Navracsics Tibor, kulturális ügyekben illetékes EU-biztos nem fogja blokkolni azt, hogy az Európai Bizottság megvizsgálja a lengyel jogállamiság helyzetét – értesült a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Navracsics ezzel szembefordult Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a múlt héten azt mondta, az EU-nak nem érdemes a Varsó elleni szankciókról gondolkodnia, mert Magyarország nem fogja támogatni az esetleges büntetőintézkedéseket, amelyek elfogadásához teljes egyetértés kell.
Zoom
Navracsics Tibor Mazsök-megbízólevelet ad egy kedves barátjának
A FAS beszámolója szerint az Európai Bizottság szerdán kezdi meg a "lengyelországi jogállamiság" ügyének mélyreható vizsgálatát, s a lap úgy tudja, a tagállamok között teljes az egyetértés a folyamat megindításának a szükségességéről. Az EU először vizsgálja meg a jogállamiság helyzetét egy tagországban – erre egy 2014-ben hozott döntés ad lehetőséget – s a folyamatot amiatt indítják be, hogy az új, jobboldali lengyel kormány rövid idő alatt korlátozta az alkotmánybíróság jogkörét, illetve a közmédiumok függetlenségét (értsd: pofázás helyett rendcsinálásba kezdett - a szerk.).
A vizsgálat első szakasza várhatóan március közepéig tart, s az akkorra elkészülő jelentés alapján Brüsszel dönt arról, hogy hivatalosan is megindítják-e a Varsó elleni eljárást.
(HVG nyomán)
Frissítés: Jobbik: Navracsics Tibor szégyent hoz az ezeréves magyar-lengyel barátságra
Azzal, hogy Navracsics Tibor uniós biztos támogatja Brüsszel eljárását Lengyelországgal szemben, nemcsak magára és a kormányra, de egész Magyarországra is szégyent hoz - véli Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, az Országgyűlés magyar–lengyel baráti tagozatának alelnöke. Az Orbán-kormány egykori minisztere tanúbizonyságát teszi most annak - folytatja Mirkóczki -, hogy uniós biztosként hogyan adja fel eddig képviselt álláspontját, korábbi politikai céljait, saját országának és térségünknek érdekeit. Teszi mindezt akkor, amikor a két nép és a V4-ek országai egy teljesen dilettáns Európai Unióval szemben és helyett, a kontinens maradék immunrendszerét felmutatva próbálják védeni kontinensünket egy soha nem látott bevándorlási hullámmal és minden ezzel járó fenyegetéssel szemben - írja közleményében a Jobbik szóvivője.
A jobbikos politikus szerint a lengyel alkotmányos berendezkedés vagy annak átalakítása az kizárólag Lengyelországra, a lengyel népre és a lengyel belpolitikára tartozik, ahhoz sem Brüsszelnek, sem Magyarországnak, de még Navracsics Tibornak sincs semmi köze. Hazánknak és minden magyar politikusnak – függetlenül attól, hogy Budapesten vagy Brüsszelben dolgozik – kiemelt feladata, hogy tiszteletben tartsa a tagállamok politikai döntéseit, és segítse munkájukat az erős szuverén nemzetállamok megteremtésében. Az Országgyűlés magyar–lengyel baráti tagozatának alelnöke szerint ezek nélkül ugyanis erős Európa sem létezhet.
A Jobbik arra kéri Orbán Viktor kormányfőt, hogy haladéktalanul egyeztessen egykori miniszterével, ne hagyja, hogy Navracsics Tibor besározza a magyar–lengyel kapcsolatokat, és ily módon ártson a két nép eddig is páratlan, a történelem viharait már sokszor túlélt együttműködésének - zárul a párt közleménye.
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: