Nem volt besúgó az Egészséges Fejbőr énekese - ezt egy olyan volt III/III-as operatív tiszt árulta el az atv.hu-nak, aki 1988-ban részt vett Petrovity Zorán fedett meghallgatásán. Az Egészséges Fejbőr énekese már csak azért sem lehetett volna az alosztály spiclije, mert a történelem közbeszólt.
Zoom
„Együttműködött a III/III-as alosztállyal az Egészséges Fejbőr énekese” – ezzel a címmel közölt szeptember 20-án videót a Jobbik-közeli N1TV. A leleplezésnek szánt anyag megjelenése sokakat megdöbbentett, hiszen a radikális jobboldal egyik legfőbb sajtóorgánuma támadta be az azonos oldal egyik emblematikus zenekarának a frontemberét.
A portál főszerkesztője, Kisberk Szabolcs interjút kért Petrovity Zorántól. A beszélgetés elején az énekes beszélt a gyerekkoráról, elmesélte, hogyan lett szkinhed, milyen ügyei voltak stb. Aztán a beszélgetés egy pontján Kisberk papírokat vett elő, és átnyújtotta a zenésznek. Az interjú ezen a ponton meglehetősen kínossá vált. A dokumentumok egyik fele egy úgynevezett önvallomás volt, amit Petrovity a saját kezével írt a belső elharításnak. Ebben azt ecseteli, milyen verekedés volt a bevonulása előtti bulin egy külföldi punkzenekar koncertjén a Fekete Lyukban, továbbá megnevezett több szkinhedet. Kijelenti, mindent el fog követni, hogy ne forduljon ilyen többet elő, majd hozzáteszi: minden segítséget megad a BM szerveinek az ügy tisztázása érdekében.
A Fekete Lyukas eset 1988 augusztusában volt, Petrovityot október 4-én hallgatták ki a BRFK III/III-A alosztályának tisztjei. A Kisberk által átnyújtott pakk másik része egy jelentés volt, melyben az egyik jelen levő tiszt, Safranka Sándor a következőképpen értékelte az énekest: „az ügyre vonatkozóan megpróbált minél több információt szolgáltatni. Operatív célra történő felhasználása lehetséges, ezért tanulmányozására javaslatot készítünk”.
Petrovity Zoránt láthatóan hidegzuhanyként érték az olvasottak, de egyből elismerte, hogy ő írta a vallomást. A körülményekre azonban nem emlékezett, elmondása szerint abban az időben rengeteget ivott, és lehet, hogy az önvallomás írásakor is részeg volt. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy nem szervezték be, nem is keresték többet, és soha nem jelentett senkire.
Szerették volna beszervezni, de nem lett semmi belőle
Az atv.hu megtalálta az egyik tisztet, aki részt vett az énekes meghallgatásán. Az egykori tiszt eleinte Adyligeten volt kiképző, innen került a BRFK III/III-A alosztályához, ahol szervezetlen ifjúság vonalon dolgozott. Állambiztonsági szlengben ezt hívták Galerinek. Petrovity az említett eset után Adyligetre került határőrnek, így magától értetődő volt, hogy a szkinhed-mozgalommal is foglalkozó elhárítótiszt visszalátogat korábbi szolgálati helyére, hogy kihallgassa az Egészséges Fejbőr énekesét, hátha becserkésznek egy prominens szélsőjobbost. A titkos nyomozás egyébként a „Borzas” fedőnevet viselte.
A volt operatív tiszt elmondása szerint Petrovity egy 40-50 kilós „rémült kis fiatalember” volt, aki a meghallgatáson maximálisan együttműködött velük.
„Alkoholról szó sem volt – ellentétben azzal, ahogy a videóban elhangzik –, ez technikailag is lehetetlen volt. Ittasan meg sem szólítottuk volna őt” – szögezte le az egykori tiszt.
Hozzátette: szerették volna, ha sikerül Petrovityot beszervezni, és ez visszatükröződik a most nyilvánosságra került jelentésükből is. Azt nem tudja, hogyan sikerült az énekesnek megúsznia a fekete lyukas ügyet, de, mint mondta: az ő szempontjukból ez lényegtelen volt.
A beszervezésből ennek ellenére nem lett semmi. Az akkori szabályozás szerint ugyanis katonát csak a katonai elhárítás, azaz a III/IV szervezhetett be, majd a leszerelés után továbbadhatta a III/III-nak. A katonai elhárítás viszont nem tartott igényt a számukra „jelentéktelen” szkinhedre, nem tudták volna hasznát venni.
„Mi pedig ritkán vettük volna hasznát katonaként Zoránnak, hiszen korántsem biztos, hogy annyit tudott volna mozogni szkinhed körökben, ami nekünk kellett volna. Ha pedig kijárjuk a katonáknál, hogy Zorán többet legyen kint, mint a katonatársai, hamar megbukott volna a kedvezmények miatt. Egyszerűbbnek láttuk, hogy a beszervezéshez megvárjuk a leszerelés végét. Amikor azonban ez bekövetkezett, már az új rendszerben éltünk” – magyarázta a volt tiszt.
Ismert szkinhed zenész, aki tényleg jelentett
Petrovity videón látható meglepettségét teljesen őszintének és érthetőnek tartja, és annak ellenére, hogy a zenész világnézete a lehető legtávolabb áll tőle, igazságtalannak gondolja, hogy egyes körök most megpróbálják besúgónak beállítani. Főleg úgy, hogy volt olyan ismert szkinhed zenész, akit tényleg sikerült beszervezniük: az illető Karády Katalin néven jelentett, és nem bukott le.
A színésznő nevét viselő szkinhed mellett a Fradi és a Dózsa szurkolói között is voltak ügynökei az ifjúságvédelmi osztálynak. „Ők aztán tényleg a legkeményebb magban voltak benne, és rengeteg használható információt kaptunk tőlük” – mesélte a korábbi elhárító. A korábbi tiszt visszaemlékezése szerint 10-ből 8 ember hasonló értékelést kapott az első beszélgetés után, mint Petrovity. A megkörnyékezettek többsége együttműködő volt, pedig a tiszt elmondása szerint az ő idejében már egyáltalán nem alkalmaztak erőszakot ennek érdekében, nem is fenyegetőztek. Szerinte nem is lett volna értelme, mert a kényszerből beszervezetteknek nem vették nagy hasznát, és nem volt nehéz dolguk, ha informátort kellett találniuk. „Nem véletlen, hogy annak idején nálunk működött legjobban a Gestapo” – tette hozzá.
Volt, aki csípőből elutasította
Voltak ugyanakkor olyanok, akikről már az első „puhatolózó beszélgetés” után lemondtak. Ilyen volt Zalaváry László, az OI-kor frontembere is, akit az atv.hu-nak nyilatkozó ex-tiszt szintén Adyligetről ismert, néhány hónapig a felettese volt a határőrezrednél. A Zala becenevű zenész egyébként több társával együtt nevesítve van az említett vallomásban, és az N1TV riportjában ennek tudja be, hogy nem sokkal Petrovity meghallgatása után őt is megtalálták a „galerisek”.
Pedig a korábbi állambiztonságis szerint erről szó sem volt, Zalaváry már korábban a látószögükbe került. Ő azonban ahhoz a kisebbséghez tartozott, aki csípőből elutasított minden együttműködést, nem volt hajlandó jelenteni a társairól.
Amikor megpendítették neki, hogy akkor a szolgálati ideje hátralevő részét a határőrezred sertéstenyészetén töltheti, azt felelte: megy a disznókhoz, nem lesz besúgó. „Már az elején lehetett látni, hogy ebből semmi nem lesz. Abszolút nem hatotta meg, hogy az állambiztonság emberei faggatják” - mondta. Többet nem is próbálkoztak nála.
Zalaváry és az OI-kor másik két tagja egyébként az N1TV riporterével beszélgetve már tényként kezelte, hogy Petrovity Zorán besúgó volt. Ezzel magyarázzák, hogy az Egészséges Fejbőr énekese – szerintük – annyi mindent megúszott. Erre a volt elhárító csak annyit mondott: „Nekünk 28 évvel ezelőtt az volt a célunk, hogy bejutva ezekbe a körökbe, megosszuk őket. Milyen érdekes, hogy ez a munka most ért be igazából”...