A francia köztársasági elnök azt kéri Szíriától, hogy gyakoroljon nyomást a Hamászra a gázai konfliktus ügyében. Mintha a Hamász rohanta volna le Tel-Avivot, megölve 600 civilt, melyből közel száz gyermek.
A Damaszkuszban tartózkodó Nicolas Sarkozy kedden fölkérte a szíriai vezetést: hasson oda, hogy a Hamász együttműködjön a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek befejezése érdekében.
Sarkozy Bassár el-Aszad szíriai elnökkel folyatott tárgyalásait követően úgy nyilatkozott, nincs kétsége afelől, hogy Damaszkusz segíteni fog a Hamász meggyőzésében. Aszad a közös sajtótájékoztatón nem reagált Sarkozy szavaira, az izraeli barbár támadás befejezését követelte, és rendkívüli arab csúcs összehívására szólított fel.
A francia elnök hétfőn az izraeli vezetőkel folytatott tárgyalásain leszögezte: a Gázai övezet problémáin nem lehet "katonai megoldással" úrrá lenni. Sarkozy, aki kedd délután Libanonban folytatja közel-keleti útját, először is egy tűzszüneti megállapodást akar elérni. Szerinte az erőszaknak csak akkor vethetnek tartósan véget, ha Izrael biztonsági garanciákat kap. Szíriának rá kell vennie a Hamászt, hogy szüntesse be Izrael elleni rakétatámadásait, és jusson egyezségre a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah frakcióval.
Izraeltől Sarkozy ugyanakkor azt követeli, hogy hagyjon fel katonai hadműveleteivel a Gázai övezetben, és nyissa meg az Izrael és az övezet közötti átkelőhelyeket. "Mindenkinek, akinek módjában áll, azonnal cselekednie kell a béke megteremtése érdekében" - sürgette tárgyalópartnereit a zsidó származású franciaországi elnök.
(MTI nyomán)