Kétmilliárd forintos költségvetési módosító javaslatot nyújtott be a Jobbik, és plenáris szavazás is lesz róla, hogy az Orbán-kormány által megszüntetett Magyar Történelmi Film Alapítvány újjáalakulhasson a Filmalap ötmilliárdos költségvetésének terhére. Mivel Andrew G. Vajna ötéves regnálása alatt nem készülhetett magyar történelmi film, a Jobbik a mai gyermeknap és hősök napja alkalmából egyaránt szükségesnek tartja felhívni a honatyák figyelmét a változtatás szükségességére - Novák Előd, a Jobbik alelnöke, alább a folytatás.
A szurkolók nélküli stadionok építéséhez hasonló csőd, hogy a magyar filmekre alig váltanak jegyet a hazai nézők. A közel egymilliárd forintból készült Veszettek című Gárda-ellenes propagandafilm a tízezres nézőszámot sem érte el, azaz nézőnként százezer forintba került. Immár 22 milliárdot odaítélve Vajna úgy hozta felelőtlen filmtámogatásai döntéseit, mintha közpénzből kaszinózna, csakhogy a ruletten több esély van a nyerésre, mint hazai közönségsikert elérni filmjeivel.
A Filmalap által nem támogatott A Lovasíjász című dokumentumfilm példátlan sikeréből tanulhatna Vajna: rendkívül nagy igény volna a nemzeti identitást erősítő, nagy költségvetésű történelmi játékfilmekre is. Régi elmaradása a Filmalapnak hazánk izgalmas és tanulságos fordulatokban, illetve a gyermekek számára példaképként szolgáló hősökben gazdag történelemének feldolgozása, gondoljunk csak például a pozsonyi csatára, a török kor végvári harcaira, a Rongyos Gárdára vagy Pongrátz Gergely és fivérei ’56-os hőstetteire!
Komoly pályázatok ellenére nem születhetett film Toldiról, Hunyadi Jánosról, Mátyás királyról, a Fekete Seregről, Zrínyi Miklósról, a kuruc korról, Munkácsy Mihályról, Tisza Istvánról, Bethlen Istvánról, Tóth Ilonkáról. Az eredeti Kincsem-filmet sem készítheti el végül Nagy Anna, az NGM korábbi államtitkára, helyette a Filmalap vezérigazgatójának korábbi élettársa, a volt SZDSZ-es Hutlassa Tamás (akinek eddig összesen messze a legtöbbet, majdnem 4 milliárd forintot ítéltek meg a filmjeire) készíthet rekordköltségvetésből egy „felvizezett” és „hőstelenített” Kincsem-filmet, melyet a Vajnához köthető Intercom forgalmazhat majd Magyarországon.