Különösen jól jár a trafiktörvény bevezetésével a Continental dohánycég, amelynek vezetője korábban segített Lázár Jánosnak a törvényjavaslat megalkotásában. Számos nemzeti dohánybolt koncessziós jogát ugyanis a cég vezetőinek vagy munkatársainak rokonai, ismerősei nyerték el.

Ifj. Sánta János
Sánta János, a Continental dohánycég vezetője kezdettől fogva együttműködött a a kormánnyal a trafiktörvény kialakításában. A javaslat egy unóinak elküldött verzióját egyenesen egy Sánta János névvel regisztrált gépen hozták létre, később a törvényt jegyző fideszes Lázár János is elismerte, a törvényjavaslat megalkotásában szerepe volt a Continental Dohányipari Zrt.-nek. Sánta Jánosról Lázár akkor azt mondta, tíz éve ismeri őt, és ugyanennyi ideje kéri ki a véleményét, "ez a társadalmi egyeztetés része".
Sánta János és a cégcsoportban szintén tulajdonos ifj. Sánta János családtagjai, cégeinek vezetői és azok családtagjai jelentős sikereket értek el a nemzeti dohányboltok állami koncessziós pályázatán.
Berényi János a cégcsoport alkalmazottjaként kezdett dolgozni közel másfél évtizede, korábban az ifjabb Sánta János által vezetett és részben tulajdonolt Tabán Trafiknál intézett kereskedelmi és marketing ügyeket. Berényi János Szegeden két, Makón két koncessziót nyert el. De eredményesen pályázott felesége is, Berényiné Zarka Nikolett, aki egy makói, és egy hódmezővásárhelyi, valamint két szegedi koncessziót szerzett - korábban ő is a Tabán Trafik allamazásában állt.
Egy másik alkalmazott, Egedi István Tamás Szegeden két koncessziót vihet, felesége Egedi Istvánné Szegeden négy koncessziót szerzett. Ifjabb Sánta János feleségének, Bakos Orsolyának a testvére, Csíkosné Bakos Boglárka szintén a nyertesek között van.
Több megyeszékhelyen is a Tabán Trafikhoz kötödő üzletkötők nyertek trafiküzemeltetési jogot.
Lázár János korábban azt hazudta, szó sincs arról, hogy az egyetlen magyar tulajdonú vállalkozásnak bármilyen előnyük lenne, "legfeljebb a hátrányából faraghatnak le valamit".
Frissítés: Vietnami maffiózó hálózata is tarolt
A Sárkány Centerről ismertté vált vitenami Vu Quy Duong és felesége összesen tíz trafik üzemeltetési jogát nyerte el. A házaspár már ezzel a teljesítménnyel is a legsikeresebb pályázók közé tartozik, ketten ugyanis tíznél több üzemeltetési jogot a törvényi korlátozások miatt nem is szerezhettek volna. Ez azonban kevésnek tűnhetett, ezért családi és céges-kapcsolathálójukon keresztül a törvényi maximumnál sokkal több trafikban szereztek befolyást.
Fantomcégekbe szervezve
Vu Quy Duong és felesége a XVIII. kerületben összesen hat trafik nyitására nyert engedélyt, és a XII. kerületben is négy koncessziót szereztek. Vu Quy Duong ismert kereskedő, nevéhez kötődik például a 2005-ben kétmilliárd forintos beruházással felépített Sárkány Center üzletközpont is.
Egy az ügyre közelről rálátó, névtelenséget kérő forrás úgy fogalmazott, hogy „a magát Zolinak nevező, egyébként vietnami illetőségű és Vu Quy Duong névre hallgató személy már hónapokkal ezelőtt magáénak tudhatta, és Vimpex Drink Kft. nevű cégének dolgozói között már előre elosztotta” a koncessziókat.
"Természetesen nevetséges összegeket ajánlott fel az embereknek, hogy a nevüket használhassa. A dolog pikantériája, hogy januártól a dolgozók nagy részét ki is jelentette a Vimpex Drinkből, és hat-nyolc fantomcégben helyezte el őket, hogy kerülje a feltűnést." Az alkalmazottak, üzlettársak többsége azonban most is közös irodában, csak más cégekhez bejelentve dolgozik.
A nagy leosztás
Duong egyik érintett üzlettársa Ozibiusz Pál Mihály, aki a feleségével együtt összesen hét trafik működtetésére szerzett jogot, háromra a VIII., és négyre a IX. kerületben. Ozibiusz vezető beosztásban dolgozik Vu Quy Duong mellett, ő a Sárkány Center igazgatóságának a vezetője, illetve pénzügyi vezetőként tűnik fel abban a Vimpex Dring Kft.-ben, ahol mások mellett Duong is a tulajdonosok között van. Ozibiusznak az iwiwen csupán hét ismerőse van, de köztük van Vu Quy Duongné, Marika. A két házaspár között további kapcsolódási pont a Ground-land Kft., ami részben Vu Quy Duong és felesége tulajdonában áll, ügyvezetője pedig Ozibiusz Pál Mihályné.
Vu Quy Duongnénak férje beosztottjai közül is több ismerőse van közösségi oldalon. Ismerőse például Törőcsik Péter, aki az iwiwes adatlapja szerint 2002 óta dolgozik a Vimpex Tabak Kft-nek - Duong és a Vimpex ebben a cégben korábban tulajdonrésszel rendelkezett. Hacsak nem pusztán véletlen névazonosságról van szó, Törőcsik a feleségével Törőcsikné Horváth Ágnessel együtt összesen öt budapesti dohányboltot nyithat, egyet a XVII., egyet a IV. és hármat a XIX. kerületben.
Vu Quy Duongné ismerősei között található Boros Csaba is, akinek az adatlapja szerint szintén a Vimpex Tabak Kft. a munkahelye, és ismeri Törőcsik Pétert is. A nyertesek listáján is van egy bizonyos Boros Csaba, aki négy trafikot vihet, kettőt a IV., és kettőt a XXI. kerületben. A Facebookon ismerőse a Duong-házaspárnak egy Gyenge Annamária nevű nő. Egy ugyanilyen nevű nő két trafikra szerzett jogot az I. kerületben. (És nem kizárt, hogy rokoni kapcsolatban áll azzal a Gyenge Istvánnal és Gyenge Istvánnéval, akik együtt összesen hat, három VIII. és három IX. kerületi trafikot nyithatnak.)
A Vimpex Drink honlapján a Telepek, képviselők felsorolásban megtalálható Zácsik Tamás neve. Ez a név is rajta volt a nyertesek listáján, mégpedig a maximális számú, öt trafikkal, hárommal a XI. és kettővel a XVII. kerületben.
Társsal szép az élet
Egy XVIII. kerületi trafik üzemeltetési jogát nyerte el Kozma Gábor is, akinek Kozmix 96 Kft. nevű cége az egyik tulajdonosa a Duong-féle Vimpexnek. Kozma a 2008-ban alapított Invest Centrál Kft.-ben tulajdonostársa is a vietnami férfinak, aki ugyanott ügyvezető is, és Kozma Duonghoz hasonlóan szintén tulajdonrésszel rendelkezett a Vimpex Tabak-ban.
A trafikpályázat nyertese között található Bódi Andrásné neve is. Az asszony három trafikjogot nyert a XVIII. kerületben, azaz ugyanott, ahol az előbb említett Kozma Gábor. Bódi nagy valószínűséggel Duong anyósa (Bódi Andrásné Szabó Mária ugyanarra a címre van bejelentve, ahová Vu Quy Duong felesége, akinek az édesanyját a cégadatok szerint Szabó Máriának hívják.). Az anyós üzleti vonalon is kapcsolatban van a vietnami üzletemberrel: 2009-ig tulajdonosa volt annak a Tárna-Invest Kft.-nek, amelyben korábban Ozibiusz Pálnak is volt tulajdonrésze, a cég most Duongé és feleségéé.
Ha az ember az Iwiwen átnézi azoknak az embereknek a listáját, akik beírták a Vimpexet (vagy a Drinket vagy a Tabakot) a munkahelyeik közé, három olyan, nem a leggyakoribbak közé számító nevet is talál, amilyen nevű koncessziónyertes is volt. Az egyikük Ilyés Imre, aki az adatlapja szerint Békésbe való. Békésben egy Ilyés Imre két trafikhoz nyert jogot. Egy harmadik békési trafikot egy bizonyos Ilyés Péter vitt. A második Vimpex-dolgozó Prokai Imre. Ezen a néven is nyert valaki két trafikhoz jogot Budapesten. A harmadik Sági István, ehhez a névhez a nyertesek listáján egy darab X. kerületi trafik tartozik.
A CBA-kapcsolat
Duong és a Vimpex az ezredfordulón tulajdonosa volt a Mádi Kft.-nek. Ez a cég azért érdekes, mert Duongot ezen a vállalkozáson keresztül erős szálak fűzik a CBA egyik felsővezetőjéhez, Gyelán Zsolthoz.
A CBA elnökhelyettes Gyelánnak két trafikja lesz a II., és kettő a XII. kerületben. Gyelán 2002 és 2007 között közvetlenül is tulajdonosa volt az említett Mádi Kft.-nek, lényegében tehát közös üzletet vitt a Duong családdal. A Mádi Kft.-nek jelenleg a Liget Holding Kft. a tulajdonosa, utóbbit Gyelán és feleségének egyik cége, a Capital Food Holding Kft. birtokolja. Sőt, Bódi Andrásné (az anyós) a már említett CBA-s Gyelán Zsolthoz köthető Mádi Kft.-ben is tulajdonos volt.
"Soha ne akarjak túl sokat"
Duong tanulni jött Magyarországra 1985-ben. 1991-ben végezte el a Műszaki Egyetem villamosmérnöki szakát, utána ingatlan-beruházásokkal foglalkozott. Magyar feleségével 1986-ban ismerkedett meg. Szenvedélyesen szeret golfozni, ismert játékos, a Hungarian Golf portálnak hosszabb interjút is adott. Arra a kérdésre, hogy üzletemberként hogyan látja a gazdasági válságot, az alábbi választ adta: „Ahogy én látom, az ország még formálódik, és nem most lesz vége ennek az állapotnak. Egy biztos: lesznek győztesek és vesztesek. Vannak olyanok, akik még életben vannak, de az utolsó tartalékaikat élik fel, és hamarosan becsődölnek. Aki viszont kitart, és okosan „játszik”, az a végén győztesként folytathatja. Engem az élet megtanított arra, hogy soha nem akarjak túl sokat, mert akkor nem lesz gond.”
(Index - Origó)
2. frissítés: Becsó Zsolt cimborája tarolt a trafikos pályázaton Salgótarjánban
A kormány monopóliummá tette a dohánykereskedelmet, arra hivatkozott, hogy családi vállalkozásoknak, munkanélkülieknek, gyed-ről visszatérő édesanyáknak és nagycsaládosoknak szeretne hosszú távra megélhetést biztosítani. A jelek azonban azt mutatják, ˝haverokat˝, ˝nyaloncokat˝ és fideszes családtagokat juttattak jó üzlethez.
Így történt ez Salgótarjánban és vonzáskörzetében is. A nógrádi megyeszékhelyen 19 pályázható helyből 12-t, Bátonyterenyén 3-at Becsó ˝Azori˝ Zsolt (Fidesz) cimborája, tanácsadója és főmunkatársa, a büntetett előéletű Molnár Arnold családja nyert el.
A nyertesek:
HU2371 Salgótarján Deán Ramóna - Molnár Arnold lánya
HU2371 Salgótarján Deán Ramóna - Molnár Arnold lánya
HU2371 Salgótarján Herczegné Pokorny Ágnes
HU2371 Salgótarján Kiss Tiborné
HU2371 Salgótarján Koklács János Gábor
HU2371 Salgótarján Kovács Gergely
HU2371 Salgótarján Kulcsár András
HU2371 Salgótarján Mátrai László
HU2371 Salgótarján Molnár Lajosné - Molnár Arnold anyja
HU2371 Salgótarján Molnár Lajosné - Molnár Arnold anyja
HU2371 Salgótarján Molnár Lajosné - Molnár Arnold anyja
HU2371 Salgótarján Molnár Melani - Molnár Arnold lánya
HU2371 Salgótarján Molnárné Szandai Edit - Molnár Arnold felesége
HU2371 Salgótarján Molnárné Szandai Edit - Molnár Arnold felesége
HU2371 Salgótarján Molnárné Szandai Edit - Molnár Arnold felesége
HU2371 Salgótarján Pájer Zoltán
HU2371 Salgótarján Susán Ádám - Molnár Melani udvarlója
HU2371 Salgótarján Susán Ádám - Molnár Melani udvarlója
HU2371 Salgótarján
Susán Ádám - Molnár Melani udvarlója
HU0232 Bátonyterenye Deán Ramóna - Molnár Arnold lánya
HU0232 Bátonyterenye Deán Ramóna - Molnár Arnold lánya
HU0232 Bátonyterenye Molnár Melani - Molnár Arnold lánya
Salgótarjánban a nyertesek közül két személyt kivéve (Mátrai Lászlót és Kiss Tibornét) senki nem foglalkozott dohánytermékek értékesítésével, pedig közülük is jó néhányan pályáztak. Úgy látszik, nem mindenki nyelve ért el Becsó seggéig, de van, akinek mégis sikerült. Most már nyugodtan kimondhatjuk, végleg kimutatta a foga fehérjét, a haverokat ilyen nyíltan és korruptan helyzetbe hozó, KISZ-titkárokból, kommunistákból és cionistákból verbuválódott narancsos maffia, élén a sertés nagyságúra hízott Donnal. Gratulálunk!
Azért ez a kirívó pályázati csalás, reméljük, valakinek megér majd egy feljelentést. Bizonyítani semmit sem kell, a tények magukért beszélnek.

Középen Molnárné, a trafikos anyuka, a szélén Ramóna és Melani, a két trafikos csemete

Középen Molnár apuka, aki nem pályázott. Vajon miért?

Susán Ádám és Molnár Melani is kiütéssel nyert a trafikos pályázaton

Becsó az Azori-szigeteken konferenciázik, a haverok meg Hawaii-ra járnak
Pásztón sem történt másképp:

Dudás Bertalan leendő trafikos tisztességes ember, akinek a lányát a fideszes Pindroch vette el

Payer Gábor az építőiparból jött, látott, s tarolt - Becsó Zsolt gyermekkori barátja és szomszédja
Palócbetyár.com
3. frissítés: Hevesben is csúcsra járatják a fiúk dohánymutyit
Hevesben 215 trafik 20 évre szóló üzemeltetési jogára lehetett pályázni, s most 155-nél hirdettek nyertest. Több helyütt nem helyi vállalkozó nyert, s vannak olyanok, akik három, négy, vagy akár öt településen is nyithatnak majd dohányboltot.
Gyöngyös szűkebb környékén a Molnár János, Nagy Anikó páros osztozik, mindketten nyertek Abasáron, Gyöngyöspatán, Gyöngyössolymoson és Gyöngyöstarjánban. Az említett kettős egyik tagjáé lett még egy kápolnai, másikuké pedig egy kompolti koncesszió. Hacsak nem névrokonok, Nagy Anikó nyerte el három budapesti, 13. kerületi trafik jogát.
Több hevesi településen nyert Kovács Imre és Kovács Zsófia (Bélapátfalva, Szilvásvárad, illetve Verpelét környékén, Kovács Imre Kálban is), Zsámba Renáta (Hatvan vidékén) Hervai Zsolt (Eger, Pétervására, Füzesabony), valamint Kovácsné Panyik Andrea (Verpelét, Kompolt, Markaz, Mátraszentimre). Pétervásárán, Tarnaleleszen, Istenmezején és Recsken nyert Eged István, a Heol kérdésére a pétervásárai polgármester elmondta, nem ő áll a trafikok mögött, hanem egy távoli rokona.
Egerben biztosan nyertek helyi pályázók, általában egyet-egyet. Érdekes, hogy hat olyan vállalkozó van, aki Balmazújvárosban és Egerben is kapott koncessziót: Csugány Tamás, Farkas Lajos, Polonkai Róbert, Tóth-Németh Nóra, Lakatos Attila és Szilágyi Lajosné. Utóbbi egyébként Egerben hármat is, míg Polonkai (feleségével együtt) Füzesabonyban, Prügyön és Poroszlón is nyithat dohányboltot. Szőke Ágnes Lilla Egerben kettő, Budapesten három pályázatot nyert, míg Orosz Viktor László Prügyön és Egerben.
Gyöngyösön négy-négy dohányboltja lehet Zele Sándornak és Doros Ákosnak, valamint egy a szintén kézilabdás Kotormán Attilának.
Akadnak, akik régiós hálózatot építenek: Koklács János Miskolcon, Gyöngyösön, Salgótarjánban és Balassagyarmaton, míg Balázs József és Józsefné Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Gyöngyösön tervez üzletet. Csuka Attila László Hatvanon és Lőrincin kívül Kartalon és Pásztón is árulhat majd dohánytermékeket. Érdekesség, hogy Kerecsenden nem volt helyi pályázó, s az egyik győztes Molnár Jánosné budapesti, de csak azt az egy koncessziót nyerte el.
A hvg.hu azt írja, hogy Gyöngyösön és környékén a nyertesek névsorán végigfutva nemcsak az a feltűnő, hogy nincsenek köztük helyi kötődésű emberek vagy hogy Zele Sándor káli építésipari vállalkozó 4 boltot is nyithat majd a városban. Sokkal inkább az, hogy a nyertesek zöme köthető a megye kormánymegbízottjához, a hevesi közgyűlés korábbi elnökéhez, Horváth Lászlóhoz. Az ő kabinetfőnökének testvére, Doros Ákos nyithat majd 4 trafikot Gyöngyösön éppúgy, mint a helyiek szerint Horváth földijének számító Hajmási Péter Pál.
A környék koncessziós jogait elnyerők sincsenek messze a Hivataltól: Mártonszentimrén, Verpeléten, Markazon és Kompolton a hivatal hatósági főoszály főtanácsosa Kovácsné Panyik Andrea nyert 1-1 helyet, de a családban ez csak a döntetlenre volt elég, mert a főtanácsos férje, Kovács Imre is négy skalpot gyűjtött be; Visonta, Domoszló, Kál és Recsk egy-egy dohánykereskedelmi őrtornya lett az övé - olvasható a portálon.
Hajdú-Bihar megyében sincs meglepetés
Olvasónk információja szerint a Hajdú-Bihar megyei Fidelitas-alelnök Petrovics Ferenc (Nádudvar) édesanyja, édesapja és családtagja nevén 3 bolt üzemeltetését nyerte el. Kettőt Nádudvaron és egyet Hajdúszoboszlón. Már két héttel ezelőtt elkezdte a boltok megindításának szervezését.
(Heol nyomán)