A németországi kancellár szerint lehetőséget kell abban látni, hogy több százezer, akár egymillió "új ember" érkezik az országba. Angela Merkel nem szeretné, ha a tél beálltával még mindig iskolák tornacsarnokában aludnának a "menekültek", a Facebooknak pedig azt üzeni, hogy ideje lenne közbelépniük, amikor "uszító, idegengyűlölő" megnyilvánulásokat tapasztalnak a közösségi oldalon.
A politikai üldözöttek menedékhez való alapjoga nem ismer felső határokat, ez azokra a "menekültekre" is vonatkozik, akik polgárháborúk pokla elől érkeznek hozzánk – nyilatkozta Angela Merkel a Rheinische Post nevű német lapnak adott interjújában. A németországi kancellár hozzátette: biztonságos balkáni országokból is érkeznek Németországba emberek, akik érthető módon jobb életre vágynak, de mivel ők nem menekültek, ezért gyorsan vissza kell őket irányítani oda, ahonnan érkeztek.
Persze ők is maradhatnak
A németországi kancellár a menekültügyi eljárások felgyorsítását ígérte, a Balkánról érkezők egy kisebb csoportjának pedig lehetővé tennék a legális bevándorlást, abban az esetben például maradhatnának, ha tudják igazolni, hogy felvették őket egy német munkahelyre.
Az "új emberek" Németországa
Merkel szerint lehetőséget kell abban látni, hogy több százezer, akár egymillió új ember érkezik az országba. "Ha lehetővé tesszük a képzésüket és integrációjukat, a messziről érkezők sokat vissza tudnak adni Németországnak" – fogalmazott.
Zoom
Merkel egyik "új emberével"
"Ezt a döntést az osztrák kancellár (tudják, amelyik hazánkat büntetné, de a sorompót lezárja, amint közelednek az "új emberek" - a szerk.) és én egy különösen kiélezett humanitárius helyzetben hoztuk meg" – reagált arra, hogy múlt péntek éjszaka ellenőrzés nélkül beengedték a Keletiből buszokkal szállított menekülteket az országaik. Hangsúlyozta azonban, hogy ez a döntés nem változtat semmit az uniós szabályokon, amik minden tagállamra vonatkoznak. Szerinte "igazságos teherelosztásra" van szükség Európában, amikor a "menekültek" befogadásáról van szó.
Már dózerolják a németek lakásait
A kontinensfoglalók téli ellátásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindenkinek megfelelő fedél legyen a feje felett télen is. Efelől semmi kétségünk nincs, mint arról korábban hírt adtunk: Ludwigshafenben már évtizedek óta ott élő, lakbért fizető németek lakásait dózerolják le, hogy az "új emberek" számára építsenek házakat. Léteznek hidegálló sátrak – mondta Merkel, hozzátéve: az ilyen elhelyezést csak kivételes esetekben szabad alkalmazni. "Megpróbáljuk elkerülni, hogy például iskolák tornatermei hosszú távon menedékként szolgáljanak" – jelentette ki.
"Mindenki tudja, hogy a schengeni rendszer csak akkor működőképes, ha Európa külső határai védve vannak. Én azonban nem fenyegetésekkel indulok neki az ezzel kapcsolatos vitáknak, hanem jó európai érvekkel" – mondta a lapnak a németországi kancellár.
Több Facebook-cenzúra kell a "szélsőjobbos hangok" ellen
Azzal kapcsolatban, hogy többször is felgyújtottak Németországban menekülteknek szánt létesítményeket, azt mondta: az "idegengyűlölet" nem egy új dolog, ehhez pedig biztosan hozzájárul a közösségi oldalakon részben elszabadult kommunikáció. A különböző tüntetéseken is hallani szélsőjobbos hangokat.
"Ha egyesek saját nevüket vállalva lázítanak a közösségi oldalakon, akkor nem csak az államnak kell cselekednie, hanem a Facebooknak is fel kellene lépnie az ilyen megnyilvánulások ellen. A Facebooknak megvannak az erre vonatkozó szabályai, amit most nyomatékosítaniuk is kellene" – véli Merkel.
(HVG - Rheinische Post nyomán)
Kapcsolódó: