A román kormány tegnap kifejezte azon szándékát, hogy a nagymester, Donald Trump példáját követve - a nemzetközi törvényeknek ezúttal is fittyet hányva - átköltözteti a nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Csakhogy Klaus Johannis, Románia szász államelnöke egyelőre ellenzi az elképzelés megvalósítását. A kormánytagok viszont nyíltan azzal érvelnek, hogy a nagykövetség áthelyezéséből Románia „csak hasznot húzhat”. Mindenesetre Viorica Dancila miniszterelnök a jövő héten villámlátogatást tesz Izraelben a részletek pontosítására – írja Válláh!Hádásot izraeli és Stiripesurse.ro román hírportál.
Zoom
Liviu Dragnea - a szavahihető román pártelnök (fotó: libertatea,ro)
A nagyszebeni (Hermannstadt) születésű Klaus Johannis romániai államelnök már tegnap figyelmeztette a román kormányt, hogy a román nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezésével Bukarest megsérteni a vonatkozó nemzetközi jogot, aminek komoly nemzetbiztonsági kihatásai is lehetnek. A romániai államelnök az után figyelmeztette a kormányt a nemzetközi törvények megszegésével járó esetleges következményekre, hogy Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke, a képviselőház elnöke bejelentette: a bukaresti kormány jóváhagyta Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe történő áthelyezésére vonatkozó elképzelést. (Megjegyezzük, hogy Dragnea személyében olyan komoly és szavahihető politikusról van szó, akit korábban korrupció miatt a román bíróság jogerősen elítélt, s Orbán Viktornak meg egy nappal ezelőtt másodszor is megígérte, hogy a magyaroknak semmi okuk nincs az aggodalomra, mert végül megnyugtatóan rendeződik a marosvásárhelyi magyar tannyelvű római katolikus gimnázium ügye… - H. J.)
Zoom
Viorica Dancila és Klaus Johannis (fotó: Vadim Ghirda)
Újságírók rákérdezésére Liviu Dragnea egyáltalán nem rejtette véka alá, hogy a Románia haszonszerző szándékkal helyezné át nagykövetségét Jeruzsálembe.
„Az Izraelnek, a világban hihetetlen nagy befolyással rendelkező országnak tennénk hatalmas jelképes értékkel bíró gesztust. Izraellel nekünk amúgy is régóta különleges kapcsolatunk van”
- mondta a román politikai élet erős embere, majd leplezetlenül meg is nevezte Bukarest igazi célját:
„Hiszem, hogy nagykövetségünk áthelyezése Jeruzsálembe csak hasznára lehet Romániának rövid-, közép- és hosszútávon egyaránt. Ezért ki is kell használnunk ezt az óriási lehetőséget.”
Zoom
Románia nagykövetségének bejárata Tel-Avivban
Közben a Stiripesurse,ro román hírportál úgy tudja, hogy Viorica Dancila miniszterelnök április 25-26-án ellátogat Izraelbe a nagykövetség áthelyezésével kapcsolatos részletek pontosítására. (Ami alatt nyilván a románok által remélt politikai és gazdasági hasznot kell értenünk – H. J.) A kormányfő mindenesetre annyit elárult, hogy a nagykövetség áthelyezésére vonatkozó terv már végleges, s annak egyes részletei azonban titkosak, s jó ideig azok is maradnak. Dancila izraeli látogatása után a román kormány ismét megtárgyalja a nagykövetség áthelyezésének folyamatát.
A román kormány tehát elhatározta az izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe történő átköltöztetését, ám a végső szót ez ügyben is Klaus Johannis államfő mondja ki. Johannis viszont már tegnap nehezményezte, hogy a döntés előtt vele egyáltalán nem egyeztettek, s a nagykövetség áthelyezése ügyében a kormány felelősségére hívta föl a figyelmet. Az államelnök szerint ilyen döntésnek a nemzetbiztonságra is kiható következményei lehetnek.
Hering J. – Kuruc.info