Izrael, ázsiai ország, Európától mintegy 1500 kilométerre helyezkedik el. Megalapítása óta a Közel-Kelet egyik fő aggresszora, különféle háborúk okozója, kiprovokálója. Nukleáris és vegyifegyver arzenálját nemzetközi engedélyek nélkül birtokolja. Más népeket elnyom, terrorizál és szó szerint terrorista akciókat hajt végre. Sem az ország viselkedése, sem a kultúrája, sem a területi elhelyezkedése nem mondható európainak.

Ezzel szemben Izrael jelenleg azon fáradozik, hogy az Európai Unió tagja lehessen. Míg Törökország egy jelentéktelen méretű része átér Európába, addig Izrael az 1500 kilóméteres távolságával semmiféle területi jogon nem lehetne az Európai Unió tagja. De nem csak az EU-ról van szó, de az Euróviziós Dalfesztiválokról és az Európa-bajnokságokról is. Mit keres Izrael jelöltje az Európa Szépe választáson?

Tegyük fel másképpen a kérdést! Nincs-e több joga Libanonnak, hogy EU-tagállam legyen, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon jelöltje legyen, vagy az Európa-bajnokságokon részt vegyen, ha egyszer Libanon közelebb van Európához, mint Izrael?

Gondoltam összegyűjtök pár információt a témában, de milyen érdekes, a Google semmiféle adattal nem szolgált. Arról igen, hogy milyen helyezéseket ért el Izrael az Európai versenyeken, de arról egy szó sincs írva sehol, hogy egyáltalán mit keres ez az ázsiai ország az európai versenyeken.

Páran feltették már ezeket a kérdéseket különböző fórumokon, de rendes választ nem kapott senki. Már ha válasznak lehet nevezni azt, hogy "Miért baj az, hogy Izrael EU tag akar lenni? Zavar?" - és persze azonnal előjön az antiszemita kártya is, mint mindig. Egy olyan választ is olvastam, hogy "Izraelben Európából kivándorolt zsidók vannak, azért van sok közük Európához." Ez a válasz viszont eléggé megkérdőjelezhető, mert a lakosság csak egy töredéke származik Európából, viszont annál több a Közel-Keletről, Oroszországból és Amerikából. És ha az európai származás számítana, akkor Amerika is simán pályázhatna az EU-tagságra, elvégre az indiánokon és a feketéken kívül a lakosok onnan származnak. De példaként hozhatnánk fel Dél-Afrikát is, ahol elég sok holland telepes él a mai napig.

Ha megvásárolta a jogot az európai sportjátékokon való szerepléshez, akkor az a kérdés, hogy miért kell Izrael számára segélyeket osztogatni. Ha ilyesmire is van pénzük, akkor a segélyek felvételére semmi jogalapjuk nincs. És a másik kérdés, hogy ha a zsidók megvehették a jogot, akkor vajon megveheti-e a jogot mondjuk Irán is? Vagy Irak? Esetleg Palesztina vagy Afganisztán? Vagy Japán, esetleg egy közép-afrikai ország?

Izrael és a zsidóság az bizonyíték arra, hogy ha van pénzed és hatalmad, akkor bármit megtehetsz.

Sz. Cs.