Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a kormány által 42,5 millióval támogatott Tett és Védelem Alapítvány (TEV), mert a szervezet szerint változtatni kellene a "gyűlölet-bűncselekményekkel" kapcsolatos joggyakorlaton.

Azzal, hogy a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette a nyomozást a tavaly augusztusi "romaellenes" devecseri tüntetés ügyében, elérkeztek egy határponthoz - mondta Bodnár Dániel, az alapítvány kuratóriumi elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Szerinte az alapítvány kilenc hónap alatt 28 feljelentést tett közösség elleni izgatás és uszítás miatt. Ezek mindegyike "a jelenlegi jogszolgáltatás (...) apparátusában elveszett" - tette hozzá Bodnár Dániel. Közölte, ez szerintük azt jelenti, hogy habár a jelenlegi jogi környezet alkalmas arra, hogy a "gyűlölet-bűncselekményeket" szankcionálja, maga a jogalkalmazás "tökéletes alkalmatlan, hogy bármilyen módon a szankciót érvényesítse".
Tavaly augusztusban "neonáci eszméknek a hangoztatása következtében kődobálással próbálták megfélemlíteni a helyi roma közösséget". Ennek ellenére a rendőrség szerint nem valósult meg közösség elleni izgatás és uszítás - mondta Bodnár Dániel. Hozzátette, ez esetben sem alkalmas a jogszolgáltatás rendszere arra, hogy a büntetést az elkövetők megkapják, még akkor sem, ha oksági összefüggés fennáll a "gyűlöletkijelentések és egy gyűlöletcselekmény között".
Bodnár Dániel azt mondta, nincs más lehetőségük mint, hogy az Ab-hez forduljanak. Szerinte az Ab-nek felül kellene bírálni a vonatkozó 1997-es határozatát. Heisler András, az alapítvány társelnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke azt mondta, az Ab-hez kell forduljanak, hogy "ebben a joggyakorlatban valamilyen módon Magyarországon változás álljék be".
Daróczi Gábor, a Romaversitas igazgatója arról beszélt, azt tapasztalják, hogy "a rendőrség tétlenül szemléli, amint szélsőjobboldaliak terrorizálják a roma közösségeket".
(MTI nyomán)
Frissítés: videó az antimagyarok sajtótájékoztatójáról:
Korábban írtuk: