Közösség tagja elleni erőszak miatt javasol vádemelést egy ember ellen a rendőrség a tavalyi devecseri, a Jobbik által szervezet demonstrációval összefüggésben - közölte Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel szerdán. A rendőrség szerint közösség elleni izgatás nem történt a tüntetésen.
A Jobbik és több jobboldali radikális szervezet 2012. augusztus 5-én a halálbüntetés visszaállítását követelte a Veszprém megyei településen. A rendezvényre egy, a településen kirobbant július végi vita és verekedés adott okot.
A rendőrség a felvonulók útvonalát kordonnal biztosította, amelyet a tüntetők többször megpróbálták átlépni; egy alkalommal dobálásba keveredtek a helyiekkel, eközben Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei parlamenti képviselője megsérült a homlokán, valamint az LMP egyik aktivistáját vállon dobták egy betondarabbal. A megmozdulással kapcsolatban több "jogvédő" szervezet is a belügyminiszterhez fordult, és az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított, az LMP és a Magyar Helsinki Bizottság pedig büntetőfeljelentést tett közösség elleni izgatás miatt.
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a tüntetésen történtek miatt két büntetőeljárást indítottak: közösség elleni izgatás, illetve közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt. Hozzátették: a közösség elleni izgatás tényállási elemek hiányában nem valósult meg, ezért ezt az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.
Közölték: a közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt folytatott eljárásban a napokban egy emberrel szemben vádemelési javaslatot tesznek. Ebben az eljárásban további három elkövető került a látótérbe, akinek a személyazonosságát a nyomozás során eddig nem sikerült megállapítani, ezért a Veszprém megyei rendőrség a nyomozást felfüggesztette.
A Magyar Helsinki Bizottság keddi közleményében kifogásolta, hogy megszüntették az eljárást a közösség elleni izgatás ügyében, és a rendőrségi határozat ellen panasszal él. Emlékeztettek arra, hogy a feljelentést azért tették a demonstráción "uszító beszédeket" tartó emberek ellen, mivel "nem csupán az erőszak egyértelmű és közvetlen veszélye állt fent, hanem ténylegesen sor került az erőszakra".
(MTI nyomán)