Az állami autókat illetően Orbán Viktor és Lázár János is szerényebbnek bizonyult, mint Szijjártó Péter kabinetfőnöke, aki egy Mercedes ML-t használ szolgálati autóként. A teljes kormányzati flottát átböngészve úgy tűnik, hogy a miniszter futsalos csapattársának jutott az egyik legdrágább autó az államapparátusban.
Zoom
A pályáról a külügybe vitte a csapatot
Benkő Szilárdnak jutott a kormányzaton belül a legmenőbb szolgálati autó. Szijjártó Péter külügyminiszter kabinetfőnöke egy Mercedes ML 350-est használ. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásából nem derült ki, hogy a kabinetfőnök luxusterepjárója milyen évjáratú, milyen felszereltségű, de a típus listaára jelenleg 17,4 millió forintról indul. Ez kiugróan sok a többi kormányzati autóhoz képest, még akkor is, ha a listaárból általában komoly engedmény kapható, és a flottabeszerzés is lejjebb nyomja az árakat.
Benkő a miniszter egyik bizalmasa, 2000 óta Szijjártó Péter mellett dolgozik, együtt fociztak a dunakeszi futsalcsapatban. Még novemberben írtunk arról, hogy Benkőt ugyan kabinetfőnökként emlegetik, ezt a posztot azonban nem töltheti be, mivel nem rendelkezik diplomával. A posztját hivatalosan a „miniszteri kabinet működési koordinátorának" hívják. Amikor jogi értelemben kell kabinetfőnöki döntést hozni, akkor helyettese, Sümegh Réka intézkedik.
Zoom
Egy Mercedes ML 350-es - Benkő Szilárd szolgálati autója
A miniszter szerényebbel beéri
A külügy flottája összesen 57 gépjárműből áll, ezek közül a tárca vezetői 18 autót használnak. Azt nem közölte a tárca, hogy melyik autó milyen évjáratú, csak annyit, hogy a legtöbb járművük 2000-es évek eleji.
A kabinetfőnök közel két és félszer drágább autót vezet, mint a minisztere: Szijjártó Péter Skoda Superbjének a listaára 7 millió forintról indul. A külügy vezetői közül még hárman kaptak Mercedest, de alacsonyabb kategóriájút, mint Benkő. Magyar Levente államtitkár E350-es, Mikola István biztonságpolitikai államtitkár, illetve Balogh Csaba keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár egy-egy E280-es típust használ. Ez a Mercedes felső középkategóriás személyautója.
A minisztérium által kiadott listából kiugrik az újonnan 13,4 millióról induló BMW 525D is. Ezt Horváth Csilla gazdasági és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár használja. A korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalban, valamint a KIM-ben dolgozó Horváthon kívül más nem használ BMW-t az egész kormányzatban.
A flottáján felül a külügy bérel is autókat két, kevéssel a 25 millió forintos közbeszerzési értékhatár alatti szerződéssel. Az egyik megállapodás egy, a másik két évre szól. Ezekből összesen eddig 7 millió 648 ezer forintot fizetett ki a tárca, az autókat rövid időre, delegációk látogatására bérelte a minisztérium.
Zoom
A listán azért 14 autó szerepel, mert a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetőinek nincs személyes gépkocsi-használati jogosultságuk, de vannak szervezeti egységhez rendelt autók, amelyeket a főosztályok munkatársai hivatali ügyben használhatnak (értsd: ténylegesen a főosztályvezetőké - a szerk.).
Skoda Superb a kedvenc
Benkőnek az egész kormányzaton belül az egyik legnagyobb presztízsű autója van, ez azért jelenthető ki, mert az összes tárca flottájáról részletes adatokat kért a VS.hu. A kormányzaton belül – a külügyi és a honvédelmi tárca kivételével – a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) intézi a szolgálati autók beszerzését és szervizelését. A KEF-hez, illetve a két érintett tárcához is közadatkéréssel fordult a lap.
A több mint 400 autó között a leggyakoribb típus a Skoda Superb, ezt 113 kormányzati vezető használja, köztük több miniszter is, például Lázár János, Balog Zoltán, Fazekas Sándor, Seszták Miklós, Varga Mihály, Szijjártó Péter. Összesen 39-en használnak Volkswagen Passatot. A kormányban összesen 11-en utaznak Audival, ebből 4-en külügyesek.
Audi A6-osa van Trócsányi László igazságügyi miniszternek, Hegedűs Zsuzsanna és Szőcs Géza miniszterelnöki megbízottnak, Szatmáry Kristófnak, a Miniszterelnökség miniszteri biztosának, Ruszinkó Ádámnak, az NGM helyettes államtitkárának, Felkai Lászlónak, a BM közigazgatási államtitkárának. A külügyminisztériumban Szabó László miniszterhelyettes és Kohut Balázs közigazgatási államtitkár használ A6-ost.
Zoom
A minisztérium a VS cikkének megjelenése után az alábbiakat közölte: "A Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenlegi vezetősége a megörökölt autóflottával gazdálkodik, új autót nem vásárolt. A Benkő Szilárd által használt gépjármű 2006-ban került forgalomba, közel 200.000. km-t futott. A hasznaltauto.hu adatai szerint, ilyen típusú, de fiatalabb, jóval kevesebbet futott autó irányára 3.990.000. forint."
A Miniszterelnökség protokollfőosztálya, illetve külügyi szervezési főosztálya szintén rendelkezik egy-egy A6-ossal. A közbeszerzési főigazgatóságtól kapott adatok külön nem tartalmazzák Orbán Viktor nevét. A miniszterelnöki kabinet azonban rendelkezik egy Vokswagen Multivannel, valószínűleg ez lehet az a kisbusz, amellyel a kormányfő rendszeresen szokott utazni. A Miniszterelnökségen senki nem használ Mercedest.
A kormányzati járműpark nem kizárólag az állami vezetők autóiból áll. A legtöbb minisztérium titkárságai, főosztályai rendelkeznek járművekkel, ezek jellemzően alsó középkategóriás vagy kis autók. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) horgászati főosztályának például Volkswagen Borája van, a földügyi főosztálynak egy Honda Civicje. De Honda Civicet használ az FM kabinetfőnöke is, Gulyás Andrea így közel negyedannyit érő autót vezet, mint a külügyminisztériumban hasonló posztot betöltő Benkő Szilárd.
(VS.hu nyomán)
Kapcsolódó: