Holokausztiparról, hullarablásról és elfolyatott milliárdokról beszélt hétfőn a Jobbik alelnöke, amikor a parlament illetkes bizottságában a "holokauszt" 70. évfordulójára épülő emlékközpontot bírálta. A bizottság fideszes elnöke, L. Simon László "kisstílű és pitiáner antiszemitának" nevezte Novák Elődöt, majd kedden közleményben ítélte el, hogy létezik olyan képviselő, aki nem hajlandó velük együtt tapsolni a több milliárdunkba kerülő zsidóseggnyalásnak.

"Elfogadhatatlan az a – én azt mondom, hogy hullarablásnak is minősíthető – holokausztipar, amit önök folytatnak" – ezzel a mondattal kezdte felszólalását Novák Előd a parlament kulturális és sajtóbizottságának hétfői ülésén. A Jobbik képviselője ismertette pártja álláspontját az illetékes testületben az újabb holokauszt-emlékközponttal kapcsolatban.
Mint ismeretes, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János a Magyar Holokauszt–2014 Emlékbizottság szeptember közepén tartott ülésén jelentette be, hogy jövő tavaszra elkészül az új emlékközpont a józsefvárosi pályaudvaron, ahol egy oktatási központ is működni fog. Erre a kabinet ötmilliárd forintot különített el, a budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs pedig szeptemberben arról beszélt, hogy a kiállítási komplexum 17 ezer négyzetméteren valósulhat meg.
A parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke, L. Simon László volt kulturális államtitkár is szerepet kapott az emlékév előkészítésében – a bizottság 1,5 milliárdot szán további pályázatokra –, erről több interjújában is beszélt. Novák a jegyzőkönyv szerint ezekkel a nyilatkozatokkal kapcsolatban kért szót az Egyebek napirendi pontban, azt hangsúlyozva, hogy pártja számára elfogadhatatlan, hogy újabb ötmilliárdot költenek emlékhelyre, mire L. Simon ráröffent, hogy "szégyellje magát".
A vita a jegyzőkönyv szerint ekkor robbant ki: Novák azt hangsúlyozta, hogy L. Simon házszabályellenesen nem engedi végigmondani a beszédét, majd kitért arra, szégyen, hogy továbbra sincs államilag támogatott Trianon-múzeum. Szóvá tette azt is, hogy "számtalanul folyatja ki a közpénzeket az állam, csak hogy legyen minél-minél több, a csapból is folyó holokauszt-megemlékezés itt a holokausztipar közepette".
A jobbikos képviselő szerint fel kell tenni a kérdést, hogy az újabb ötmilliárddal és a korábbi "kárpótlással", a sokszori jóvátétellel végre megfizettük-e már egyszer s mindenkorra a zsidósággal szemben elkövetett, idézőjelben, történelmi bűnt. Rámutatott: a kormány csak bűnbakot akar nevelni a jövő generációból. Azt is kifejtette, hogy azért beszélt hullarablásról, mert "az áldozatokból veszik ki ezt a számtalan mennyiségű pénzt, és abból akarnak tulajdonképpen egy ilyen holokausztipar címén, nem is az áldozatoknak" juttatni. Ezen a ponton – a jegyzőkönyv tanúsága szerint a fideszes képviselők és a szocialista Mandur László felháborodása közepette – a bizottsági elnök megvonta Nováktól a szót.
"Csak azért hallgattuk végig, hogy a jegyzőkönyvnek része legyen mindaz a mocsok, ami az ön száját elhagyta" – replikázott L. Simon a jegyzőkönyv szerint. Szerinte a trianoni békediktátum és a holokauszt "nem egymással szembeállítandó, nem egymásnak kijátszandó". "Azt akarjuk, hogy ugyanazokat a hibákat még egyszer ne kövessük el, hogy ilyen kisstílű és pitiáner antiszemiták, mint amilyen ön is, a magyar közéletben ne juthassanak szóhoz, tisztelt képviselőtársam" – zárta válaszát a bizottság elnöke, s bár Novák újra szólásra jelentkezett, L. Simon berekesztette az ülést.
A Fidesz kedd reggel sajtóközleményt adott ki a hétfői ülésen történtekkel kapcsolatban: "A Fidesz elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy nyílt antiszemita kijelentések hangozzanak el a parlamentben vagy annak valamely bizottsági ülésén, és ez ellen a jövőben is határozottan fellépnek - írta L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke."
L. Simon László felidézte: a kormányzat pályázati úton 1,5 milliárd forintot szándékozik fordítani helyi megemlékezésekre a "tragikus események" 70. évfordulóján, a beérkező pályázatokat a kulturális és sajtóbizottság rangsorolja.
"Az ez ellen felszólaló, és egyúttal a holokausztnak áldozatul esett honfitársaink emlékét megsértő képviselő szélsőséges megnyilvánulásait határozottan visszautasítjuk" - írta a képviselő, hozzátéve: "ahogy azt a bizottság elnökeként elmondtam, a magyarság olyan tragédiái, mint a trianoni döntés és a holokauszt, nem állíthatók szembe egymással, nem játszhatók ki egymás ellen".
(HVG - MTI korrigálva)
Friss: Novák Előd rágalmazásért feljelenti L. Simon Lászlót
A Jobbik alelnöke saját Facebook-oldalán válaszolt:
L. Simon László azt hazudta, hogy „nyílt antiszemita kijelentések” hangoztak el a számból. Ezért rágalmazás miatt feljelentem az Országgyűlés kulturális bizottságának elnökét, egyben felszólítom: ne bújjon a mentelmi joga mögé!
A Fidesz-közleménybe foglalt valótlanságokon túl a bizottsági ülésen azt válaszolta nekem: „mocsok, ami az ön száját elhagyta”. Pedig semmilyen antiszemita kijelentést nem tettem, mocskosat meg pláne nem, ellenben L. Simon László adta ki az NKA támogatásával azt a „verseskötetét”, melyben sok egyéb öncélúan obszcén strófa mellett azt írta: „szétbaszott zsidó kurvák seggéről készítettünk gipszlenyomatokat”. Szégyen, hogy egy ilyen ember az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke lehet, és szégyen, hogy erről a média eddig nem nagyon tudósított, ellentétben az én állítólagos „antiszemita” kijelentéseimmel.
Az illetékes kulturális bizottság ülésén az Egyebek napirendi pontban joggal neveztem hullarablásnak a holokausztipar legújabb, 6,5 milliárdos közpénzlenyúlását, hiszen áldozatokra hivatkozva akarnak hasznot húzni a megélhetési emlékezők és bűnbakképzők. Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő szavait idézve tettem fel kérdést: tekintettel arra, hogy már létezik Holokauszt Emlékközpont, van Terror Háza Múzeum s számtalan, az állam által létrehozott vagy támogatott holokauszt-kiállítás és -megemlékezés, érthetetlen, miért kell az adófizetők pénzét újra egy többmilliárdos emlékparkra fordítani?
A Jobbik álláspontja szerint Magyarország legnagyobb nemzeti tragédiája a trianoni országvesztés. Trianonnak a mai napig nincsen semmiféle állami emlékparkja vagy állami múzeuma, szemben a zsidósággal kapcsolatos emlékhelyek tucatjaival, amelyek a magyar költségvetésből minden évben átlagon felüli támogatást élveznek. Mindeközben vidéki települések sokasága áll a csőd szélén forráshiány miatt, amelyeknek 5 milliárd forint nagyon sokat jelentene. Az összeg közel száz kistelepülés éves költségvetését teszi ki, ahogyan több ezer devizahitel-károsult anyagi helyzetét lehetne stabilizálni ezekből az állami milliárdokból.
A Jobbik felszólítja a kormányt, válaszoljon végre: a magyar társadalom ezzel az újabb sokmilliárdos holokauszt-jóvátétellel megfizette-e már egyszer s mindenkorra a zsidósággal szemben elkövetett „történelmi bűnét”? Ha nem, akkor meddig tart még a jóvátétel, talán az idők végezetéig? Miért akar a kormány a magyar társadalomból és a jövő generációiból bűnbakot nevelni, s miért akarják a bűnös nemzet hamis sztereotípiáját tovább erősíteni?
L. Simon László önkényes ülésvezetéseivel rendszeresen annyira túltesz Kövér László kiskirálykodásán, hogy Vona Gábor indítványára júniusban már a kormánytöbbség is elmarasztalta őt az ügyrendi bizottság egy személyére szabott, eseti állásfoglalásában. A Jobbik most ismét panasszal fog élni, amiért L. Simon levezető elnökként a Házszabályt is megsértve nemhogy érdemileg hozzászól, de folyamatosan belebeszél szabályos hozzászólásaimba, és jogtalanul megvonja a szót - zárta Facebook-bejegyzésének sorait Novák Előd országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke.
Friss: 
Korábban írtuk: