A recski helyi választási bizottság (hvb) keddi - nem jogerős - határozata szerint meg kell ismételni a település 3-as szavazókörében a polgármester- és az egyéni listás önkormányzati képviselő-választást - tájékoztatta a település jegyzője, a helyi választási iroda vezetője szerdán.
Varró Gyuláné elmondta: kampánycsendsértés, illetve a választási alapelvek megsértése miatt hétfőn kifogást nyújtott be a hvb-hez Dudás Tamás, aki a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje volt a településen.
A hvb megállapította, hogy a 3-as szavazókörhöz tartozó Gesztenyés idősek otthonában tartott mozgóurnás szavazás során a szavazóhelyiség előterében az egyik független polgármesterjelölt és hat képviselőjelölt nevét tartalmazó szórólaphoz juthattak az otthon egyik alkalmazottjától a választók, és ennek alapján adták le a szavazatukat.
Varró Gyuláné hozzátette: az otthonban szavazó 17 ember által leadott voksok többségét a szórólapon szereplő jelöltek kapták.
A körzetben egyébként a Választás.hu adatai szerint 167-en szavaztak a Jobbik jelöltjére, és 118-an Dudás Tamásra.
A hvb helyt adott Dudás kifogásának, amely szerint a választói akarat befolyásolására alkalmas kampánycsendsértés történt.
A hvb határozata ellen három napon belül lehet fellebbezéssel élni a Heves megyei területi választási bizottságnál - mondta a helyi választási iroda vezetője.
Dudás Tamás hét szavazattal maradt alul vasárnap a Jobbik jelöltjével, Nagy Sándorral szemben.
(MTI)
Frissítés: Jobbik-közlemény: tisztességesen még veszíteni sem tud a Fidesz
Recsken nem tud beletörődni a Fidesz, hogy nem az ő, hanem a Jobbik jelöltje győzött. Kifogással éltek a választási bizottságnál, amiben azt vélelmezik, hogy a helyi idősotthonban egy szórólap alapján irányított volt a szavazás. Ezt a jogsértést az a jelölt, illetve annak az aktivistája követte el, aki a választáson végül a harmadik helyen zárt. Nem arról van tehát szó, hogy előnyhöz jutott az első két helyezett egyike, hanem arról, hogy a harmadik helyen zárt, a szavazatokban nagyon lemaradt jelölt nyúlt esetleg törvénytelen eszközökhöz.
Amit pedig a tisztánlátás kedvéért tudni kell a törvénysértő jelöltről, az nem más, mint hogy a helyi Fidesz-szervezetnek volt a jelöltje a jelöltállítási folyamat során. A megyei vezetés viszont nem fogadta el őt, inkább más személynek adta a kormánypárti logót. E miatt az incidens miatt már hónapokkal ezelőtt helyben kettészakadt a Fidesz, és az a helyzet állt elő, hogy volt egy fideszes induló és egy névleg független, de a helyi Fidesz támogatását élvező jelölt. Egymás ellen is indultak tehát a fideszes jelöltek, és közülük utóbbi volt az, aki vélhetően törvénytelen eszközhöz nyúlt.
Ha tehát az a kérdés, hogy ki igyekezett csalni, akkor a válasz rendkívül egyértelmű: a Fidesz. Ha már tisztességesen nem sikerül nyerniük, legalább tisztességgel viselnék a vereséget ahelyett, hogy nagyon nehéz helyzetbe hozzák a saját településüket, hiszen ezáltal nincs választott vezetője Recsknek, így akadályoztatva van minden hivatali ügyintézés. Arról már nem is beszélve, hogy egy esetleges új választással plusz költséggel terhelik meg a költségvetést, illetve a többségi szavazók akaratát kérdőjelezik meg.
Dudás Róbert, a Jobbik Heves megyei elnöke