Az önkörmányzati választások eredményei szerint 14 települést vezethet jobbikos polgármester, továbbá 6 településen a nemzeti párt által támogatott jelölt végzett az élen. Egy kivételével minden megyében a Jobbik a második erő.  A kétharmad nem tart örökké, 2018-ban a Fidesz és a Jobbik között lehet majd választani - fogalmazott Vona Gábor.
22.52 - A Kuruc.info információi szerint Békéscsabán és Rakamazon már biztosan győzött a Jobbik által támogatott polgármesterjelölt. Devecseren, Recsken, Bánokszentgyörgyön, Hencidán, Gasztonyban, Mátraballán és Tuzséron is a jobbikos polgármesterjelölt végzett az élen. A Jobbik megvédte Monorierdőt és Kemenessömjént is.
Ismét Fülöp Erik lett Tiszavasvári polgármestere, 52,1 százalékos végeredménnyel.
A Jobbik bevette Ózdot is: Janiczak Dávid megelőzte a fideszes jelöltet.
Tapolcán is a nemzetiek győzedelmeskedtek: Dobó Zoltán 39,34 százalékkal hagyta maga mögött a Fidesz jelöltjét.
Törökszentmiklós is nemzeti színekbe öltözhet: Markót Imre meggyőző, 47,72 százalékos eredménnyel győzedelmeskedett.
Toroczkai Lászlónak kihívója sem akadt Ásotthalmon, Orosz Mihály Zoltán pedig sikerrel védte meg az érpataki bástyát. Gyöngyöspata nem bírta a fideszes nyomást.
A nemzeti párt összesített választási eredményei ide kattintva érhetők el.

Megyei közgyűlések: Csongrád kivételével minden megyében második erő a Jobbik
A 19 megyei közgyűlés közül 15-ben a második legtöbb képviselője, 3-ban pedig az MSZP-vel holtversenyben a második legtöbb képviselője a Jobbiknak lesz, egyedül Csongrád megyében előzte meg az MSZP a Jobbikot.
23.54 - A budapesti főpolgármester-választás végeredménye
Zoom
23.30 - "A kétharmad nem tart örökké - Vona Gábor helyzetértékelése
Jelentős sikert ért el a Jobbik a párt elnöke szerint az önkormányzati választáson.
Vona Gábor vasárnap este a párt eredményváró rendezvényén - a Jobbik több országos vezetőjének jelenlétében - köszönetet mondott támogatóinak és aktivistáinak, kiemelve: akik a Jobbikot támogatták, saját akaratukból tették, nem lehetett sem megfélemlíteni, sem lefizetni őket.
A pártelnök gratulált a jobbikos győzteseknek, ahol pedig nem a párt jelöltjei nyertek, ott konstruktív politikát ígért.

Úgy fogalmazott: jelentős, áttörés erejű sikert értek el, jelentősen növelték képviselőik számát, s már nem északkelet-magyarországi pártként tartják őket számon, immár az ország minden pontján ott vannak. Hozzátette: 19 megyei közgyűlésből 17 helyen a második helyet szerezték meg és többszörösére nőtt polgármestereik száma.
Vona Gábor megjegyezte: arra a legbüszkébb, hogy korábbi jobbikos polgármesterek megismételték eredményüket. Ez azt üzeni, hogy érdemes rájuk bízni a közösség sorsát - fűzte hozzá.
Egyúttal komoly meglepetésnek nevezte, hogy Békéscsabán a párt által támogatott független Szarvas Péter győzött, s elégedettségének adott hangot annak is, hogy Veszprém megyében két várost, Devecsert és Tapolcát is a Jobbik irányíthatja.
Kitért arra: még nem ismeri valamennyi település eredményét, de elsöprőnek tartja a törökszentmiklósi és az ózdi szereplést is.
A Jobbik elnöke beszélt arról is: a magyar belpolitika színpada leegyszerűsödött, a baloldal végleg széthullott, 2018-ban a Fidesz és a Jobbik között lehet majd választani, a "kétharmad nem tart örökké". Azt mondta: megkezdik a felkészülést a kormányzásra.
Vona Gábort kérdezték a fővárosi eredményekről is. Úgy reagált: erre az eredményre lehetett számítani, de "felveszik a ritmust" és 2018-ra itt is erősebbek lesznek.
A helyi önkormányzati választás eredményei ide kattintva érhetők el.
(Kuruc.info - MTI - NVI)