Szél Bernadett, az LMP társelnöke számolt be arról, hogy Kövér László a képviselői irodaházról is leszedette az uniós lobogót. A liberális politikus Facebook-oldalán azt írta: dolgozni ment, amikor észrevette, hogy eltűnt az irodája előtti erkélyen lengedező EU-s zászló. Nyomozásba kezdett, ekkor derült ki, hogy a gondnokság Kövér László házelnök utasítását hajtotta végre.
„Valami olyasmit sikerült utasításba adnia, hogy azokon a helyeken legyen kint az uniós zászló, ahol az unióval összefüggő tevékenység zajlik. Ha jól értem, a képviselői irodaház szerinte nem ilyen hely” – hisztizett Szél Bernadett, aki fotókat is mellékelt.
Zoom
Az Országgyűlés sajtóirodája a vs.hu kérdésére nem cáfolta sem a zászló leszedetését, sem az indoklást. Válaszul az uniós zászló használatáról szóló törvény néhány paragrafusát küldték vissza. A végére odaírták, az Európai Unió legtöbb tagállamában a nemzeti kormányzati épületeken tűzik ki az EU-zászlót, a nemzeti parlamenteken viszont nem.
Az EU-s zászló régóta képezi vita tárgyát az Országgyűlésben. Kövér májusban levetette a Parlament épületéről a zászlót, novemberben pedig az ülésteremből is kivitette. A szocialisták többször is tiltakoztak a rendelkezés ellen, nemrég pedig két képviselőjük személyesen kereste fel a házelnököt, hogy adja vissza nekik a tulajdonukat képező lobogót, amelyet korábban elkobozott.
(Origó nyomán)
Frissítés: A Jobbik üdvözli az EU-zászló megkésett eltávolítását is
A Jobbik üdvözli, hogy bár csak évekkel a kérésünk után, de Kövér László végre eltávolította a képviselői irodaházról is az EU lobogóját. Az Országgyűlés a nemzeti szuverenitásunkat megtestesítő legfőbb népképviseleti szervünk, így ott különösen indokolatlan egy idegen zászló, pláne egy olyan birodalomé, amely a nemzetállamok felszámolására törekszik - hangsúlyozza közös közleményében Murányi Levente, az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója és Novák Előd, a Jobbik alelnöke.
Mint arra rámutatnak, 2012-ben figyelemfelhívásként azért is távolították el az Országgyűlés irodaházáról az unió lobogóját, mert a házvezetés – megkerülve a jogalkotói szándékot – egyfajta túlbuzgóságból tartotta kint a gyarmatosító szimbólumot, holott az EU-zászló közintézményeken való közzétételét sajnálatosan előíró törvény még a 2004-es elfogadásakor is kifejezetten kivételként szerepeltette az Országgyűlés épületét. Az MSZP–SZDSZ-kormány idején történt törvényhozás így az MSZP mostanában gyakorolt tiltakozását is hiteltelenné teszi az EU-zászló ügyében.
A Jobbik javaslatára cserélték le az uniós zászlót az Országház homlokzatán székely zászlóra, a plenáris ülésteremben és most az irodaházon magyar lobogóra, azonban még nem értékelik teljesnek a sikert. A Jobbik ugyanis a Parlament legrangosabb tárgyalóterméből, a delegációs teremből is szeretné eltávolítani az EU zászlaját, ami előtt szokta helyét elfoglalni Kövér László a Házbizottság ülésein is. Javasolják továbbá, hogy címeres magyar zászlóra cseréljék a mostani trikolórokat.