Döntött Novák Katalin köztársasági elnök a Hunnia-ügy jogerősen elítélt terheltjeinek kegyelmi kérvényéről. A végrehajtási kegyelmi határozatot már az igazságügyi miniszter is ellenjegyezte, írja a PestiSrácok. /Frissülő cikk./
Zoom
Információik szerint már ma este nyílnak a börtönkapuk, és a másodfokú ítélet kihirdetését követően büntetése letöltésére bv intézetbe szállított Budaházy György és öt társa kiszabadul.
A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet. A köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött - írta honlapján a Köztársasági Elnöki Hivatal a 17 órakor kiadott közleményben.
Toroczkai: végre!
Nem mentesülnek teljesen, de legalább szabadok
A Sándor-palota közleménye szerint az államfő büntetésük felfüggesztéséről döntött, ami azt jelenti, hogy az eljárás súlya a következő években még rajtuk marad, azaz nem mentesülnek teljesen.
A kegyelem megadása és az azt követő szabadulás rendje a következő: a köztársasági elnök után a kegyelmi döntést az igazságügyi miniszternek kell ellenjegyeznie, majd a bíróság rendeli el az elítéltek szabadon bocsátását és küldi meg határozatát a BVOP-nek. Úgy tudjuk, hogy ez esetben rendkívül gyorsan lezajlott a folyamat.
Csak 15 évnyi ilyen-olyan szabadságkorlátozás után szabadulhattak
Budaházy: köszönet mindenkinek, aki kiállt mellettünk
Mivel Budaházy György éppen az engedélyezett telefonbeszélgetésre hívta a váci börtönből jogi képviselőjét, Gaudi-Nagy Tamást, közvetlenül őt is meg tudták kérdezni, mit szól a régóta várt elnöki döntéshez.
- Nagyon köszönöm elnök asszonynak, miniszter asszonynak hogy végre megszabadítottak ettől a tehertől. Döntésüket nem lehet elválasztani attól, hogy milyen sok ember állt ki mellettünk. A köszönet jár a Budaházy Bizottság az Igazságtételért tagjainak, minden közéleti szereplőnek, mindenkinek, akik kiálltak mellettünk, miden magyarnak, akik bármit is tettek értünk, támogatást adtak, imádkoztak, aláírták a szabadulásunkért indított petíciót. E nélkül nem sikerült volna - emelte ki Budaházy.
Hozzátette, köszönet illeti Ferenc pápát is, aki a látogatásával alkalmat teremtett ennek a kegyelmi eljárásnak.
Remélem, hogy a haza szolgálatában meg tudom még hálálni - jegyezte meg végül.
Videón a szabadulás és az azt követő pillanatok:
MÖM: Győzött az igazság - szabadság!
A Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai tiszta szívvel és örömmel üdvözlik Budaházy György és társai szabadon bocsátását!
Egy több mint tíz éve húzodó és a társadalmi igazságérzetet mélyen sértő koncepciós eljárás ért ezzel véget, amely nemcsak az ügyben érintett hazafiak, hanem a családtagok számára is egy nehezen elviselhető és feldolgozhatatlan szenvedés időszaka volt.
A köztársasági elnöki kegyelem kiharcolása mindazon hazafiak, szervezetek és közéleti személyek összefogásának az eredménye, akik töretlen hittel és ezzel párhuzamosan a tettek mezején is harcoltak Budaházy György és társai igazsága mellett - írja László Attila a szervezet vezetője.
DK: "Orbán közveszélyes, szélsőjobboldali terroristákat szabadított rá újra Magyarországra"
Az Orbán-kormány leváltása után Budaházy György és társai vissza fognak kerülni a börtönbe - jelentette ki pénteki, online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője.
Barkóczi Balázs úgy fogalmazott: "hűséges fideszes pártkatonaként, Orbán Viktor parancsára" adott elnöki kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök a terrorizmusért jogerősen elítélt Budaházy Györgynek és "bandájának".
Ezzel "Orbán Viktor olyan közveszélyes, szélsőjobboldali terroristákat szabadított rá újra Magyarországra", akik rálőttek és Molotov-koktélokat dobtak baloldali politikusok házaira, szórakozóhelyekre, továbbá embereket vertek össze a nyílt utcán - mondta a képviselő.
Hozzátette, Budaházy György és a "többi elítélt terrorista szabadon engedésével Orbán Viktor újra politikai erőszakot zúdít Magyarországra utcáira" - írja összefoglalójában az MTI.
A szemforgatók gyomorforgató nenonácizása itt megnézhető, de sem ebéd előtt, sem ebéd után nem ajánlott:
Toroczkai: a valódi terroristákat küldjük a fegyházba
 
 
Budaházy: Nem akarok visszavonulni, az nem én lennék
Most olyan változó világban élünk, hogy hatalmas súlya van a nemzeti összefogásnak – mondta az elnöki kegyelemben részesült Budaházy, aki úgy érzi, ügyével egyfajta integráló személy lett a nemzeti oldalon. A Mandiner interjúja.
Egy nagyon hosszú út végén van, tizennégy év után Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemben részesítette, a Hunnia-per többi elítéltjével együtt. Hogyan éli meg a szabadulást?
Alapvetően kétféle érzés most a meghatározó: egyrészt a boldogság, az öröm, másrészt a hála, hogy megkaptam a kegyelmet. Köszönet a döntéshozók és azok felé, akik mellettem álltak!
Bár a jogerős ítéletben jelentősen csökkentették a büntetését, mégis vissza kellett mennie a börtönbe.
Amikor az ítélőtáblán kimondták az ítéletet, már érezni lehetett, hogy a bíróság egy háromoldalú nyomásnak volt kénytelen megfelelni. Egyrészt a társadalom felől érkezőnek, másrészt a politikainak, amely megfogalmazta annak a tarthatatlanságát, hogy ez az ügy már tizennégy éve húzódott. Harmadrészt ott volt a bíróságon belüli nyomás, hogy az első fokon ítélkező, de a táblabíróságra helyezett Ignácz György döntését ne kelljen rögtön hatályon kívül helyezni. Született egy olyan döntés, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Ugyanakkor elismerem a másodfokon ítélkező tanács törekvését, amely lehetőséget adott a politikának, hogy ezt a dolgot helyre tegye.
Kicsit üröm az örömben, hogy a büntetés letöltését függesztették fel, így most csak feltételesen kerültünk szabadlábra. De a legfontosabb mégis az, hogy szabadok vagyunk!
Milyen tervei vannak a jövőre nézve, megszólal közéleti témákban továbbra is?
A közügyek gyakorlásától el vagyok tiltva, de a közszerepléstől nem, úgyhogy az életem ezen részének biztosan lesz folytatása. Nem akarok visszavonulni, az nem én lennék.
Talán egy kicsit integráló személy lettem a nemzeti oldalon, és ezt a helyzetet ki kellene használni.
Mindegy, hogy radikálisabb vagy mérsékeltebb gondolkodású emberek vagyunk, ugyanannak tudunk örülni és ugyanazok miatt keseredünk el. Most olyan változó világban élünk, hogy hatalmas súlya van a nemzeti összefogásnak.
Nem az egyház kérése volt a kegyelem
Novák Katalin hivatala arról tájékoztatta a kormánypárti lapot, hogy az államfő összesen 22 elítélt kegyelmi határozatot írt alá, közöttük Budaházy György és társainak kérelmét.
Arra a kérdésükre, hogy a katolikus egyház kérte-e Novák Katalint a kegyelmi döntésekre, a Sándor-palota nemmel válaszolt.