A kisebbik ukrán kormánypárt, a Népi Front bejelentette, hogy pénteki hatállyal kilép a kormányzó koalícióból. Az új koalíció megalakulására 30 nap áll rendelkezésre, és ez idő alatt nem oszlatható fel a parlament.
Makszim Burbak, a Népi Front frakcióvezetője a plenáris ülésen tett felszólalásában jelentette be képviselőcsoportja kilépését a koalícióból. Felszólította a frakciókat, hogy mihamarabb kezdjenek konzultációkat egy új koalíciós többség megalakításáról.
A Népi Front lépését az előzte meg, hogy előző nap a parlament május 20-ra tette Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök beiktatását. Ezzel lehetősége nyílt Zelenszkijnek arra, hogy még az október 27-re kiírt parlamenti választás előtt feloszlassa a törvényhozást, és előrehozott választást írjon ki. Zelenszkij tanácsadója, Dmitro Razumkov pedig egy tévényilatkozatában ki is jelentette, hogy az új elnök fel fogja oszlatni a parlamentet.
Frissítés: Lemondott az ukrán külügyér
Lemondott posztjáról Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter. A tárcavezető a Facebookon pénteken közzétett videoüzenetben jelentette be, hogy megírta a lemondásáról szóló nyilatkozatot.
A Facebook közösségi oldalra feltöltött üzenetében Klimkin közölte, hogy hétfőn elküldi lemondó nyilatkozatát a parlamentnek és Volodimir Zelenszkij megválasztott államfőnek, akit aznap iktatnak be hivatalába.
Klimkin közölte, döntéséről előre értesítette Zelenszkijt, ahogy arról is, hogy kész segíteni elnöki munkáját. Ugyanakkor véleménye szerint az új államfőnek meg kell kapnia a jogot arra, hogy saját külpolitikai csapata legyen, saját stratégiával.
(MTI)