A katasztrófavédelem (Pintér Sándor) utasításának megfelelően zajlik Ózdon az elzárt 27 közkút újranyitása, 62 vízcsap esetében pedig megszüntetik a leszűkítéseket is. A jelenlegi állapot szerint a hőségriadó elmúltával a képviselő-testületi döntésnek megfelelően tovább folytatódik majd a vízkorlátozás a városban.
A cigányfajvédők egy hete robbantották ki a botrányt, miután a város, megelégelve a víz ipari méretű lopását és pazarlását, számos közkutat zárt ki a fogyasztásból, illetve több esetében csökkentette a kifolyó vízmennyiséget.
Az Ózdi Vízmű Kft. az intézkedést a 2013. június 27.-i képviselő-testület határozata alapján hajtotta végre, ahol takarékossági okokra hivatkozva egyhangúlag szavazták meg a képviselők az előterjesztést.

Teljes kapacitáson a közkút - folyhat a víz a vakvilágba
Számos "jogvédő-" és "civilszervezet" emelte fel a hangját a vízelvonás ellen, menetrend szerint még a nemzetközi sajtó is foglalkozott a kérdéssel. A Fidesz-KDNP többségű helyi önkormányzat döntését megkérdőjelezte az ellenzék is, ebben különösen az MSZP-s Nyakó István járt az élen, aki a belügyminiszternek írt nyílt levelet. Pintér Sándor jogosnak tartotta az intézkedéssel kapcsolatos kritikát, ezért az eredeti állapot visszaállítását "javasolta" az ózdiaknak. A nagy forróság miatt kialakulható járványveszélyre viszont a katasztrófavédelem hívta fel a figyelmet, ami után a városházáról utasították az Ózdi Vízmű Kft. vezetőjét az eredeti állapot visszaállítására.
Dél körül végeznek az utolsó közkút megnyitásával is, ami után visszaáll a 2-3 héttel ezelőtti nyomás a város 123 közkútján.
Mivel azonban a határozatot nem vonták vissza, az továbbra is életben marad, és a hőségriadó, valamint a forró napok elmúltával kezdhetik elölről a munkát a vízmű dolgozói. A helyi rendelet ugyanis 27 közkút megszüntetéséről és 62 kifolyó leszűkítéséről szól, amivel a közkutaknál keletkező 12-13 millió forint éves veszteséget akarják a felére csökkenteni.
(HVG korrigálva)
Frissítés: Ózdi cigányvezető: A jogvédők csak azért jönnek a városba, hogy felhecceljék a cigányokat
Az Ózdi Krónika augusztus 8-i adása:
Olvasónk írja:
Nem elég, hogy ingyen van nekik a víz, még Svájcból is jöttek, és a "szomjasék kartonostul" kapják az ásványvizet, miközben nekünk ezért is fizetni kell a boltban. Vegyük csak a legolcsóbb ásványvizet, mondjuk legyen 50 forint. Ezen meleg napokban, sőt már hetekben egy átlagos 4 fős család akár 20 üveget is vásárolhatott, ha nem többet. 20 üveggel és 50 forinttal számolva is 1000 forint, de nem biztos, hogy mindenki az 50 forintosat veszi meg, plusz még ugye egyéb üdítő italok. Lényeg: egy átlagos családnak akár több ezerbe is benne lehetett az elmúlt hetek miatti hőség.
A putrisoknak miért nem elég az ingyen víz? Még kapnak is pluszba. Nekünk csupán az esővíz van ingyen, de egyelőre még az sem esett már hetek óta. Jöhetnek ide tüntetni, de a városban idén a cigány sátor elleni tüntetésen voltak a legtöbben, ott voltam, láttam. Remélem, a híre eljutott sok emberhez, hogy itt anno a jelenlegi polgármester, Fürjes Pál kb. 4100 szavazattal lett megválasztva, viszont a sátor ellen több mint 8000 aláírás jött össze... A számok magukért beszélnek. Remélem, jövő ősszel csomagolnak ezek a mocskok innen, ezt a várost csak és kizárólag az mentheti meg, ha itt jobbikos győzelem születik. Más esetben itt vége van az életnek, de szó szerint.

A "rasszista kútháború" előzményei: