A kormány úgy döntött, nem szállítják Várpalotára a zagyvaszántói azbesztet - jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán szerda délután.
A fideszes képviselő elmondta: az ügyben két lakossági fórumot is tartottak. Őt mint Várpalota országgyűlési képviselőjét kérték meg: járjon közben annak érdekében, hogy a veszélyes hulladék ne Várpalotára kerüljön.
A Híradóban felidézték: a Lőrinci és Zagyvaszántó határán lévő egykori cementgyár területének azbesztmentesítését májusban kezdték meg. A több mint kéthektáros területen lévő mintegy 26 ezer tonnányi azbeszttartalmú veszélyes anyagot a Várpalotához tartozó Inotára szállították volna.
(MTI)
Frissítés: Jobbik: a várpalotaiak sikere az azbesztszállítás leállítása
A Jobbik üdvözli az Inotára történő azbesztszállítás leállítását. Óva intjük azonban Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkárt vagy bármely kormánytagot attól, hogy ezt saját eredményeként tüntesse fel, hiszen egyértelmű, hogy az inotai és várpalotai lakosok érdeme a szállítás leállítása. A helyiek kitartó és határozott ellenállása meghátrálásra kényszerítette a kormányt, és újfent egyértelművé vált, hogy a Fidesz egyre több esetben önös politikai érdekei alapján változtat álláspontján.
Sokadszorra bebizonyosodott, hogy a Jobbik az egyetlen párt, mely a felelősen gondolkodó emberek pártjára áll, és sem az átgondolatlan, kapkodó döntéshozást, sem az emberek problémáit csupán politikai tőke kovácsolására felhasználó magatartást nem tartja célravezetőnek.
Az egyre gyakrabban napvilágra kerülő környezeti katasztrófával fenyegető események is azt támasztják alá, hogy a Fidesz ötévnyi kormányzás után sem képes a magyar emberek egészségét veszélyeztető környezeti károk elhárítására. Ellenkezőleg, az ehhez szükséges hatósági és közigazgatási rendszert szétverte, mellyel hazánk polgárait és természeti kincseit veszélyezteti nap mint nap.
Felháborítónak tartjuk, hogy Várpalota polgármestere az ügy kirobbanásakor szabadságra távozott, és a várost ért vis maior helyzet ellenére sem szakította félbe pihenését. Az elmúlt másfél hét eseményei során tanúsított hozzáállása alapján Talabér Márta méltatlanná vált Várpalota vezetésére, számára egyetlen erkölcsileg vállalható lépésnek az maradt, ha lemond hivataláról - írja közleményében Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője és Galambos István, a Jobbik várpalotai önkormányzati képviselője.