Öt évvel ezelőtt az ország hajója zátonyon billegett, és félig már felfordult. Életem legnehezebb feladatára vállalkoztam, amikor átvettem a kormányzást - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt öt esztendőt értékelve a Polgári Magyarországért Alapítvány konferenciáján. Hozzátette: mára azonban már "a magyar fregatt stabil", bár "van még tennivaló a fedélzeten".
A szocialisták sereghajtóvá züllesztették az országot, de a magyarok sikeresen megoldották a problémát - mondta beszédében Orbán Viktor.
A kormányfő szerint "senki nem vitatja, hogy hatalmas munkát végeztek".
"Követtünk el hibát, termetes bakot is lőttünk"- célzott a távközlési adóra, amelyet visszavontak. A miniszterelnök elismerésre méltónak nevezte, hogy nem ragaszkodnak a végletekig a hibához. Sőt, most már konzultáció is van a netadóról.
Orbán Viktor nem ígérte, hogy a jövőben nem követnek el hibát, de - mint fogalmazott - fontos, hogy a" hibázás lehetősége ne rettentsen el minket a döntésektől".
A miniszterelnök kiemelte ezek után a kormány szerinte kiemelkedő intézkedéseit az élet minden terülétől: köztük az új alaptörvényt, a családok támogatását, a nemzetközi színtéren való kiállást.
Arról is szót ejtett, hogy azt hitte: az intézkedések, illetve a 2014-es győzelmek után lecsillapodnak a dolgok, de a "korábbinál hevesebb vagdalkozás kezdődött", minden irányból.
Orbán erről a többfrontos küzdelemről azt mondja, hogy az EU-val harcolni fog, ha szükséges, de "harcoljunk az ellen is, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépésről beszéljen". Világossá tette, hogy sem az EU-ból, sem a NATO-ból nem lépne ki. Ugyanakkor ragaszkodni fog a jó kapcsolathoz Oroszországgal, azzal, hogy nem szabad elfelejteni, mit tettek az országgal a kommunisták.
Orbán Viktor szerint a kormányzása leegyszerűsítve arról szólt: "át kell vezetnünk az országot a saját érdekek nélkül világból a saját érdekek világába". Szerinte ez mára sikerült. "Egy dolog kellett mindehhez: bátorság".
A kormányfő szerint ugyanakkor az országban még jelen van az irigység, amely a kommunizmus öröksége.
"Minden sikeres emberről megpróbálják bebizonyítani, hogy a Fidesz, vagy a KDNP embere, és ezért sikeres" - fogalmazott. Kijelentette, hogy zéró toleranciát kell tartani mindeni visszaéléssel szemben. "Úszni kell, és nem kapálózni" - hangsúlyozta.
Azt is leszögezte: "a nemzeti konzultáció kormánya vagyunk, a nemzeti konzultáció kormánya maradunk". Vagyis a jövőben politika "nem odafönn történik, hanem bekopog az emberekhez". Most jutottunk oda, hogy "megvalósítsuk a polgári berendezkedést" - tette hozzá a miniszterelnök.
Ez - miként részletezte - azt jelenti, hogy nem fogunk néhány évig annyit keresni, mint a németek vagy a franciák, de elkezdhetjük úgy berendezni az országot, hogy kényelmesebben éljünk. Azt ígérte, "megvédik az embereket a mindennapi bosszúságtól, leépítik a bürokráciát".
"Magyarország magyar ország lesz. Vagyis első a magyar emberek biztonsága" - szögezte le a miniszterelnök.
Az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt. Hogy legyen erős vezetése az országnak. Ez az erős vezetés nem gyengülhet, de nem az erő a legfontosabb mostantól, hanem a figyelem, figyelem az emberekre, a mindennapi problémákra - jelezte a kormányfő, hozzátéve: nehéz munka lesz ez is, szükség lesz mindenkinek a támogatására.
"Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" - zárta beszédét Orbán Viktor.
Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő reagálása Orbán ötéves kormányzást értékelő beszédére: