Ügyvédje tanácsára Rogán Antal feljelenti az alvilági leszámolásokkal vádolt Portik Tamást hamis tanúzásért – közölte a miniszter jogi képviselője, Kovátsits László.
A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter Portik múlt pénteki tanúvallomását sérelmezi, amelyet a Rogán által Juhász Péter Együtt-alelnök ellen indított személyiségi jogi perben adott elő. Ebben a Prisztás-gyilkosságban betöltött szerepéért 15 év fegyházra ítélt és más alvilági leszámolások miatt is megvádolt Portik azt állította: ismeri Rogánt, és személyesen tízmillió forintnyi eurót adott át neki, hogy közreműködjön egy belvárosi ingatlan áron aluli megvételében. Előadása szerint a pénzt a miniszterelnök bizalmasának, Habony Árpádnak a nagynénje, Pápa Marianne küldte. Kovátsits László elmondta: a hamis tanúzás miatti feljelentést a Rogán kontra Juhász polgári per befejezése után tehetik majd meg, addig erre nincs mód a vonatkozó törvények alapján. Az ügyvéd emlékeztetett: nem véletlen, hogy a bíróság is többször figyelmeztette a tanút a hamis tanúzás jogkövetkezményeire.
Szerinte Portik elfogultsága, és az, hogy valótlanságokat állít, már a tárgyaláson bebizonyosodott. Példaként említette, hogy Portik arról beszélt, a Nobu étterem szűk körű megnyitóján ő és a jelenlegi kabinetfőnök is ott volt, miközben a valóságban több száz ember vett részt az eseményen, köztük hollywoodi filmsztárok. – Ha egy tanú ilyen könnyen ellenőrizhető információval kapcsolatban sem a valóságnak megfelelő nyilatkozatot teszi, a nyilatkozatának többi része is alapjában válik megkérdőjelezhetővé – fogalmazott Rogán ügyvédje.
A Belváros korábbi polgármestere tavaly perelte be Juhász Pétert, miután az Együtt alelnöke azt mondta róla, hogy bűnözőkkel üzletelt. A perben Juhász indítványozta, hogy hallgassa meg a bíróság Portik Tamást, aki korábban azt nyilatkozta, ismerte Rogán Antalt. A pénteki tárgyaláson a miniszter hivatalos elfoglaltságára hivatkozva nem jelent meg, így nem tudták szembesíteni Portikkal. Ugyanakkor Rogán jogi képviselői a tárgyaláson kezdeményezték annak a két embernek a tanúkénti kihallgatását, akik Portik Tamás elfogásában szerepet játszottak, és akik Portik állításait cáfolhatják.
Juhász Péter tegnap azt mondta: ennek a két embernek a megnevezésével valaki minősített adattal való visszaélést követett el. Ugyanakkor jelezte, emiatt neki nincs törvényes lehetősége feljelentést tenni, csak a „minősítőnek”. Arra a kérdésre, nem tartja-e visszásnak, hogy egy elítélt és maffialeszámolások miatt jelenleg is eljárás alatt álló személy tanúvallomására alapozza a védekezését, az Együtt alelnöke azt mondta: „Rogánról is ugyanaz a véleményem, mint amit most Portikról elmondott.” Hozzátette: mivel súlyos bűncselekményt kell feltárni, ehhez elengedhetetlen, hogy egy olyan bűnöző nyilatkozatára építsen, aki már tavaly az Átlátszónak úgy nyilatkozott, ismeri Rogánt. (Sőt, Portik korábban, egyik saját büntetőperében is arról beszélt, hogy ismeri a fideszes politikust – a szerk.)
Juhász Péter tegnap a Legfőbb Ügyészség épületénél tartott sajtótájékoztatót, és – ahogy korábban Matolcsy György jegybankelnök is – ebédelni hívta Polt Pétert. Az ellenzéki politikus arról faggatná a legfőbb ügyészt, indít-e eljárást Portik kijelentései kapcsán. Egyúttal jelezte: azzal, hogy Rogán hamis tanúzásért nem jelenti fel Portikot, gyakorlatilag elismeri állításai igazát. Ezek után nyilatkozta azt a miniszter jogi képviselője, hogy igenis feljelentést tesznek majd.
(MNO nyomán)