Feltételekkel ugyan, de a Fidesz-frakció többsége támogatja Kocsis Máté szombati javaslatát az évenkénti drogteszt bevezetéséről. Rogán Antal frakcióvezető azt mondta: kiskorúak esetében nem lehet jogkövetkezménye az esetleges pozitív tesztnek és csakis a szülők tudhatnak az eredményéről, az meg még nem eldöntött, hogy kikre terjesztenék még ki a kötelező tesztet. Az is egy eldöntendő kérdés, hogy kötelezővé és általánossá tegyék-e a tesztet a kiskorúaknál, Rogán személy szerint jobban örülne, ha általános lenne a vizsgálat. A törvénytervezetet februárra dolgoznák ki, de Rogán szerint társadalmi konzultációnak kell megelőznie a javaslatot.
Aki ellenzi általánosságban a drogtesztet, az a drogfogyasztást támogatja – mondta Rogán Antal hétfőn. A Fidesz frakcióvezetője bejelentette, feltételekkel ugyan, de a frakció többsége támogatja Kocsis Máté szombati javaslatát a drogteszt bevezetéséről.
Senki nem láthatja a teszt eredményét
Határozottan leszögezte, hogy kiskorúak esetében nem lehet jogkövetkezménye az esetleges pozitív tesztnek és csakis a szülő szerezhet erről információt, sem az iskola vezetése, se a bűnüldözés nem kaphat az eredményről adatokat. Ez az egyik feltétele annak, hogy támogatni tudják Kocsis javaslatát – tette hozzá. Az is egy eldöntendő kérdés, hogy kötelezővé és általánossá tegyék-e a tesztet a kiskorúaknál, Rogán személy szerint jobban örülne, ha általános lenne a vizsgálat.
Arra a kérdésre, hogy még kikre terjesztik ki a kötelező drogtesztet (Kocsis a politikusokat és az újságírókat vonta volna be), Rogán azt mondta: meg kell várni, amíg a törvénytervezet részleteit kidolgozzák, amit február végére ígért a frakcióvezető. Mint mondta: felkérték a kormányt, hogy vizsgálja meg, milyen technikai feltételei vannak és mennyibe kerül egy ilyen teszt, továbbá kikérik jogászok véleményét, így az Igazságügyi Minisztérium és a parlament törvényalkotási alelnöke, Gulyás Gergely is dolgozni fog az ügyön.
A frakcióvezető azt is jelezte, hogy szerinte társadalmi konzultációnak kell megelőznie a javaslatot. Példaként említette a szülői szervezeteket és a pedagógusokat. Arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e, a drogteszt "milyen traumákat okozhat" a gyermekeknél, a politikus azt válaszolta: sok orvosi vizsgálat nagyobb traumát jelenthet egy gyermeknek, ezért ezt a kérdést inkább "kekeckedésnek" nevezte.
Arra a kérdésre, hogy támogathatónak tartja-e a PM és a Jobbik javaslatát a képviselők alkoholszondáztatásáról és az alkoholfogyasztás parlamenti betiltásáról, azt mondta: nem lát ebben kivetnivalót, de figyelembe kell venni, hogy a parlamenti büfében nagyon sokszor fogadások miatt, reprezentációs céllal is lehet alkoholhoz jutni, ami "ettől az egész kérdéskörtől független".
Rogán mindenkit beperel
Több újságíró az V. kerületi önkormányzat és a Portik Tamás élettársa közötti ingatlan adás-vételről is kérdezte, de Rogán Antal mindenkinek ugyanazt válaszolta: mindenkit beperel, aki azt állítja, hogy akár ő személyesen, akár az önkormányzat "bizniszelt" volna az "alvilági figurával", mert hangsúlyozta: semmilyen közvetlen kapcsolat nem volt köztük, ez az állítás hamis, ráadásul az önkormányzat vizsgálódott az ügyben és ebből az anyagból derült ki, hogy az érintett cég továbbadott az ingatlanon. Hozzátette: kb. 4000 ingatlan felett gazdálkodott az önkormányzat, előfordultak tévedések, ahol pedig ezt felismerték, igyekeztek a dolgot kijavítani.
Rogán tett egy csípős megjegyzést a sajtótájékoztatón az amerikai ideiglenes ügyvivőre, André Goodfriendre: azt mondta, miután kiderült, hogy Barack Obama amerikai elnök internetadót tervez, elvárja, hogy Goodfriend akár odahaza, akár Budapesten tüntessen ellene, ahogy tette ezt pár héttel ezelőtt a magyar kormány tervezetével szemben.
Mint arról beszámoltunk: Józsefváros fideszes polgármestere szerint érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára, így javasolni fogja a Fidesz-frakciónak, hogy készítsen jogszabálytervezetet a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozó évenkénti kötelező drogtesztre.
(HVG nyomán)