A NATO új parancsnoki központokat hoz létre, mégpedig Magyarországon és Szlovákiában - jelentette be csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az MTI híre szerint.
Zoom
Stoltenberg és főnöke - "pufferzónává" változtatják hazánkat
A védelmi miniszterek ülésének eredményeiről tartott sajtótájékoztatóján a főtitkár elmondta: "A Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészíteseként döntés született arról, hogy új parancsnoki és ellenőrzési struktúrákat hoznak létre Magyarországon és Szlovákiában."
A Jobbik elítéli a NATO-parancsnokság létrehozását Magyarországon
A Jobbik Magyarországért Mozgalom határozottan elítéli a kormány önkéntes felajánlását, melynek értelmében Székesfehérváron a NATO gyorsreagálású hadtestek koordinálására szolgáló központot hozhat létre, indokolatlan veszélynek téve ki hazánkat - áll a párt közleményében, alább olvasható a folytatás.
Annak dacára, hogy a kormány minden fórumon megpróbálja elbagatellizálni ennek jelentőségét, és pusztán egy adminisztrációs központként bemutatni a létrehozni kívánt centrumot, a Közép-Európában megfigyelhető amerikai katonai műveletek, a kecskeméti és a pápai légibázis fejlesztése, valamint a Közép-Európát átfogó koordinációs lánc, melyhez a magyar kormány csatlakozni kíván, nyilvánvalóvá teszi, hogy szó sincs védelmi fejlesztésekről. Térségünkben jelenleg a NATO amerikai vezetéssel sorozatosan demonstratív, agresszív lépéseket tesz, melyeknek célja a jelenlegi ukrajnai konfliktusban való fokozott részvétel.
A Jobbik felhívja a figyelmet arra, hogy a gyorsreagálású erők és koordinációs központjaik elsődleges célpontok egy fegyveres csapásmérés esetén. Ilyen erők és létesítmények Magyarországra történő telepítése a jelenlegi helyzetben tovább fokozza azt a közvetlen háborús kockázatot, melynek a magyar kormány a balti államok légterének védelmével már korábban is felelőtlenül kitette hazánkat. Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy bár egy katonai szövetség tagjai vagyunk, belépésünk indoka az ország biztonságának növelése volt, míg ma a NATO egyértelműen egy az Amerikai Egyesült Államok geostratégiai érdekeit kiszolgáló, támadó szervezet.
Ezért felszólítjuk a magyar kormányt, hogy hagyjon fel a magyar szuverenitást sértő érdekek kiszolgálásával! Ne vállaljon kötelezettségeket olyan konfliktusban, melyek hazánkat értelmetlen veszélyhelyzetbe sodorják, egyúttal álljon ki a magyar nemzeti érdekek mellett, és ne hagyja, hogy ismét a mi földünk váljon idegen államok csatározásainak színterévé! - írja Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.