Pénzbüntetést kapott két fideszes országgyűlési képviselő, Bencsik János és Dankó Béla, mert az Országgyűlés hétfői ülésén a Fidesz-frakció döntésével szemben szavaztak kétharmados törvénynél. A politikusok szavazásonként százezer forintos pénzbüntetést kapnak - közölte Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója csütörtökön az MTI-vel.
Előzőleg a vs.hu írt arról, hogy értesülésük szerint Bencsik János pénzbüntetést kapott "kiszavazásért".
Az MTI megkeresésére Balla György frakcióigazgató azt közölte: a Fidesz-frakció szabályzata szerint a kétharmados szavazások "minden alkalommal kötelezőek", hiszen ezeknél kell a képviselőcsoport teljes körű jelenléte a sikeres döntéshez.
Aki kétharmados szavazásoknál nem vesz részt vagy a frakciótól eltérően szavaz, az "a többiek jelenlétét és munkáját teszi vagy teheti értelmetlenné" - fogalmazott a politikus, hangsúlyozva: mindenki szavazhat a frakcióülésen másként, elmondhatja akár a nyilvánosság előtt is a véleményét, de a kétharmados törvényeknél a frakció többségi döntése mindenkire nézve kötelező.
Jelezte, a frakció alapszabályát - amely erről rendelkezik - a ciklus elején, ellenszavazat nélkül, egyhangúlag fogadták el.
Balla György közölte: büntetés csak kétharmados jogszabályoknál van, "feles törvények" esetén a Fidesz és a KDNP több mint 30 fős többséggel rendelkezik, így "feles szavazásnál" a frakcióvezetés akár 20-25 képviselő távozását is engedélyezheti.
Távol maradni a frakcióvezető engedélyével lehet külföldi út, betegség vagy más, közéleti feladat miatt. A miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes és a tárcavezetők is egyenként kapnak engedélyt, ha külföldre kell utazniuk, és az érinti a szavazás időpontját - részletezte a frakcióigazgató.
Példaként említette, hogy egy hete is kapott engedélyt a távol maradásra a kormánytagok mellett több olyan kormánypárti képviselő, akik a Fideszt képviselték a CDU-kongresszuson.
Orbán Viktor miniszterelnök pedig kedden a belgrádi programja miatt kapott engedélyt a távol maradásra. A kormányfő az évben egyébként engedély nélkül soha nem maradt távol szavazástól, és soha nem voksolt a képviselőcsoport álláspontjával szemben - tette hozzá.
"Hétfőn több képviselőtársunk a frakció döntésével szemben szavazott kétharmados törvénynél", így Bencsik János, Dankó Béla és Aradszki András - közölte Balla György, megjegyezve, hogy mivel Aradszki András a kereszténydemokrata frakció tagja, rá a KDNP szabályzata vonatkozik, így bármilyen büntetést kizárólag a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szabhat ki rá.
A frakcióigazgató tájékoztatása szerint a fideszes Bencsik Jánosra és Dankó Bélára azonban szavazásonként százezer forintos pénzbüntetést rónak ki, az összeget pedig a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet kapja meg.
A parlamenti honlap adatai szerint Bencsik János a hétfői határozathozataloknál tartózkodott a szociális ellátásról szóló törvény módosításánál, a trafikok dohánybeszerzését korlátozó törvényjavaslatra - és összegző módosító indítványára - pedig nemmel voksolt.
Dankó Béla a közszolgálati médiaszolgáltatásra vonatkozó törvénymódosítás kétharmados többséget igénylő - és végül elvetett - összegző módosító javaslatánál nyomott nemet.
(MTI)