Tájékoztatást vár szlovák kollégájától a szombati dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történtekkel összefüggésben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté hangsúlyozta: a Pavel Kandrac-nak írt levélben azt szeretné megtudni, hogy kapott-e állampolgári panaszt a rendőri intézkedések miatt.
Az ombudsman közölte: kiemelt feladatának tartja a gyülekezési jog érvényesülését, valamint a rendőrségi intézkedések és az előállítások jogszerűségének vizsgálatát.
Szombaton a dunaszerdahelyi stadionban a Slovan Bratislava elleni mérkőzés alatt kommandósok hatoltak be a Magyarországról érkezett szurkolók szektorába. Összesen ötven ember sérült meg, köztük magyar állampolgárok; hét embert kórházba kellett vinni.
A magyar hatóságoknak is megküldött hivatalos szlovák magyarázat szerint a magyar drukkerek a videofelvételeken nem látható helyen és módon úgy viselkedtek, hogy indokolttá vált a nagyon határozott rendőri fellépés.
Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a választ hiányosnak találta ezért bizonyítékokat kért a pozsonyi hatóságoktól, de a rendőrök állításait igazoló esetleges felvételeket továbbra sem hozták nyilvánosságra.
(MTI)