Február 28-án, pénteken Kemenár Zoltán is vallomást tett a Budaházy György és társai ellen terrorizmus vádjával indított ügyben. (Kemenár egyébként onnan lehet ismerős a hazafias olvasóközönségnek, hogy ő volt, akit 2013. október 23-án elhurcolt a rendőrség, mert az al-Dzsazíra hírtelevízió kamerájába egy "Szabadságot Budaházynak" matricát mutatott be.) A tanút először Budaházy György kérdezte, utána védője, Szikinger István, majd még néhány további vádlott is. Az ügyészségnek - Barcsa-Turner Gáborhoz hasonlóan - nem volt kérdése a tanúhoz, így végül a bírói tanács fejezte be a kérdezést.
Barcsa-Turnerhez hasonlóan Kemenár Zoltán is elmondta, hogy annak idején jelentkezett katonaként a Hunnia mozgalomba és 64 vármegyés barátainak társaságában részt is vett egy Diósdon megrendezett erőnléti felmérőn. Beszélt a Hunnia-elképzelés részleteiről és a Gyurcsány-éra időszakának nemzeti radikális világáról. Kemenár is elmondta, hogy nem tudja, kik voltak a Magyarok Nyilai mögött, és kifejtette, hogy ezen szerveződéssel kapcsolatban sokféle találgatás folyt a nemzeti oldalon.
Vallomásában visszaemlékezett a 2007-2008-2009-es évek utcai tüntetéseire, ahol többnyire vármegyés barátai vagy drukkertársai társaságában vett részt.
Szóba került Bajnai Gordon miniszterelnökké válásának időszaka is, melynek során beszélt az ehhez kapcsolódó tüntetésekről és egy a vádiratban is szereplő vérmezői találkozóról, amely rendőrségi igazoltatással végződött. A vádirattal ellentétben viszont Kemenár elmondása alapján itt semmiféle szocialista politikusok elleni "bombamerényletről" nem esett szó, hanem az előző napi nagyszabású tüntetésről, valamint Budaházy másnapi szovjet emlékmű megrongálásos peréről.
A bíróság részleteket is felolvasott a nyomozás során terhelő vallomásokat tévő F. R. Z. vallomásából Kemenárral összefüggésben, amiket a tanú nemes egyszerűséggel hazugságnak minősített. Ezután a jelen lévő és vallomásokat annak idején megtevő XI. rendű vádlott maga is felállt és jelezte, hogy a vallomásait ő már visszavonta és nem tartja fent.
Az elmúlt hét három vármegyés tanújának meghallgatásai kapcsán általánosan elmondható, hogy a bíróság kérdései során hosszas időt szentelt a nemzeti radikális mozgalom gondolatiságának, politikai mozgásainak nyomozására, ami azért így 24 évvel a rendszerváltás után minimum furcsán hatott.
Az ügy tárgyalásai a jövő héten is folytatódnak, hétfőn (március 3-án) 9 órától szintén a védelem egy tanúját fogja meghallgatni a bíróság. A tárgyalás nyilvános, azon bárki részt vehet. Helyszín továbbra is a Fővárosi Törvényszék épülete, Markó utca 27. II. emelet 36-os terem.
Budaházy György rövid értékelő videója:
Kemenár Zoltán vallomásának második fele (az első feléről nem készült videó) ide kattintva tekinthető meg.
(Kuruc.info)