A román külügyminisztériumnak tudomására jutott, hogy október folyamán ismét megkísérelnék újratemetni Székelyudvarhelyen Nyirő József író Madridból hazahozott hamvait, ezért hétfői budapesti látogatásán nyomatékosan felkérte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy a magyar kormány ne támogassa ezt – közölte Titus Corlatean külügyminiszter. (Igen, jól látja a kedves olvasó, ráadásul Budapesten! A "magyar" kormány meg azóta is hallgat erről az újabb szégyenről - valószínűleg mert engedelmesen bólogattak a legújabb pofátlan követelésre, pedig az lett volna a minimum, hogy visszautasítják azt, akárcsak a magyargyűlölő oláh püspök szobrának a felállítását - a szerk.) A román diplomácia vezetője a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva, kedden este beszélt arról, hogy tudomása szerint ezúttal a nyilvánosság kizárásával zajlanak előkészületek arra, hogy még ebben a hónapban eltemessék Nyirő hamvait.
Zoom
Középen a román külügyér - megint bocskor tapos a büszkeségünkön a "forradalmi külpolitikának" köszönhetően (mely semmiben sem különbözik az MSZP-SZDSZ ámokfutásától)
„Ez elfogadhatatlan számunkra. Objektív okok miatt nem mondhatunk igent az újratemetésre” – mondta Corlatean. A külügyminiszter szerint Nyirő újratemetése szimbolikus jelentőségű lehet, mivel Székelyudvarhely környékén született, és végrendeletében kérte, hogy ott temessék el. „Bizonyos szimbolikával bír egyes budapesti politikusok számára, nem mindegyikük számára, és egészen más szimbolikával rendelkezik Romániában, ahol érzékeny téma, mivel fasiszta, szélsőjobboldali és antiszemita magatartású íróról van szó, amit nem tudunk elfogadni. Az ügyre az ország zsidó közössége is reagált, és komoly reakciókat váltott ki a világ zsidó szervezetei részéről” – mondta a miniszter.
Szász Jenő, a májusi újratemetést szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke a Krónikának nyilatkozva nem erősítette meg, hogy valóban zajlanának az előkészületek. „Mi azt szeretnénk, ha a román kormány is olyan gesztusokat gyakorolna, amilyeneket a magyar, hiszen Corlatean hétfői látogatása során felvetette, hogy Gyulán a román közösség felállíthassa Andrei Saguna erdélyi ortodox román püspök szobrát, amit a magyar kormány elfogadott. Pedig Saguna 1848-49-es magyarellenes szereplése nyomán komoly kifogások merülhetnének föl ellene, de a történelmi sérelmek állandó felhánytorgatása nem mutat előre. Mi azt szeretnénk, ha a román kormány is hasonló gesztust tenne az újratemetés ügyében” – mondta Szász Jenő. Kifejtette: a Székelyudvarhelyért Alapítvány a magyar Országgyűlés mellett társszervezője volt az újratemetésnek, az ügyről a két állam között a legfelsőbb szinten egyeztetnek, az újratemetés kezdeményezésére vonatkozó döntést pedig a budapesti fél, pontosabban az Országgyűlés elnöke hozza meg, nem ő. „A Székelyudvarhelyért Alapítvány készen áll arra, hogy amennyiben megkapja a jelzést, közreműködjön az újratemetés megszervezésében” – szögezte le Szász Jenő.
A Jobbik tiltakozik a Saguna-szobor ellen
A Jobbik gyulai szervezete határozottan tiltakozik a magyarellenes román püspök, Andrei Saguna szobrának felállítása ellen. Az 1848-as forradalom idején a magyarok ellen harcoló egyházvezető Erdély elcsatolása mellett szállt síkra, és semmilyen kötődése nincs városunkhoz. Szomorúnak tartjuk, hogy a román politikusok magyar kollégáikkal együtt feszültséget keltenek Gyula eddig békében élő magyar és román polgárai között - áll a párt közleményében.
Megdöbbenve fogadtuk a hírt, mely szerint a magyar-román külügyminiszteri találkozón a két fél megállapodott a szobor felállításában. Követeljük a gyulai városvezetéstől és a gyulai országgyűlési képviselőktől, hogy vessék latba befolyásukat a kormánynál, valamint csatlakozzanak tiltakozásunkhoz, hiszen városunk jelenlegi alpolgármestere, Alt Norbert jegyezte a Fidesz korábbi közleményét - amelyet még ellenzéki helyzetből adtak ki -, melynek címe szerint "Sagunának nincs helye a városban" - emlékeztet a Jobbik.
Feltételezzük, hogy a román egyházi és politikai vezetők találnak olyan román történelmi személyiséget, aki nem a magyarellenességéről lett híres, és a magyarság érzékenységének megsértése nélkül is szobrot kaphat Gyulán. Tiltakozásunkat kedden hivatalosan is eljuttatjuk a városvezetéshez is, és követeljük, hogy álljanak ki a gyulai, valamint a magyar érdekek mellett. Amennyiben ezt nem teszik, úgy radikálisabb lépésekre szánjuk el magunkat - ígéri Csengeri Lajos, a Jobbik gyulai elnöke.
(Kuruc.info - Krónika nyomán)
Kapcsolódó: