A környező önkormányzatok korábbi kérésének megfelelően kiürítették a nagyfai ideiglenes befogadóállomást - közölte az algyői polgármester csütörtökön a Tisza-parti községben.
Zoom
Migráncséletkép Magyarországon
Molnár Áron (független) sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: négy település - Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele - március elején fordult a belügyminiszterhez, valamint a térség országgyűlési képviselőjéhez, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez azzal a kéréssel, hogy szüntessék meg vagy tegyék zárttá a nagyfai befogadóállomást. A kérést azt tette sürgetővé, hogy két olyan eset is előfordult, amikor a táborból kijáró "fiatal férfiak" a buszon lányokat inzultáltak - tette hozzá.
– Megkönnyebbültünk, hogy a belügyminisztérium végül elhatározta a tábor kiürítését. A döntésben közrejátszhatott, hogy a négy önkormányzat egységesen lépett fel a befogadóállomással szemben – mondta Molnár Áron.
Közölte, Pintér Sándor a napokban levélben arról tájékoztatta az algyői önkormányzatot, hogy a nagyfai befogadóállomást kiürítették. A belügyminiszter kitért arra is, hogy a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a migrációs helyzet alakulását a román-magyar határon, és ha szükséges, haladéktalanul megkezdik a biztonsági határzár építését - tudatta a polgármester.
Molnár Áron kifejtette, bízik abban, hogy később sem érkeznek migránsok Nagyfára.
Nagyfán még tavaly januárban hoztak létre befogadóállomást. Kapacitása eleinte 300 fő volt, melyet a kérelmezői szám növekedése miatt múlt nyáron 650 főre bővítettek. Fontolgatták, hogy az ideiglenes barakk-menekülttábort állandóan üzemelő állomássá alakítsák át. Később ide tervezték az ország első sátortáborát is, hogy így a migránsok a városokon kívülre kerüljenek. A biztonsági határzár szeptemberi felhúzása után radikálisan csökkent a Nagyfán tartózkodó menekültügyi kérelmet benyújtó határsértők száma. Március elején már "csak" 200-an tartózkodtak itt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal akkori tájékoztatása szerint.
(MTI - Délmagyar nyomán)