A Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára megerősítette, magas szintű tárgyalásokon valóban volt már szó arról, hogy az USA nehézfegyverzetet állomásoztatna a Baltikumban és más kelet-közép-európai országokban, de hivatalos megkeresést még nem kaptak.
Magyarország még nem kapott hivatalos megkeresést a Pentagon javaslatáról, hogy az USA nehézfegyverzetet hozna kelet-közép-európai országokba - mondta Siklósi Péter, a HM helyettes államtitkára kedd délután a köztévében. Szerinte így a magyar kormány sem alakította ki hivatalos álláspontját a kérdésről.
A helyettes államtitkár azt mondta, a Magyar Honvédség és az Egyesült Államok hadserege között komoly kiképzési és gyakorlatozási együttműködés van. Magyarországon is több nemzetközi gyakorlatot tartottak már, Siklósi Péter szerint így logikus lépés lenne, hogy a gyakorlatokon szükséges nehéz haditechnikát, például a páncélozott harckocsikat ne kelljen ide-oda szállítani, hanem Magyarországon tárolnák.
Vasárnap a The New York Times írt arról, hogy a Pentagonban felmerült elképzelés szerint az USA nehézfegyverzetet állomásoztatna a Baltikumban és más kelet-közép-európai országokban az "ukrajnai orosz beavatkozás" miatt aggódó NATO-szövetségesek megnyugtatására, egyben esetleges további agressziók megelőzésére. Lengyelország és Litvánia aznap megerősítette, hogy folynak a tárgyalások a nehézfegyverek telepítéséről.
A tekintélyes amerikai napilap amerikai és NATO-illetékesekre hivatkozva azt írta, a javaslat tankok, tüzérségi harci járművek és összesen akár ötezer katona felfegyverzésére elegendő más nehézfegyverzet Lettországba, Litvániába, Észtországba, valamint Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és esetleg Magyarországra való ideiglenes áthelyezésére vonatkozik.
A lap megjegyezte, hogy az elképzelést még az amerikai "védelmi" miniszternek, a Fehér Háznak és a többi NATO-tagállamnak is jóvá kell hagynia.
A The New York Times értesülése szerint a Pentagon várhatóan elfogadja a javaslatot még a NATO védelmi minisztereinek júniusban esedékes tanácskozása előtt. A lap kitért ugyanakkor arra, hogy a szövetségen belül már politikai akadályok merülhetnek fel, ugyanis többen aggódva tekintenek egy ilyen lépés lehetséges hatásaira.
(MTI)