2019. szeptember 23., hétfő, Tekla, Ildikó, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:33 Hatmillió látogatót várnak az Oktoberfestre - idén 4000 forintot kérnek az egyliteres korsóért08:04 Irán elengedi a júliusban lefoglalt brit tartályhajót07:56 A MACS kérte Magát Krisztina versenyzési jogának felfüggesztését07:32 Eltűnt egy gleccser Svájcban06:54 Jobban árthatnak a Földnek a vegetáriánusok, mint azok, akik kevés húst esznek22:29 Újra megjelent a gyermekbénulás a Fülöp-szigeteken22:09 A Fidesz-KDNP-kormány a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá teszi Slomóék Chabad-szektáját21:53 A magyar szenvedéstörténet krónikása 21:37 Az arab koalíció Beni Ganz kormányalakítását támogatja Binjámin Netanjáhu ellenében21:11 Biden és fia ukrajnai bizniszének tisztázását sürgeti Pompeo20:22 Az iráni külügyér szerint nem biztos, hogy elkerülhető a háború19:47 Ötvenezer életpárti követelte Pozsonyban a magzatgyilkosságok betiltását19:29 Megszületett Novák Előd és Dúró Dóra negyedik gyermeke19:16 A spanyolok dühösek a baloldali pártokra, mégis a vörösökre szavaznának ismét a legtöbben18:50 Zsidó államtitkár: a kormány értékként tekint erre a közel hatezer éves örökségre
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország ::

Portik a bíróságon: "Pintér Sándor belügyminiszter bűnszervezete irányítja az országot"

Reklám

Iratismertetéssel folytatódott az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében Jozef Rohác büntetőpere csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken.
A tárgyaláson bemutatták egyebek mellett az 1998. július 2-án, a fővárosi Aranykéz utcában történt robbantás helyszíni szemléje során készült fényképeket, valamint ismertették az akkor készült rendőri jelentéseket és a robbantással kapcsolatos szakértői véleményeket.
Ezek között voltak orvosszakértői vélemények is, amelyekből kiderült, hogy a robbantás közelében lévők milyen sérüléseket szenvedtek. A bíró a robbantás brutális hatásai miatt csak ismertette az áldozatok sérüléseit, nem mutattak róluk fényképeket. A robbantás hatását ismertetve ugyanakkor megmutattak egy képet, amelyen egy 14 centiméteres repeszdarab volt látható, amely az egyik áldozatba fúródott.
További szakértői vélemények szerint távirányítással hozták működésbe a robbanószerkezetet, feltételezhetően 60-70 méter távolságból. Elhangzott, hogy a szakértők szerint a robbanás 100 méteres sugarú körben sebesülést okozhatott bárkinek, így annak is, aki működésbe hozta a szerkezetet.
Jozef Rohác a tárgyaláson elmondta, nem ő van azokon a felvételeken, amelyeket akkor biztonsági kamerák rögzítettek, hiszen akkoriban nem volt kopasz, nem is kopaszodott. Közölte azt is, hogy a testén lévő heg nem a robbanásból szerzett sérülés nyoma, hanem egy korábbi orvosi beavatkozásé.
A bíróság szeptemberben döntött a két ügy egyesítéséről, mert mindkettőnek Jozef Rohác a vádlottja. A szlovák férfit azzal vádolja az ügyészség, hogy 1998-ban egy ismeretlen megbízásából lelőtte Fenyő Jánost, a Vico vállalatcsoport vezetőjét, Portik Tamás megbízásából pedig a budapesti Aranykéz utcában felrobbantotta - a Boros Tamásként emlegetett - Boros Józsefet, mert terhelő vallomást tett megbízójára egy másik bűnügyben.
A per csütörtöki tárgyalásán Portik Tamás elmondta, azért nem tesz vallomást, mert Pintér Sándor belügyminiszter bűnszervezete irányítja az országot. Közölte, amikor korábban arról beszélt, hogy "ennek a rendszernek" nem hajlandó vallomást tenni, nem a Fideszre gondolt. "Orbán Viktort kimondottan kedvelem, jó embernek tartom" - fogalmazott. Kijelentette: "én a Pintér Sándor által kiépített rendszernek nem vagyok hajlandó vallomást tenni, mivel az úgy működik, mint egy maffia-bűnszervezet".
A Fővárosi Főügyészség Jozef Rohác és Portik Tamás ellen előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az Aranykéz utcai robbantás ügyében, és életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott mindkét vádlott esetében.
A vádirat szerint Jozef Rohácot Portik Tamás másodrendű vádlott azért bízta meg Boros József megölésével, mert a sértett korábban terhelő vallomást tett rá és társaira több bűncselekménnyel kapcsolatban. Jozef Rohác a megbízást elfogadta, majd az általa megtervezett robbantásos merénylet előkészítésébe Jozef H.-t is bevonta. Jozef Rohác beszerezte a robbanóanyagot, távirányításos robbantószerkezetet készített, valamint feltérképezte a sértett mozgását, az általa rendszeresen használt útvonalakat. Jozef Rohác utasításai szerint Jozef H. a mintegy 4500-5000 grammnyi, TNT-t tartalmazó robbanóanyagot egy Polski Fiatba rejtette, amelyet hamis okiratokkal szerzett meg. Az autót ezután leparkolta az Aranykéz utca 1-3. szám előtti útszakaszon, ahol a sértett naponta közlekedett.
Boros József - aki ismert vállalkozó volt, a rendőrség koronatanúként tartotta számon az olajmaffiaügyben - 1998. július 2-án, nem sokkal dél előtt gépkocsival érkezett a helyszínre. A vád szerint Jozef Rohác már lesben várta, és amikor a sértett elsétált a Polski Fiat közelében, működésbe hozta a robbantószerkezetet. A robbantás következtében Boros József és még három ember életét vesztette, húszan különböző súlyosságú sérüléseket szenvedtek.
(MTI)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready