Előre megírt menetrendet emleget több sajtóorgánum is a Magyarországgal kapcsolatos nyugati bírálatok és nyomásgyakorlás ügyében. Egy befolyásos, az előző amerikai külügyminiszterhez közel álló civil szervezet például már a nyáron javasolt több olyan lépést, amelyet az Egyesült Államok vezetése azóta meg is tett. Titkosszolgálati szakértők is úgy vélik, hogy a tüntetések, a kitiltási ügy és André Goodfriend tevékenysége egy nem véletlenül kialakult eseménysor.
Washington tegyen lépéseket annak érdekében, hogy "Magyarország visszataláljon a demokráciához"! – egyebek mellett ez áll a Human Right First nevű amerikai szervezet ajánlásában. Az augusztusban nyilvánosságra hozott dokumentum azt is javasolja az amerikai kormányzatnak: ezt úgy tegye, hogy közben erősíti a transzatlanti szövetséget Oroszország ellenében.
Az egyik internetes portál idézte szerdán a dokumentumot, és egyúttal megjegyezte: az eddigi eseményeket látva úgy tűnik, hogy az Obama-adminisztráció a szervezet több javaslatát megfogadta. A cikk kitért arra is, hogy a jelentés egyik szerzője korábban Hillary Clinton szövegírójaként dolgozott, és az emberi jogi szervezet kifejezetten befolyásosnak számít az Egyesült Államokban.
A Magyar Nemzet pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a szervezet egyik legbefolyásosabb szponzora Soros György alapítványa, az Open Society Institute. Emlékeztettek: a zsidó üzletember Magyarországon is pénzel számos ellenzéki szervezetet, például Bajnai Gordon alapítványát.
Az amerikai ajánlás szerzői egyebek mellett azt javasolták Obamának, hogy álljon ki a magyarországi "civilek" mellett (persze nem a szebb jövőértesekre gondoltak - a szerk.).
Az amerikai elnök ezután szeptemberben azt mondta: Magyarországtól Egyiptomig "szabályozások végtelen sorával és nyílt megfélemlítéssel zaklatják a civil társadalmat". Azt is tanácsolták, hogy az amerikai ügynökségek állítsanak össze anyagokat a magyar politikai és üzleti vezetőket érintő korrupciós ügyekről. Ezután robbant ki a kitiltási botrány.
A forgatókönyv ugyanaz, mint ami Csehországban történt – erről beszélt az egykori cseh elnöki szóvivő. Petr Hájek azt mondta: a cseh kormány megbuktatásában kulcsszerepe volt a prágai amerikai nagykövetségnek. Szerinte a Csehországban kirobbantott korrupciós álbotrányt az odarendelt amerikai követség készíthette elő, amibe belebukott a Necas-kormány.
A Nemzetközi Szervezetek Irodája dolgozta ki azt a módszert, amellyel a posztszovjet államokban a helyi ellenzék és a hozzájuk kötődő civilek támogatásával buktatható meg a kormányzat ott, ahol az Egyesült Államok érdeke így kívánja. Hivatalos önéletrajza szerint ennél az irodánál dolgozott 1997 és 2002 között André Goodfriend is. A jelenlegi magyarországi nagykövetség-vezető Washingtonban a Konzuli Ügyek osztályán az új technológiák kifejlesztéséért volt felelős.
Nem véletlen az események láncolata – mondta az elmúlt hetek történéseiről egy lapinterjúban Földi László titkosszolgálati szakértő. Úgy vélte, hogy a tüntetések, a kitiltási ügy és André Goodfriend tevékenysége egy nem véletlenül kialakult eseménysor.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: