Az "ózdi csata" eseményei percről percre.
7.15: Ózdon már kora reggel jóval magasabb a választási részvétel, mint az október 12-ei választás napján. Sűrű köd borítja a várost, de már reggel 6 órakor sokan elindultak szavazni a magyarlakta belvárosi részen. 7 órakor már 412-en szavaztak, míg három héttel ezelőtt csak 268-an tették ezt. Ez közel 40 százalékkal magasabb részvétel, mint múltkor.
Zoom
Jóval magasabb a választási részvétel
7.30: A Jobbik közel 100 választási megfigyelője már reggel 7 óra óta a város peremkerületeiben elfoglalta pozícióit. A reggeli eligazítást Janiczak Dávid polgármesterjelölt és Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója tartotta meg az aktivistáknak, feladatul a láncszavazások, csomagosztások, szavazatvásárlások lefülelését adták. Borsod megyéből számtalan településről jöttek jobbikos tagok választási megfigyelőnek, de az ország más részéből is érkeztek, így Dunaújvárosról, Heves megyéből, Budapestről, Mogyoródról. Több jobbikos országgyűlési képviselő is a választási megfigyelők között van reggel óta.
8.12: Feketéllik a hegyoldal. A főleg cigányok lakta peremkerületekben tömegesen kezdték el szállítani az ott lakókat a szavazókörökhöz. Nagy csoportokban vonul a cigány lakosság, vélhetően a fideszes Fürjes Pálra szavazni. A városban mindenhol fideszes mozgósítók és cigány véleményvezérek terelik az embereiket szavazni. A jobbikos választási megfigyelők szerint nagyüzemben zajlik a csomagosztás és a szervezett szállítás.
Zoom
Sötétlő szavazókör
8.30: Elindultak a magyarok is! A magyarlakta belváros és lakótelepek népe is felébredt, s hosszú tömött sorokban indultak el szavazni. Tömegével mennek az idősek, buliból ébredt fiatalok, középosztálybeli családok ünneplőbe öltözve élni a választójogukkal. A máskor alacsony részvételhez szokott magyar területek most kitesznek magukért.
Zoom
A magyarok magukat mozgósítják
9.05: Izzik a levegő Ózdon. A Vasvár úton lévő Jobbik-iroda előtt elhajtó személyautók közül mindegyik harmadik dudaszóval jelzi a támogatását, sőt a menetrend szerinti busz sofőrje is dudaszóval fejezte ki a véleményét, hogy Ózd változást akar. Janiczak Dávid jobbikos polgármesterjelöltet minden második járókelő a támogatásáról biztosítja, miközben a jobbikos politikus gyalog ment el a szavazókörébe szavazni.
Zoom
Zoom
Janiczak: bízom az ózdiakban!
9.30: A 9 órás részvételi adatok alapján Ózdon már 2888-an szavaztak. 3 héttel ezelőtt ilyenkor csak 1738-an éltek választójogukkal.
9.45: Tart és fokozódik a magyarok rohama. A lakótelepek lépcsőházai ontják magukból a magyar családokat, az idős magyarokat, nyugdíjasokat, fiatal kamaszokat, mennek mind szavazni, s érződik a visszajelzéseikből, a köszönéseikből, a jelzéseikből, hogy a többségük szebb jövőt szeretne a városnak. A cigánylakta peremkerületek és a magyarlakta belső területek csatáját láthatjuk. A magyarok magukat mozgósítják, míg a cigányokat meg a Kubatov-listások.
11:21: Továbbra is kiemelkedő a részvétel Ózdon. A 11 órási adatok alapján eddig 6676 fő ment el szavazni, míg október 12-én, ilyen időtájt csak 4329-en. Így több mint 2300-zal többen szavaztak eddig. A részvétel már 23,5 százalék. A város peremkerületeiben van olyan autó, amely már 15-ször fordult oda-vissza cigány szavazókkal. A reggeli köd után, most verőfényes napsütés van Ózdon. A város egy nagy hangyabolyhoz hasonlít, mindenki megy szavazni, valamelyik nagy pártra a kettő közül.
12.18: Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója közleményben figyelmeztet az ózdi szavazatvásárlásra:
Szervezetten szállítják a Fideszhez köthető aktivisták a romákat Ózdon a szavazókörökbe. A Jobbik választási megfigyelői azt tapasztalták, hogy a főleg cigányok lakta peremkerületekben tömegesen kezdték el szállítani az ott élőket szavazni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban fideszes mozgósítók és cigány véleményvezérek számos helyen terelik az embereiket szavazni. Mindemellett megfigyelőink elmondása szerint szintén tömegesen osztogatják a csomagokat a szavazatokért cserébe.
A Jobbik vérlázítónak tartja, hogy a politikai ellenfelei most is nemtelen eszközöket alkalmaznak, a cigányvoksok megvásárlásától remélik a sikeres választási szereplésüket, ezzel eszközként használva őket arra, hogy továbbra is megtarthassák hatalmukat. Ez a módszer a magyar választók teljes lenézését és megalázását jelenti, ugyanakkor remélhetőleg ezzel mozgósítják is Ózd tisztességes választópolgárait, akik ajándékcsomag és szervezett szállítás nélkül is elmennek szavazni Janiczak Dávidra.
12.48: A Sajóvárkonyi Általános Iskolában lévő szavazókör előtt a kisebbségi önkormányzat jelenlegi vezetője ("Kuzsu") egy társával több cigányt arra utasított, hogy azonnal menjenek és szavazzanak a Fidesz polgármesterjelöltjére, Fürjes Pálra. A Jobbik választási megfigyelői ezt rögtön jelezték az illetékeseknek, amit követően a helyi rendőrség intézkedett. Információink szerint az eseményt az Ózdi Városi Televízió is rögzítette.
Zoom
12.49: Krumpliosztással is serkentik a szavazógépek hatékonyságát.
Zoom
Zoom
Zoom
12.50: A Jobbiknak több mint 120 választási megfigyelője van már Ózd peremkerületeiben. A csapatok folyamatosan rögzítik telefonjaikkal, kameráikkal a cigány szavazók szállítását, külön csapatok próbálják rajtakapni a szavazatok megvásárlásának konkrét eseményeit. Több esetben rendőri igazoltatásokat kezdeményeztek a szavazók szállítói ellen. Hatalmas a rendőri készültség a városban. Több felvétel bizonyítja már a csomag és ételosztásokat. Az ózdi Jobbik-iroda előtt állókra minden harmadik autóból vagy rádudálnak, vagy kiintegetnek az emberek szimpátiájukat kifejezve. Az ózdi lakosok azt mondják, hogy régen nem láttak ilyen vasárnapot, amikor ennyi ember mozgott a város utcáin.
13.04: A Budapestről Ózdra tartó menetrend szerinti buszjáraton információink szerint elkezdték skandálni az utasok, hogy „Veled vagyunk Dávid!” A beszámolók szerint rengeteg ózdi fiatal és máshol dolgozó lakos tért vissza a városba a hétvégén, hogy leadja a szavazatát a változásra és a szebb jövőre.
13.56: A 13 órási részvételi adatok alapján továbbra is kiemelkedő Ózdon a részvételi arány, eddig 9696 fő ment el szavazni, amely 34,21 százalékos részvételt jelent. Október 12-én a választásnak ebben a szakaszában mindössze 21,88 százalék volt a részvétel.
14.02: A Jobbik több országgyűlési képviselője is választási megfigyelőként ott van a válságzónákban. Ózdon küzd jelenleg Egyed Zsolt, Kepli Lajos, Novák Előd, Hegedüsné Kovács Enikő, Apáti István, Kulcsár Gergely és Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselők és Szabó Gábor pártigazgató.
Zoom

Zoom
14.06: A Jobbik választási megfigyelőinek száma közben 135 főre emelkedett. A választás azon múlik, hogy a magyarok milyen arányban mennek el választani, hiszen a cigányokat szervezetten szinte mindegyiket elvitték már eddigre.
15.13: Több tudósító is megerősítette: gyakorlatilag végzett a Fidesz a cigányok szavaztatásával. Az Alfahír úgy értesült, a Jobbik választási megfigyelőit rendőrök vegzálják Ózd csépányi városrészén.
15.27: Az N1TV szerkesztőjére támadt a Fidesz egyik, választópolgárok nevét tartalmazó (Kubatov-)listát kézben tartó aktivistája Csépányban. A kormánypárti aktivista akkor kezdett lökdösődni, amikor az N1TV tudósítója arról érdeklődött pontosan mi, vagyis kik szerepelnek a listán.
Zoom
Kép a csépányi igazoltatásról - Szilágyi György, Kepli Lajos, Egyed Zsolt a helyszínen
Miután a Fidesz egyik aktivistája megtámadta az N1TV tudósítóját, rendőrök igazoltatnak a helyszínen. A Jobbik országgyűlési képviselői is a helyszínen tartózkodnak.
15.40: Rekordrészvétel 15 órakor
A névjegyzékben szereplő választópolgárok 44,54 százaléka adta le a voksát a Borsod megyei Ózdon vasárnap 15 óráig, ahol megismétlik a polgármester-választást.
Mustos Lajos, a helyi választási bizottság elnöke úgy nyilatkozott, vasárnap délután három óráig sehonnan sem jeleztek kifogást. Kifejtette, eddig 12 622 választópolgár adta le a voksát, ez 44,54 százalékos részvételi arányt jelent. A városban 28 340 választópolgár szerepel a névjegyzékben. Az október 12-i önkormányzati választáson a 15 órás adatok szerint akkor 8104-en voksoltak, ez 28,53 százalékos részvételt jelentett.
16.00: "Tüntessétek el a listát!" - Garázdaság miatt indít eljárást a rendőrség
Az Alfahír új információkat tudott meg a csépányi igazoltatás ügyében. A városrészben épp Szilágyi Györgyöt és a jobbikos aktivistákat igazoltattak, amikor az N1TV tudósítója észrevette, hogy az út túloldalán két fideszes listákkal a kezükben járják az utcát.
Az N1TV munkatársa odament hozzájuk, hogy megkérdezze, milyen lista van náluk, amikor az egyik fideszes lökdösni kezdte őt. A odaérkező rendőrök előtt magánindítvánnyal élt könnyű testi sértés ügyében, de a rendőrök garázdaság ügyében hivatalból is eljárást indítottak.
A lap úgy tudja, Riz Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője is a helyszínre ért, amikor mások által is jól hallhatóan azt mondta: "tüntessétek el a listát".
Zoom
A fideszes Riz "Tüntessétek el a listát!" Gábor (j.) intézkedik
16.10: Ózd belvárosának utcáin egyre nagyobb a magyar lakosság extázisa. Most már minden második autós, motoros, buszos dudál rá a Jobbik-iroda előtt álló Janiczak Dávidra. Az emberek a győzelem jelét mutatják ki az autók ablakából, integetnek, s szól megállás nélkül a dudaszó. Sok ózdi elmesélte, hogy szavazókörében a szebb jövőt köszöntéssel üdvözölte a szavazatszámláló bizottság tagjait, ráhozva a frászt a fideszesekre.
16.18: Kubatov Gábor listázói, főleg cigány származású zsoldosok elkezdték a listáik alapján az embereket otthonaikban zaklatni, arról érdeklődve, hogy voltak-e már szavazni. Közben rendületlenül mennek a magyar fiatalok, családok, idősek szavazni, a város egy felbolydult méhkashoz hasonlít. Egyre inkább az az érzése az embernek, hogy etnikai szavazássá válik az ózdi időközi. A magyarok többségében a Jobbikra, a cigányok nagy része pedig a Fideszre adja a voksát. Izzik a Facebook és a telefonvonalak, a magyarok is mozgósítják barátaikat, rokonaikat, szomszédaikat. Rengetegen csak erre a napra utaztak haza a külföldön és az ország más részein dolgozó ózdi emberek közül.
16.34: Helyszíni információk alapján úgy tudjuk, a csépányi városrészben igazoltató rendőrök, valamint az őket irányító Kocsis István rendőrőrnagy nem hajlandó még vizsgálni sem a fideszes aktivistáknál található Kubatov-listát.
16.58: Működésben a Kubatov-lista
Helyszíni tudósítók képei finoman szólva is sokatmondóak.
Zoom

Zoom
Zoom
18.05: A névjegyzékben szereplő választópolgárok 53,99 százaléka adta le voksát 17:30-ig. Ez összesen 15 301 szavazatot jelent. Október 12-én a részvételi arány ugyanekkor 35,96%-os volt, ami mindössze 10 215 szavazat.
18.35: Nem látta még működés közben a Kubatov-listát? Most megnézheti!
Ajándékként egy agresszív fideszessel.
19.19: A kis vérnarancsos listamágust Magicz Lászlónak hívják, ő véletlenül a putnoki jegyző testvére. Ha kedves olvasóink lenyugtatnák a fenti videó tanúsága szerint mostanság kissé felzaklatott lelkivilágát, az adatlapján keresztül megtehetik.
Információink szerint Putnokon is ugyanezt csinálta a narancsos csapat a választások alkalmával, csak azt nem sikerült ilyen jól dokumentálni. A putnoki győzelem miatt az ózdiak úgy gondolták, hogy a putnoki kampányfőnököt, Kepecz Zsoltot (akiről már írtunk is korábban a sikkasztási ügyével kapcsolatban) megválasztják ózdi kampányfőnöknek is. Amint ez megtörtént, elkezdődött Janiczak Dávid lejáratása a hitleres képpel és egyéb dolgokkal, elkezdődött a listakészítés, és mint ahogy láthatjuk, a listázás is.
Ez egy mocskos bagázs, Tamás Barnabással, Putnok polgármesterével az élen, aki ugye fideszes országgyűlési képviselő volt (róla a legutóbb felvételt tettünk közzé, amint épp orgazdákat menteget).
Ez mind-mind összefonódik, és amit láthattunk a fenti videón, Magicz László, a putnoki jegyző testvérének személyében, az csak a jéghegy csúcsa. Putnokon is listát készítettek a választásokkor, még a saját aktivistáikat is azzal hitegették, hogy ez "országos lista, amit mindenhol készítenek".
19.28: Fürjes Pált, a Fidesz polgármesterjelöltjét telefonon érte el az Index, hogy rákérdezzenek a szavazók szállítására. Szerinte 9 személynél kevesebb szavazót jogszerű szállítani, és a Fideszt "már korábban felkereste sok szegényebb szavazó", segítséget kértek, hogy eljussanak a szavazóhelyiséghez, a Fidesz ezeket az igényeket elégíti ki ezekkel az autókkal.
A Jobbiknak tilos feljelenteni a Fideszt
Listával a kezükben korzózó fideszes aktivistákat ért tetten az N1TV stábja. Amikor számon kérték tőlük, hogy milyen lista alapján járják a választópolgárokat, elkezdték lökdösni az N1TV munkatársait. Ezek után Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő és Kummer Ákos ügyvéd választási csalás gyanújával feljelentést akartak tenni a helyszínen tartózkodó magas rangú rendőr tisztnél, ám ő a füle botját sem mozdította. Így a feltételezett elkövetők szabadon elsétálhattak és valószínűsíthetően megússzák a felelősségre vonást.
Biztató dudaszó Ózdon
A Jobbik-iroda előtt elhaladó autósok szinte mindegyike dudaszóval fejezi ki szolidaritását Janiczak Dávid ózdi polgármesterjelölt mellett.
(Kuruc.info)