Jogerősen 3 év 10 hónap letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta emberölés kísérlete miatt a Mortimer néven ismert fiatalkorú, Gy. Mihályt a Fővárosi Ítélőtábla szerdán.

A fiú 2005 májusában karddal leszúrta a környékbeli közismert fiatalkorú cigánybûnözőt, Patai Józsefet. A sértett életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg, ám maradandó sérüléseket szenvedett, lépét el kellett távolítani.

Az eset akkor kapott nagy nyilvánosságot, amikor a cselekmény utáni napokban a nyomozás még ismeretlen tettes ellen folyt, és a magyargyûlölő cionista sajtó hecckpampányba kezdett. Mintegy félezer szélsőséges tüntetett a tetthely közelében a Moszkva téren a "rasszizmus ellen". Rövidesen azonban rendőrkézre került Gy. Mihály, aki szintén romának vallotta magát.

Az ügy nyomán a Kuruc.info és Tomcat tüntetésre hívott a cigánybûnözés ellen, ahol több százan tiltakoztak a magyarellenes rasszizmus ellen.

A Fővárosi Ítélőtábla Gy. Mihály vonatkozásában elutasította a védői fellebbezést és jogerőre emelte a Fővárosi Bíróság korábbi elsőfokú ítéletét. Ugyanakkor Mortimer bátyja esetében, aki első fokon emberöléssel kapcsolatban elkövetett bûnpártolás miatt felfüggesztett szabadságvesztést kapott, az ítélőtábla pénzbüntetésre enyhítette a szankciót.

(Stop - Kuruc.info)