Határozatlan ideig szünetelteti a vasúti forgalmat a Röszke-Horgos vonalon a MÁV. Az intézkedésre a biztonság miatt volt szükség, ugyanis péntek reggel betolakodók dobálták meg a szerelvényeket.
A vonatközlekedés biztonsága érdekében péntek délutántól határozatlan ideig szünetelteti a vasúti forgalmat a Röszke-Horgos szakaszon a MÁV-START Zrt. – közölte az Origóval a vasúttársaság. A Szeged-Horgos viszonylaton közlekedő napi 2 vonatpár csak Röszkéig jár, és onnan fordul vissza. A MÁV-START a döntésről a szerb vasúttársaságot is értesítette – írták.
Zoom
Migránsok a Röszke melletti vasúti átjárónál a magyar-szerb határon
Zoom
Megdobálták a vonatot
A vasúttársaság azután döntött a vonatközlekedés beszüntetése mellett, hogy a Vasutasok Szakszervezete megírta honlapján: "menekültek" dobálták meg a Horgos és Szeged között közlekedő vonatot.
Meleg János, a szervezet elnöke nyílt levelet írt Csépke András vezérigazgatónak. A levél szerint az illegális bevándorlókat "zavarja, hogy a haladásukat akadályozzák a közlekedő vonatok".

A szakszervezet levele
Személyi sérülés nem történt, de a szakszervezet szerint ez csak a szerencsén múlott.
Az elnök ezért arra szólította fel a vezérigazgatót, hogy a szakaszon haladéktalanul biztosítsa a biztonságos vonatközlekedést, amennyiben nem tudja, akkor szüneteltesse, amíg normalizálódik a helyzet.
Zoom
A biztonság érdekében a vonatközlekedés leállítása miatt döntött a MÁV
A Magyarországra tartó kontinensfoglalók többsége a sínek nyomvonalát követi, mert a vasúti pályán nem építették fel a díszkerítést, így akadály nélkül tudnak beözönleni az országba.
(Origó - VSZ nyomán)
Frissítés: A rendőröknek is majdnem nekimentek, akik visszaengedés helyett bottal ütik (sajnos csak) a nyomukat
Dühös szóváltás alakult ki a rendőrök és az elfogott szír migránsok egy nagyobb csoportja között a vasúti sínek mellett Röszkénél: a határsértők nehezményezték, hogy elfogásuk után nem kaptak azonnal vizet és Szerbiába akartak visszatérni, amit sajnos az egyenruhások nem engedtek.
– Ti tudtok élni víz nélkül? – ordította egyre hangosabban angol nyelven a rendőröknek egy szír férfi nem messze a Magyarország és Szerbia között Röszkénél elfutó vasúti átkelőnél a tűző nap alatt egy kukoricás mellett. Az egyenruhások reggel óta itt gyűjtötték össze a síneken érkező migránsokat – pénteken kora hajnaltól ismét százak lépték át illegálisan a magyar határt Röszkénél.
Zoom
A rendőrök bottal ütik a betolakodók nyomát - szó szerint
A település mellett felhúzott drótkerítés mellett száz méterenként posztoltak rendőrök. Ez sem zavart meg egy határsértőt abban, hogy két járőrautó között egy fadarabbal kitámassza a dróthálót. A férfi átbújt rajta, futásnak eredt, és pillanatok alatt eltűnt a röszkei bozótosban. Mire a rendőrök odaértek kocsijukkal, már csak az ott hagyott bottal üthették a nyomát. Az egyik járőr dühösen kikapta a faeszközt a pengés drót alól és a menekülő irányába dobta.
Zoom

Zoom
A pengés kerítésnek nincs alsó vezérdrótja, így azt könnyen meg tudják emelni a határsértők: a határzár délvidéki oldalán mindenhol erre alkalmas eszköz hevert. Egy határsértő a jelenleg szerb oldalon a régi határőr őrtoronyba mászott fel: onnan kémlelte a kis-magyarországi oldalt. Két nő és egy férfi a csonka-magyarországi oldalon bújt elő a kukoricásból, majd sietve vissza is tértek oda: ők valószínűleg embercsempészek lehettek (természetesen cigányok - a szerk.).
Zoom
A síneken százával érkeztek a szírek, terhes nőt is látott a Délmagyar tudósítója. Őket nem a határnál, hanem néhány száz méterrel feljebb gyűjtötték össze a rendőrök. Délre a vasúti sínek mellett nagyjából 300 ember gyűlt össze, aki mind vízért kiáltott. A rendőrök azt mondták, hogy ami vizük volt azt már kiosztották, folyamatos az utánpótlás, de ők sem tudják mikor érkezik a következő adag.
Zoom
Percek alatt szeméttengerré változtatták a környéket
Egy négy év körüli kislány dühös arccal egy csokipapírt dobott a tőle fél méterre sorfalat álló egyik rendőr bakancsa felé. A fiatal maszkos járőr ránézett a kislányra és a fejét csóválta: a határsértők percek alatt szeméttengerré változtatták a környéket, pedig a szemétszállítók az itt kihelyezett konténerekből néhány perccel azelőtt vitték el szemetüket.
Zoom

Zoom
A vízhiányt kis idő múlva egy nagyjából 50 fős csoport megelégelte: felálltak és kijelentették, hogy visszaindulnak Szerbiába. A rendőrök sajnos nem engedték őket, eléjük álltak, egyre ingerültebb szópárbaj alakult ki közöttük. A következő adag víz éppen ekkor érkezett a helyszínre. A legagresszívebb határsértők szinte kicsavarták az egyenruhások kezéből a vizet, akik a fél literes palackokat a szemétkonténerek közé kifeszített szalag mögül a hátsó sorokba dobták. A kedélyek ezután lecsillapodtak.
(Délmagyar nyomán)
2. frissítés: Kevesellték a fejadag háromszorosát az új európaiak Kiskunhalason - a tábor felgyújtásával orvosolták volna a problémát
Kitöréssel és gyújtogatással fenyegetőztek migránsok a kiskunhalasi rendőrségi gyűjtőponton, ügyintézésük felgyorsítását követelték, a rendőrök tárgyaltak velük, lenyugodtak a kedélyek - közölte a rendőrség péntek este.
A tájékoztatás szerint kora délután a kiskunhalasi táborban 120 ott tartózkodó migráns követeléseket fogalmazott meg: elsősorban az ügyintézésük felgyorsítását kérték, hogy minél hamarabb elhagyhassák Magyarországot. Továbbá sérelmezték az élelmezésüket - annak ellenére, hogy a közlés szerint a napi szokásos adag háromszorosát kapták -, valamint a tisztálkodási lehetőségek elégtelenségét.
Azzal fenyegetőztek, ha ezeket nem teljesíti a rendőrség, akkor vagy kitörtnek a táborból és szétszélednek, vagy felgyújtják a Kiskunhalason a Szegedi úton található Gábor Áron Laktanyát. A rendőrség tárgyalt velük, "rendet tett", most békés a tábor, mindenki ott maradt.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: