A Dunaszerdahelyen történteket Gyurcsány Ferenc is szóba hozta napirend előtt a parlamentben. Mindenképp magyarázatot és alapos vizsgálatot kér a kormány a szlovák féltől - jelentette ki a dunaszerdahelyi meccsen történtekről. Mi is volt a bűne a magyar szurkolóknak? - tette fel a kérdést. Hogy elkövettek olyan rendbontást, amelyre ez a rendőri válasz jogszerű és arányos volt? Mi a képeken ilyet nem láttunk. Vagy az volt a bűnük, hogy magyarok voltak. Jó lenne hinni, hogy nem az utóbbi - mondta pátosszal Gyurcsány, akit nyilvánvalóan nem érdekel, hogy mi történik a magyarokkal, viszont jó érzékkel szimatolta meg, hogy az eset hatalmas felháborodást keltett a nemzet körében, s nem volt nehéz kikövetkeztetni, ha a többség szája íze szerint szól, tovább növelheti népszerűségét. Mely egy ma ismertetett felmérés szerint máris növekszik, ellentétben a Fideszével, melynek lassan semmire nem jó elnöke ma csak újságírói kérdésre hozta szóba a tót agressziót, s akkor is a kormány mentegetése képezte a fő üzenetet.
A miniszterelnök szerint ugyanakkor az sem megengedhető, hogy magyar tüntetők szlovák zászlót égessenek, vagy hogy szlováklakta itthoni helységek névtábláját kidöntsék. Ha ilyen úton indulunk el, nehéz megállni - figyelmeztetett a kormányfő, de ebben persze semmi meglepő nincs.
Délután az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságát tájékoztatja az országos rendőrfőkapitány arról a jelentésről, amelyet a szlovák rendőrségtől kapott a szombati, dunaszerdahelyi meccsen történtekről.
Ezekben a pillanatokban is elemzik a szlovákok állításait. A kormányszóvivő azt mondta: az igazságügyi és rendészeti miniszter által kért vizsgálatról van szó, és az alapján a tájékoztatás még nem érkezett meg Magyarországra. Ezt pedig már egy másik, Szlovákiától kért jelentésről mondja Daróczi Dávid kormányszóvivő. Ez egy jóval szélesebb körű elemzés lenne.
A szlovákiai rendészeti minisztérium, nemzetbiztonsági hivatal álláspontja is szerepelhet majd benne: Azt szeretnénk például megtudni – mondta - , hogy a rendőrségnél ki volt az, aki meghozta azt a döntést, hogy beavatkozzanak, és hogy ekkora erőkkel avatkozzanak be, és hogy mi volt az indoka ennek a döntésnek.
(MR nyomán)