Felkereste az amerikai nagykövetséget az adóhivatal elnöke, hogy megismerhesse azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján az Egyesült Államok kitiltotta őt korrupció miatt. Vida Ildikó azonban nem tudott meg semmi érdemit.
Az amerikai nagykövetségen szerette volna megismerni az adóhatóság elnöke a korrupciós vádat megalapozó bizonyítékokat. Vida Ildikó előzetes értesítés nélkül, jogi képviselője, Futó Barnabás kísértében érkezett délelőtt az Egyesült Államok diplomáciai kirendeltségére. Az iratbetekintés előtt emlékeztetett arra: a neve hamarabb megjelent a sajtóban, mint ahogy a nagykövetséget ideiglenesen vezető ügyvivő hivatalosan tájékoztatta volna a magyar nyilvánosságot a kitiltási ügyről.
Vida Ildikó megerősítette a Hír TV-nek, hogy az amerikai beutazási tilalom másokat is érint az adóhatóságnál, de neveket ezúttal sem mondott. Októberben derült ki, hogy az Egyesült Államok kormánytisztviselőket, illetve kormányhoz közelálló személyeket tiltott ki korrupció gyanújával. De részleteket az amerikai diplomácia azóta sem hajlandó közölni. A kitiltás jogi alapjául egy 2004-es proklamáció szolgál, amelyet az akkori amerikai elnök, George W. Bush hozott.
– Megdöbbentő számomra, hogy egy jogállamban ilyesmi lehetséges, valakire ujjal mutatnak, kvázi kabátlopási ügyről van szó. És nem a bizonyítékokat követeljük, ami alapján bármilyen eljárás indítható lenne, hanem az érintett személyeket mocskoljuk. Én és a munkatársaim is, de az egész adóhivatal bármikor bármilyen szakmai vizsgálat elé áll – közölte Vida Ildikó.
Az amerikai ügyvivő éppen távozott volna a nagykövetségről a NAV elnökének érkezésekor, de végül visszafordult és irodájában fogadta Vida Ildikót. André Goodfriend azt mondta, nem számított a látogatásra, amikor pedig felismerte az adóhatóság elnökét, azt gondolta, nem őt, hanem valaki mást kereshetnek az amerikai nagykövetségen.
„Most volt egy kis szabadidőm, ezért jöttem ki, most kellemes egy kicsit kint lenni. Ha találkozni akartak velem, akkor arra most jó ez az időpont, mert most van egy kis időm” – fogalmazott André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.
Hiába próbálta megismerni az amerikai nagykövetségen az adóhatóság elnöke a korrupciós vádat megalapozó bizonyítékokat. Vida Ildikó és jogi képviselője a Hír TV-nek elmondta, semmilyen iratanyagot nem kaptak, az amerikaiak nem voltak hajlandóak tényekkel, bizonyítékokkal alátámasztani a kitiltás alapjául szolgáló vádakat. Futó Barnabás szerint nevetséges a fordított bizonyítási eljárás, amely szerint a NAV elnökének kellene bebizonyítania, hogy semmilyen korrupciós ügyben nem vett részt.
Vida Ildikó az amerikai nagykövetségen azt az információt kapta, hogy egy vízumkérelmi ügyről van szó, ami azt jelenti, hogy a NAV elnökének vízumkérelmet kell beadnia, és meg kell várnia, hogy a beutazáshoz szükséges vízumot megkapja-e. Vida Ildikó arról tájékoztatta a Hír TV-t, hogy még konzultál jogi képviselőjével a vízumkérelem beadásáról.
A nagykövetségen azt is elmondták Vida Ildikónak, hogy a korrupciós botrányban Horváth András, a NAV volt dolgozója által kirobbantott NAV-botrány is benne van. A NAV elnöke azonban közölte, hogy ezzel kapcsolatban rendőrségi eljárás van folyamatban.
André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője nem tudta, hogy rendőrségi eljárás van a Horváth-ügy miatt. Egyébként Vida Ildikónak csak úgy sikerült beszélnie André Goodfrienddel, hogy az ügyvivő épp sétálni indult a jó időre hivatkozva, amikor összetalálkozott a NAV-elnökkel.
(MNO)
Frissítés: Így terelte vissza a Hír TV a megszeppent Vida felé a "jóbarátot"
Viszont ha a legegyszerűbb mondatok után is tolmácsért kiáltott a kettes legó egyszerűségétől sugárzó NAV-vezér, akkor milyen nyelven érdeklődött volna kitiltása okáról, ha a tv-stábbal kísért "spontán" látogatása legelején bejut a nagykövetségre?