Lelkiismereti okokból benyújtották a fel-, illetve lemondásukat a Magyar Nemzet, az MNO, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió vezetői pénteken - olvasható az MNO-n.
Pénteken távozott posztjáról Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese.
Orbán Viktor egy, a magukat jobboldalinak valló főszerkesztőknek szervezett beszélgetésen állítólag - a VS szerint - közölte, a jövőben ne számítsanak arra, hogy jelentősebb mértékű állami hirdetéshez jutnak, a saját lábukon kell majd megállniuk.
A találkozón jelen volt Gajdics Ottó a Lánchíd Rádiótól, Borókai Gábor a Heti Választól, Liszkay Gábor és Élő Gábor Magyar Nemzet-, illetve mno.hu-tól; valamint Bencsik András a Demokratától. A hírportál szerint Orbán Borókai kérdésére fejtette ki a "jobboldali" (értsd: fideszes) médiával kapcsolatos véleményét.
A Heti Válasz főszerkesztője azt kérdezte, igazak-e azok hírek, hogy a központi kommunikációs hivatal létrehozásával átrendezik az állami hirdetéseket. Bencsik viszont később azt nyilatkozta, "pénzről nem is volt szó”, és nemcsak a "jobboldali" sajtó vezetői voltak jelen. A VS szerint Orbán Bencsiket megnyugtatta, az ő lapjának helyzete nem változik, ez azért érdekes, mert a Demokrata nem tartozik Simicska Lajos érdekeltségébe.
Az pedig már mai hír, hogy a Magyar Nemzet- és Hír TV-tulajdonos Simicska "totális háborúval" fenyegeti Orbánékat a tervezett reklámadó-módosítás miatt.
Frissítés: Simicskát "kurvára meglepte"
Nemcsak a tulajdonost, a szerkesztőség tagjait is meglepetésként érte a vezetés testületi lemondása. Az Index információja szerint a munkatársakhoz alig félórával a közlemény megjelenése előtt juthatott el az információ, mert a rovatvezetőket külön tájékoztatta főszerkesztő.
A "lefagyott" újságírók is csak találgatták, milyen játszmák állhatnak a döntés mögött. Simicska és a lapvezetés közti feszültség jelei eléggé megszaporodtak az elmúlt hetekben, de kenyértörésre eddig senki nem gondolt.
Simicska Lajos sem tudta, hogy lemondásra készül a Magyar Nemzet lapvezetése. Az Index telefonon érte el pénteken délben a lap tulajdonosát, aki nem rejtette véka alá meglepetését.
Zoom
"Maga is most olvasta a közleményt, hát én is. Kurvára meglepetésként ért, ezért ha megbocsát, akkor most leteszem, és megpróbálom kideríteni, hogy mi történt" – mondta Simicska a lapnak.
Nem hajlandók bántani a Fideszt
Az Index szerint tavaly szeptember, vagyis a "Simicska-Orbán háború" kezdete óta többször is egyeztetett a Magyar Nemzet és a HírTV vezetése és Simicska Lajossal arról, hogy a médiabirodalom sajtótermékei hogyan viszonyuljanak az új helyzethez. Úgy tudni, akkor abban állapodtak meg, hogy csak egyes fideszes politikusokat és kormányközeli vállalkozókat támadhatnak a sajtótermékek. Így került célkeresztbe többször is Rogán vagy éppen "Andy" Vajna.
A Magyar Nemzet vezetése már akkor is jelezte, hogy egyes újságíróknak nem tetszik az új irányvonal, és a mostani közleményben is említett "lelkiismereti okokra" és az újságírói szabadságra hivatkozva nem akarnak a Fidesznek ártó ügyekről írni. A korlátozott hadviselést azonban a reklámadó módosítása után nyílt háború váltotta fel: a kormány csökkentette az RTL-t sújtó reklámadót, eltörölte a legfelső sávot, de bejelentette, hogy a többi médiacégnek egységesen a reklámbevételük 5 százalékát kell fizetniük. Ez a döntés a Simicska-médiabirodalom cégeinek fáj a legjobban, főleg hogy Orbán Viktor egy háttérbeszélgetésen nyilvánvalóvá tette, hogy a Hír TV, a Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet, meg a Heti Válasz ezentúl sem számíthat állami reklámpénzekre, vagyis a nyár óta elzárt pénzcsapokat belátható időn belül nem nyitják újra.
Erre Simicska Lajos már a Népszavában reagált durva hangnemben, a Magyar Nemzet pedig vezércikkben írt arról, hogy hiába alacsony azt infláció, egyre drágább az élet, vagyis nem egyes fideszes politikusokat támadott, hanem a kormányzat teljes munkáját kérdőjelezte meg. Az Index szerint nemsokára Orbán Viktor is célkeresztbe kerülhetett volna, a médiabirodalom vezetői erre reagálva mondtak le. (Majd szépen visszatérnek olyan médiafelületeken, ahol nem kell bántani a kormányt, ellenkezőleg, folytatódhat az eddigi hozsannázás, és az éhhalál sem fenyeget - a szerk.)
Simicska Lajos az Origónak is nyilatkozott. Azt mondta: ugyan az új reklámadó milliárdos terhet róna a médiaérdekeltségeire, ez a háború mégsem a pénzről, hanem az elvekről szól. Simicska szerint "Orbán Viktornak csak a lojális média kell, a kritikai hangút és az ellenségest ezért ellehetetleníti". Ezt viszont ő nem hagyja, háborúzik, bár még nem tudja, melyik fél megy tönkre előbb a harcban.
Simicska médiaérdekeltségeinek az eddigi összeg ötszörösét, milliárdos nagyságrendű reklámadót kellene fizetnie a kormány új tervei szerint. A médiatulajdonost mégsem az adóteher növekedése zavarja:" Mi lesz akkor, ha Orbán Viktor egyszer csak megvakarja a fejét, és kitalálja, hogy a duplájára emeli a kulcsot?"
Simicska Lajos szerint Orbán kudarcot vallott az RTL Klubbal szemben a médiaadóval. Ennek beismerése helyett most ragaszkodik az ötletéhez, ezért szétteríti a terhet a médiapiac kisebb szereplői között. Simicska szerint a miniszterelnök három csoportra osztja a médiaszereplőket: a kormányzattal teljes egyetértésben lévőkre, a kritikai hangúakra és az ellenségekre, célja pedig az, hogy ezek közül csak az első kategória maradjon, a többieket ellehetetleníti.
"Én ebben nem vagyok partner, ezzel nem értek egyet, mert ez a megközelítés elveim ellen való".
(MTI - HVG - Index nyomán)
2. frissítés: Bayer: "végképp elment az eszed, kedves Lajos"
Bayer Zsolt megérezte a veszélyt: az összeomlás és az ebből számára következő anyagi ellehetetlenülés veszélyét, ezért kemény hangú cikkben ment neki a Magyar Hírlapban Simicskának, aki a jól működő (értsd: jól tejelő) fideszes építmény egyik alappillérét készül éppen kitépni a helyéből.
A cikkének azon részétől megkíméljük olvasóinkat, melyben az az ősi lemez hallható, hogy aki nem feltétlen Fidesz-imádó, az gyurcsányista (tényleg, valóban ő a kormányváltó erő a 3 százalékával...), a lényeg az írás végén található:
Te is tudod, én is tudom, kedves Lajos, hogy nélküled már nem lenne Fidesz. Már 94 óta nem lenne. De amit most művelsz, az gyalázatos.
Ha pedig az adó NEM fizetést azonosítod a sajtószabadság és a demokrácia meglétével, akkor végképp elment az eszed, kedves Lajos. Amúgy tényleg: mennyi pénz lenne elég neked? Csak úgy, hozzávetőlegesen? A következő Célpontban mesélhetnél erről is. Vagy legalább a Népszavában, ha már ilyen jóban vagytok.
3. frissítés: "Orbán egy geci"
A médiatulajdonos-üzletember útban a Magyar Nemzet szerkesztősége felé, az autójából adott interjút az Indexnek a lapvezetés lemondásáról. Simicska Lajos azt mondta, kirúg minden orbánistát, és a miniszterelnököt is erős szavakkal illette.
- Tájékozódott róla, hogy mi történt a Magyar Nemzetnél?
- Persze, tájékozódtam, most bemegyek a szerkesztőségbe, és mindenkit kibaszok.
- De már nem kell, hiszen felmondtak.
- Tudom, de nem érdekel. Még egyszer mondom, mindenkit kibaszok. Szar helyzetbe hoztak, én is akkor olvastam a közleményüket, amikor maga. Nekem nem szólt senki.
- Hogyha mindenkit kirúg, akkor ki fogja vinni a lapot?
- Higgye el, többször voltam már ilyen helyzetben, és mindig megoldottam. Kirúgok minden orbánistát, aztán kinevezem a helyükre az én embereimet, akiket nem lehet megfélemlíteni meg lefizetni. Még egyszer mondom, mindenhol az én embereim fognak ülni.
- Ön szerint miért mondtak le a lap vezetői?
- Mondtam az előbb. Nagyon jól tudom, miről van szó. Orbán egy geci.
- Mármint hogy azt gondolja, hogy Orbán Viktorék vették rá a lapvezetést, hogy hagyják el a lapot?
- Maga szerint mi más történhetett itt? Mondom, le is írhatja, Orbán egy geci.
- Beszélt a miniszterelnökkel a helyzetről?
- Dehogy beszéltem. Nem beszélünk már tavaly április óta. Szarok rá, hogy mit gondol. Még egyszer mondom, most bemegyek, kinevezem az én embereimet. És a lap továbbra is meg fog jelenni. Viszlát.
A lemondások után az Origónak is azt nyilatkozta Simicska:
Amíg én vagyok, minden van, folytatom a háborút, és mindenkit kibaszok.
"A lemondások többsége nem vág mellbe, viszont Liszkay Gáboron meglepődtem, benne csalódtam emiatt" - mondta a lapnak. Arra a kérdésre, mihez kezd azzal, hogy egyedül maradt a médiaháborúban, azt válaszolta: szó sincs arról, hogy egyedül maradt volna. "Amíg én vagyok, minden van, folytatom tovább a harcot, és kibaszok mindenkit" - utalt finoman a távozókra, és arra, hogy lehetnek még személyi változások, ha a médiacsoportnál dolgozók nem akarnak részt venni vele a háborúban.
Zoom
Itt még teljes volt az egység (kép: Bielik István - Origó)
4. frissítés: "Bayer is geci, görény, inkább adja meg a sok-sokmilliós tartozását!"
Újabb interjú a dühöngő Simicskával:
- Üdvözlöm, Nagy József vagyok a Hír24-től. Simicska Lajost keresem.
- Én vagyok személyesen, parancsoljon. Mit óhajt tőlem?
- Elnök úr, nem tart attól, hogy a mai lépésével szétveri a Fideszt?
- Ne haragudjon, éppen milyen lépésemről beszél? Éppen most közölték velem egy órája, hogy a teljes menedzsment felmondott a médiánál, és éppen indulnék bemenni, lecserélni az egész médiát. De ön mire gondol? Mit kéne lépnem? Mit kéne tennem?
- Az elmúlt egy órában kemény hangon nyilatkozott volt alkalmazottairól…
- Kemény hangú nyilatkozatok? Én nagyon szoftos voltam mostanáig. Ennél sokkal durvábbakat is tudnék nyilatkozni. Kifejezetten visszafogott voltam a nyilatkozataimban. Ezt le is hozhatja.
- Így tervezem.
- Rögzíti vagy csak jegyzetel?
- Fölveszem, természetesen.
- Akkor hozza csak le, hogy kifejezetten szoftos voltam, ennél sokkal durvábbat is tudtam volna mondani.
- Bayer Zsolt írja, hogy „amit most művelsz, Lajos, az gyalázatos”.
- Ezt mondja? Hol mondja?
- A mai Magyar Hírlapban olvasom.
- Tényleg? Én nem olvastam a Magyar Hírlapot. Ezt írja?
- Olvasom akkor az egész bekezdést.
- Na!
- „Te is tudod, én is tudom, kedves Lajos, hogy nélküled már nem lenne Fidesz. Már 94 óta nem lenne. De amit most művelsz, az gyalázatos.”
- Ezt mondta?
- Igen.
- Na, akkor én meg annyit mondok, egy mondatot, hogy: légy oly kedves, ha fölidéznéd, hogy mennyivel tartozol nekem, ha megadnád a tartozásodat, az jó lenne.
- Mennyivel tartozik önnek Bayer Zsolt?
- Fejből nem tudom megmondani. Sok-sok millióval. De ha megadná, az jó lenne.
- Sokan vannak ilyenek a Fideszből, akik tartoznak önnek?
- Ne akarjon túl sokat. De miután ez a geci ilyet nyilatkozott rólam, a gecit is lehozhatja, nyugodtan, a geci egy állandó jelzője ennek a görénynek, tehát nyugodtan lehozhatja, miután ilyet nyilatkozott rólam, majd akkor nyilatkozzon, ha megadta a tartozását felém.
- Ön szerint ki áll az ön hátbatámadása mögött?
- Orbán Viktor áll a hátbatámadás mögött. Ez így elég önnek?
- Bayer Zsoltra ön azt mondta, hogy geci. Mondjon már egy jelzőt Orbán Viktorra is.
- Az is geci.
- Orbán is?
- Az Orbán Viktor is geci. Az is geci. Azt is leírhatja.
- Mi lesz ennek a háborúnak a vége, elnök úr?
- Hát azt nem tudom. Valaki elesik.
- Ki esik el?
- Mit tudom én.
- Ketten vannak a színen.
- A háború az olyan, hogy vagy ez esik el, vagy az. A tököm tudja. Majd a végén valaki elhullik, nem?
- Ön is elhullhat ebben a háborúban?
- Természetesen.
- Ez az elhullás mit jelenthet? Távozni kell az országból, föl kell adni az érdekeltségeit? Vagy fizikai elhullás?
- Fizikai, persze, fizikai, én fizikailag gondoltam végig a dolgokat.
- Mármint belehalhat ebbe a konfliktusba?
- Persze. Természetesen! Simán! De odáig el is megyek!
- De hogy?
- Mit tudom én. Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó.
- Nem mondja komolyan!
- De, de, de.
- Magyarországon megtörténhet egy politikai merénylet? Ezt mondja?
- Persze, hogy lehet. Hogyne.
- Egy Simicskát le lehet lőni?
- Le, le, le. Engem is le lehet lőni. Na, ezt hozza le nyugodtan, a viszont látásra, de mennem kell, mert nincsen főszerkesztőm… Hirtelen most sok embert kell kineveznem.
- Fog ma este beszélni este a tévéjében?
- Dehogy! De higgye el, hogy mennem kell, vár a kocsi, egy csomó ember vár, ki kell neveznem egy csomó embert, mert holnaptól a Nemzetnek, Hír tévének és mindennek működnie kell. Tudja? És dolgom van. Ne haragudjon. És lehozhatja: mindenki geci, mindenkit nyugodtan ki lehet rúgni, merénylet, izé, nyugodtan hozza le, csókoltatom, viszhallás.
5. frissítés: ő maga lesz a Hír TV elnöke, és "kurvára le fogják szarni, hogy Orbán mit akar"
A Magyar Nemzet főszerkesztője D. Horváth Gábor lesz, az ügyvezető igazgató Tóth Mariann - nyilatkozta Simicska az Átlátszónak. A Hír TV elnöke pedig ő maga lesz - szögezte le.
Hirtelen nagyon fontos lett neki a demokrácia és a független média is, úgyhogy ebbe az irányba mennek majd el, és "kurvára le fogják szarni, hogy Orbán mit akar".
Holnap lesz lap is, meg tévé is, nem kell izgulni, ő viszont el fog menni szánkózni - jelentette be Simicska.
És hogy addig se unatkozzunk, amíg Lajosunk szánkózik, jöjjön egy megható búcsúvideó az együtt töltött évekről:
Hányan olvassák Simicska lapjait?
A Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió és a Hír TV Simicska Lajos médiabirodalmának csak az egyik része, amely elsősorban a tévés és rádiós piacon okoz felbolydulást, a nyomtatott lapok között még mindig az érdekeltségébe tartozó Metropolt nyomják a legnagyobb példányban, a hetilapok között övé a Heti Válasz, az online piacon az Mno.hu és a Válasz.hu.
Zoom
Zoom
(Index)
Természetesen beindult a mémgyár is:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
6. frissítés: "sok-sok millió forintért" megvette Liszkay tulajdonrészét
Népszabadság-interjú:
– Simicska úr! Öt órával a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió és a Hír TV vezetőinek fel- és lemondása után miként látja a médiabirodalma jövőjét?
– Már mindent lerendeztem.
– Hogyan?
– D. Horváth Gábort neveztem ki a Magyar Nemzet főszerkesztőjévé, a Hír TV elnöke pedig én leszek.
– Liszkay Gábor volt főszerkesztőnek meghatározó tulajdonrésze volt a Magyar Nemzetben és a Hír TV-ben is. A tulajdonosi viszonyokat hogyan kívánja rendezni?
– Már azt is lerendeztem.
– Hogyan?
– A mai napon megvásároltam Liszkay Gábor minden tulajdonrészét a médiumokban.
– Mennyi volt a vételár?
– A szerződés két magánszemély között köttetett, tehát nem nyilvános.
– Mégis lehet tudni a nagyságrendről?
– Nem lehet, legyen elég annyi, hogy sok-sok millió forintért.
– Hosszú évekig dolgozott együtt ezekkel az emberekkel, most mégis egyik napról a másikra, csapatostul felálltak. Lelkiismereti okokra hivatkoznak, miután ön a Népszavának azt mondta, hogy totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az ötszázalékos reklámadót. Mit kért tőlük, hogy forduljanak szembe a Fidesszel és Orbán Viktorral?
– Nem kértem tőlük ilyet.
– Akkor mit kért?
– Csak annyit, ami egy tulajdonostól elvárható, hogy a lap és a televízió is maradjon független. Nem szólok bele sem a Magyar Nemzet, sem a Hír TV tartalmába.
– Hogyan éli meg, hogy a régi kollégái elhagyták?
– Ön hogyan élné meg? Csak hátbatámadásként.
– Az elmúlt órákban több interjúban is gecinek nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Fenntartja ezt az állítását?
– Igen, fenntartom: egy geci. Lehet, hogy holnap reggel visszavonom, mert már lenyugszom, de most még írja le nyugodtan, hogy egy geci.
– Nem tart attól, hogy Orbán Viktor, egykori barátja beperli emiatt?
– Ha beperel, biztosan elveszítem.
– Úgy érzi, hogy a miniszterelnök áll a főszerkesztők felmondása mögött?
– Igen, úgy érzem, hogy neki vagy a környezetének köze lehet hozzá. Ezért haragszom rá.
– Néhány hónapja meglebegtette, hogy elindul a veszprémi időközi választáson, aztán mégsem tette. Most nem érzi úgy, hogy a következő megmérettetésen, Tapolcán ringbe kellene szállnia?
– Elinduljak?
– Ezt Önnek kell eldöntenie.
– Nem indulok.
– Készül-e bármilyen politikai akcióra?
– Nem, de biztos nem hagyom lenyomni magam.
7. frissítés: "Orbánt államférfinak képzeltem, de nem az"
Magyar Narancs-interjú:
MN: Az elmúlt négy órában kis túlzással többet nyilatkozott, mint az azt megelőző négy évben. Segítsen rekonstruálni, pontosan mi történt ma és miért.
Simicska Lajos: Őszinte leszek: még én is dolgozom az elmúlt órák rekonstruálásán. Képzeli, mennyire mellbe vágott a dolog. Elárultak az embereim.
MN: Kik az árulók?
SL: Az, amit a Liszkay úr és a menedzsment művelt, teljesen mellbe vágott. Olyan nincs, hogy valaki bejelenti a lemondását, majd azt egyből nyilvánosságra hozza, és viszi a komplett bandát. Ez számomra vállalhatatlan.
MN: Tisztázzuk: akkor tehát ő mondott le, vagy ön mondott fel Liszkaynak?
SL: Liszkay közölte, hogy le szeretne mondani a főszerkesztőségről. Ezt én el is fogadtam, aztán a sajtóban láttam, hogy az egész menedzsment felállt. Én meg csak néztem, hogy mi a pöcs zajlik itt. Akkor mondtam, hogy jó, rendezzük a tulajdoni viszonyokat, és az ügyvezetői és főszerkesztői kinevezéseket. Két óra alatt lerendeztem. Na most, jóbarátok nem így intézik az ügyeket. Ez kicsit feldúlt. Az embereknek lehetnek fenntartásaik, problémáik – bizonyos dolgokban egyetértenek, másban nem –, de az ügyeknek van kulturált intézési módja. Nem érdekel, miért csinálta. Áruló.
MN: Időközben a Átlátszónak adott interjújából kiderült, hogy ön lesz a HírTV első embere, és már ki is nevezte D. Horváth Gábor korábbi főszerkesztő-helyettest a Magyar Nemzet szerkesztősége élére. A cégadatok szerint ugyanakkor Liszkay tulajdonosa is a lapot kiadó Nemzet Kft.-nek. Akkor neki ebbe már nem is volt beleszólása?
SL: Valóban tulajdonosa volt, de Liszkay a mai nappal kiszállt a társaságból és eladta az üzletrészét. Az új ügyvezető igazgatót Tóth Mariannának hívják.
MN: Ezek szerint Liszkay lemondott a tulajdonrészéről?
SL: Nem lemondott róla, eladta.
MN: Kinek?
SL: Pillanat, utána kell kérdeznem a kollégáknál. (…) A Pro-Aurum Zrt.-nek.
MN: Az adattár szerint a Pro Aurum Zrt. az ön többségi tulajdonában van.
SL: Igen, de tájékozódnom kellett, hogy pontosan melyik vállalaton keresztül zajlott az üzlet. Kiadtam az utasítást, hogy vásárolják ki, és ezt az illetékesek végrehajtották.
MN: Tehát akkor lényegében arra kérte Liszkayt, hogy amennyiben lemond, adja el a Nemzet Kft.-ben lévő tulajdonrészét önnek.
SL: Igen, mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése. Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom. Ez így rendben van önnek?
MN: Mennyit fizetett Liszkaynak a részesedéséért?
SL: Mit tudom én. Na jó, várjon, megmondom, mindjárt utánakérdezek. (…) 100 millió körüli pénzt.
MN: Más tulajdonosi kérdést is rendezni kellett? Van más résztulajdonos a korábbi ügyvezetők között, aki most eladta önnek a részét?
SL: Mit tudom én azt. Megvettem amit kellett, azt kész.
MN: Mekkora részben öné a Pro Aurum?
SL: Ne kérdezzen már hülyeségeket, nem tudom pontosan fejből. Az enyém. Kiterjedt a birodalom, sok érdekeltségem van.
MN: Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője is lemondott. Az ő utódja megvan már?
SL: Megvan. Schlecht Csabának hívják.
MN: Mennyire maradt egyedül? Nyerges Zsoltot vagy Fonyó Károlyt továbbra is a szövetségnek tekinti? Vagy ők is árulók?
SL: Nem, ők nem. Csak a Liszkayt és az ő keze alatt dolgozó menedzsmentet tekintem árulónak. Azokat, akik lemondtak. Nyerges és Fonyó üzleti partnereim, nincs közük ehhez az esethez. Jóban vagyok velük.
MN: Arról is cikkeznek már, hogy feltehetőleg Orbán Viktor és a főtanácsadója, Habony Árpád állnak az akció mögött. Állítólag egy új médiabirodalom van kiépülőben, amelynek Liszkayék lehetnek a fő arcai.
SL: Ezt nem tudom megmondani. Egy háború zajlik, amiben könnyen lehet, hogy ilyen eszközökkel is számolni kell. Maximálisan ellenzem azt a médiapolitikát, amit a kormány folytat, és ennek hónapok óta hangot is adtam.
MN: Beszélik, hogy önnek nem tetszik az oroszbarát kül- és energiapolitika. Ebből mi igaz?
SL: Nem tetszik, nagyon nem tetszik. Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.
MN: Több helyen felmerült, hogy azért orrolt meg Orbánra, mert a szűk körei kihagyták önt az MVM Földgázszállító és a Mol Energy Trade Zrt. közti orosz földgázüzletből, amivel a kedvezményezettek tízmilliárdos nagyságrendű hasznot tettek zsebre.
SL: Lehet, hogy ezen marhára meg fog lepődni: a világ nem csak üzletből áll. Én alapvetően – itt meg lehet, hogy hangosan nevetni is fog – értékek és elkötelezettségek mentén végzem a dolgomat. Nekem ezek fontosabbak adott esetben, mint az üzlet. Lehet, hogy a mai világban ez furcsán hangzik, de én ilyen vagyok. Tartozom annyival a hazámnak, a családomnak és magamnak, hogy csak olyat cselekszem, amit helyesnek tartok és olyanokkal üzletelek, akiket vállalható üzletpartnernek tekintek. Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.
MN: Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.
SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg.
MN: Azt nyilatkozta a hír24.hu-nek, hogy nem érzi biztonságban magát: elütheti egy autó, de akár le is lőhetik. Miért érzi fenyegetve magát?
SL: Ismerem ennek a történetnek a szereplőit, tudom mire képesek. De igazából nem félek, csak amikor az az újságíró hívott, épp útban voltam a kocsival a szerkesztőség felé; még nagyon zaklatottan éreztem magam, és akkor mondtam, hogy persze, akár le is lőhetnek. Amúgy ez tényleg benne van a pakliban, de ettől még nem félek. Ez egy kemény világ. Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.
MN: Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?
SL: Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.
MN: Azóta nem is találkozott azokkal a befolyásos fideszesekkel – elsősorban Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolok –, akikkel korábban gyakran találkozott?
SL: Azt tudom erre mondani, hogy korábban sem voltak túl aktívak ezek a kapcsolatok. Ez nem így működik. Én politikussal, ha jól emlékszem, az elmúlt egy évben nem is beszéltem. Minek.
MN: Most akkor elmegy pihenni?
SL: Egy hétre elmegyek holnap, igen.
MN: Újságírók közt gyakori téma, hogy Simicska és Orbán annyi minden régi sztorit tud egymásról, hogy már csak ezért sem mernének nyílt karddal egymásnak menni.
SL: Mire kíváncsi? Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?
MN: Akkor, bizonyos tekintetben politikai kockázatot hordoz a kormányfőre nézve.
SL: Na és, akkor mi van, lelőnek? (Nevet.) Bízzunk benne, hogy nem így lesz.
8. frissítés: "rossz álom, a jobboldal Őszödje"
Nem nagyon akarnak névvel nyilatkozni Simicska Lajos Orbán-ellenes rohamáról az ATV által megkérdezett jobboldali médiatényezők. A szektatévések a "jobboldali médiában meghatározó, konzervatív elkötelezettségű háttéremberekkel" beszéltek, akik szinte egyöntetűen az őszödi beszédhez hasonlították a történéseket. A párhuzam alatt azt értették, hogy hihetetlennek tűnik számukra, ami a nyilvánosság előtt zajlik. Amikor először hallották az őszödi beszédet, akkor éreztek hasonlóan, mint most, hogy ilyen nincs.
"Ez szürreális. Egy rossz álom" – mondta egyikük. Másikuk úgy érzi, mintha hasba rúgták volna. Szerinte nemcsak az a gond, hogy Simicska Lajos obszcén szavak kíséretében magyarázza a helyzetet, hanem az, hogy a "jobboldal" számára csak kárt okozhat ez a konfliktus.
Az egyik forrás szerint Orbán hibázott, hogy hagyta ennyire elmérgesedni az ügyet, mert Simicska mindent szétverhet. Ráadásul Simicska szerinte olyan bizalmas információkkal is rendelkezhet, amelyek nyilvánosságra kerülése egy "bálványdöntéssel" érhet fel.
Kapcsolódó: