2019. december 7., szombat, Ambrus napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:52 Ezer tüntető nagyon nem örült a "megszálló" Putyinnak Minszkben19:30 Hosszú Katinka ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult19:16 Sáskacsempész szírt tartóztattak le18:46 Megbosszulták a szóváltásba keveredést a hirtelen megjelenő rokonok18:20 Országszerte ködre figyelmeztet az OMSZ18:03 Kirúgták az NKE-ről a Botka-fúró "kisgazda" zsidót, mert szexistagyanúsan szólt be a Rácz Zsófia-féléknek17:46 Macron barátját is utolérték a korrupcióellenes vizsgálóbírók17:19 Nem engedi a legfelsőbb bíróság Trumpnak, hogy visszahozza szövetségi szinten a halálbüntetést17:04 Újra egyre többen félnek a sötétedés után az utcára menni, a cigányfertőzött vidékeken a legóvatosabbak16:33 Negyven év után kerültek elő a legnagyobb NDK-s műtárgylopás során meglovasított képek16:18 Disznó-majom kimérákat kotyvasztottak kínai tudósok, de nem éltek sokáig15:59 Megkerült az eltűnt 13 éves kislány - nem szólt a szüleinek arról, hogy két éjszakát a barátainál tölt15:46 Von der Leyen 170 millió euró uniós támogatásról állapodott meg Etiópiával, de az elnökük közölte, hogy ennél több kell15:21 A globális felmelegedés és a óceánok szennyezése miatt egyre kevésbé kapnak levegőt a cápák14:53 NNK: decemberben sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Ukrán vendégmunkásokat is hozna be a kormány, szép csendben megágyaztak nekik - tízezrek jöhetnek

Reklám

Már az utóbbi években is ukrán vendégmunkások ezrei jöttek Magyarországra dolgozni, de az elmúlt időszakban a kormány csendben több törvénymódosítással lehetővé tette, hogy a közeljövőben ukrán gazdasági bevándorlók tízezrei jöjjenek dolgozni az országba - derül ki a Heti Válasz cikkéből. (A félreértések elkerülése végett: a cikk alapján nem kárpátaljai magyarokról, hanem "igazi" ukránokról van szó - a szerk.)
Zoom
Ukrán katona egy szétlőtt gyárépületben, a donyecki régióban június 25-én
Ez alapján az is érhetővé válik, hogy miről beszélt nemrég Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, amikor azt mondta, szerinte a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy a cégek az Európai Unióból vagy szomszédos harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást.
A cikk szerint az elmúlt években nagyjából 5-10 ezer ukrán dolgozott az országban, és ebben az időszakban harmadik országbeli (tehát nem EU-s munkavállalóknak) 50-90 ezer engedélyt adtak ki.
A Magyarországon dolgozó ukránok közül sokan az Oroszország által 2014-ben megszállt Donyeck-vidékről, Ukrajna nehézipari központjából elmenekülő szakmunkások. Közülük Magyarországon kívül sokan Lengyelországban és Csehországban kötöttek ki, ahol szívesen látják őket, mert ott is nagy a munkaerőhiány.
Ez lehet a B-terv, ha bukik a referendum
A cikk szerint a kormány valószínűleg azért titkolta eddig az intézkedéseket, mert nem akart a népszavazás előtt zavart kelteni. Ha ugyanis nem mennek el sokan szavazni, az ukrán vendégmunkásokat lehet majd mutogatni Brüsszelnek, mint ütőkártyát a betelepítési kvóta ellen, hiszen Prága, Varsó és Budapest azzal érvelhet, hogy a visegrádi országok ilyen módon veszik ki a részüket a nemzetközi menekültügyi akciókból.
Lengyelországba államközi szerződés alapján több mint egymillió ukrán ment, Csehország pedig tömegével adja ki a munkavállalási engedélyeket, és megerősítette az ukrajnai diplomáciai képviseletét, hogy felgyorsítsa az ügyintézést. Ukrajnában a háború miatt 1,4 millió belső menekült van, és nagyjából 1,8 millió ember munkanélküli.
A cikk szerint Magyarországra tavaly 60 hivatalos ukrán menedékkérő érkezett, aminek az az oka, hogy mivel az ukránok nem akarnak hosszabb távon letelepedni, nem adnak be menedékkérelmet sem. A Heti Válasz szerint abból látszik, hogy érkeznek az ukránok Magyarországra, hogy a határ közelében egyre több olyan ingatlant vesznek, amit már régóta nem tudtak eladni, illetve az ukrán lapok is tele vannak magyarországi álláshirdetésekkel.
Beindult a vendégmunkaprogram
A kormány tavaly augusztus óta több ukrán vendégmunkások alkalmazkodását elősegítő intézkedést is meglépett:
  • először lehetővé tették, hogy ukrán állampolgárokat közmunkásként alkalmazzanak,
  • 2016 februárjától tartós munkavégzés esetén a vendégmunkások csokot is igényelhetnek,
  • július óta harmincról 10-15 napra rövidítették az ügyintézési időt a munkavállalási engedély esetén,
  • szintén idén nyár közepétől van egy olyan szabály, ami alapján hiányszakmákban már nincs is szükség munkavállalási engedélyre,
  • és az ukrán állampolgárok július óta az újonnan létrehozott "szomszádos ország állampolgára" kategóriában tartoznak, ami kedvezőbb helyzetbe hozza őket a munkavállalásnál egy szírrel vagy afgánnak szemben.
A hiányszakmák listáját a nemzetgazdasági miniszter évente állítja össze, jelenleg 37 szakma tartozik ide, például az építőipari dolgozók, az informatikai területen dolgozók, a kereskedelmi és vendéglátóipari területen dolgozók, és a gyári szakemberek tartoznak ide.
A lap szerint még kevés tapasztalat van a vendégmunkásokkal kapcsolatban, de az biztos, hogy nagy lesz rajtuk a nyomás, hiszen munkanélküliként nem maradhatnak az országban.
(Heti Válasz - Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready