Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt - írja Ungár Péter lapja, az Azonnali.
A Momentum a vasárnap tartott küldöttgyűlésén – mint azt az Azonnalihoz eljuttatott, a tagságnak szóló posztban áll – sok idő után elhatározta magát, hogy hogyan szeretne indulni az ellenzéki összefogás keretein belül:
Fekete-Győr Andrásék is azt támogatják, hogy az egyesült ellenzék egyetlen közös listán induljon a 2022-es országgyűlési választáson.
Hosszú ideig tartott, mire a Momentum erre elhatározta magát: amíg a DK, az MSZP és a Párbeszéd egyértelműen a közös lista mellett kötelezte el magát, és amíg az LMP és a Jobbik inkább a két- vagy háromlistás indulás mellett állt ki, addig Fekete-Győrék egyáltalán nem akartak megnyilvánulni a kérdésben.
Az egyetlen közös lista melletti elköteleződést az is elősegíthette, hogy a parlament igazságügyi bizottságában a fideszes többség megszavazta Volner János, a saját magáról pártot elnevező képviselő indítványát, ami alapján a választójogi törvény a mostani 27 helyett már egyenesen 71 egyéni választókerületben írhatja elő a jelöltállítási kötelezettséget ahhoz, hogy egy politikai formáció országos listát állíthasson 2022-re. Ez, tekintve, hogy összesen 106 egyéni választókerület van, azt is jelentené, hogy a hatpárti ellenzék matematikailag sem tudna máshogy, csak közös listán indulni, már ha nem akarják felrúgni azt a megállapodásukat, hogy – elkerülendő a kormányváltás esélyét csökkentő belső versengést – minden körzetben egy közös jelölt mögé sorakoznak fel.
Az említett volneri javaslatot – amit beterjesztője a kamupártok elleni fellépéssel indokolt, egyúttal az Azonnalinak elismerve, hogy ezzel a DK közös listára vonatkozó szándékát is megvalósították – egyelőre csak bizottsági szinten fogadták el, arra viszont az Azonnali parlamenti forrásai gyakorlatilag nem látnak esélyt, hogy akár a beérkezett módosító indítványokat összegző törvényalkotási bizottságban, akár utána az országgyűlési plénum fideszes többsége ne szavazná meg a volneri módosítást.
Azzal, hogy a Momentum is beállt a közös lista mögé – tekintve, hogy a külön listákat preferálók így most már tényleg kevesen maradtak és gyengék az egyetlen listát favorizálók csoportjához képest –
politikai értelemben szinte biztosan kijelenthető: eldőlt, hogy a hatpárti ellenzék egyetlen közös listán fog indulni.
A kérdés inkább az marad – főleg, ha a parlamentben elfogadják, hogy 71 körzetben kelljen jelöltet állítani az országos listához –, hogy a hat párthoz szorosan nem kapcsolódó ellenzéki pártokkal, mint a Kétfarkú Kutya Párt, a Szanyi Tibor-féle Iszomm és a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt mi legyen: koordináljanak-e velük az egyéni körzetekben, esetleg bevegyék őket is a közös listába. Az ellenzéki parlamenti képviselők között inkább az a vélemény, hogy mindenképp le kell majd ülni a kétfarkú kutyákkal egyeztetni, míg a párt társelnöke, Kovács Gergely az Azonnalinak kijelentette: ha kell, nemhogy 106, hanem akár 500 körzetben is elindulnak.