A Székesfehérvári Törvényszék 2016. szeptember 30-án egymillió forint és kamatai összegű nemvagyonikár-térítést ítélt meg első fokon a 2006 őszén meghurcolt Dukán Dánielnek. Az összeg egyharmada az igényelt jóvátételnek, emiatt fellebbez a jogsértett. Dacára annak, hogy 2006 őszi elítélését három éve semmissé nyilvánította a bíróság a mostani ítélet másnapján otthonában a készenléti rendőrök arról faggatták, hogy mit csinált a múlt heti Teréz körúti robbantás idején. Ez arra utal, hogy a megsemmisített elítélése ellenére a nevét mai napig nem törölték a nyilvántartásból. A jogtalan vegzálás miatt panasszal és kárigénnyel él a fiatalember, akit eljárásai során dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője képvisel.
A Turul TV ítéletről és annak értékeléséről szóló videós tudósítása itt látható, az ügy további részletei a videót követően olvashatók:
Dukán 2006. szeptember 20-án hajnalban egy szórakozóhelyről tartott hazafelé, amikor a Magyar Rádió környékén a rendőrök összeverték, elfogták és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak címén őrizetbe vették. Harmincöt napot töltött előzetes letartóztatásban embertelen körülmények, megaláztatások közepette. Országos médiavisszhangot kapott, amikor a rendezett életvitelű, értelmiségi fiatalembert első fokon 2006 őszén két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték kizárólag rendőri vallomások alapján. Ezt 2007-ben két év – négy esztendő próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre enyhítették a bíróság, de pártfogói felügyelet alá helyezték.
Havonta kellett beszámolnia arról, hogy „jó útra tért.” A történtek miatt műegyetemi tanulmányait nem tudta befejezni, és az elszenvedett traumás hatások máig éreztetik magukat. Elítélését 2013-ban megsemmisítették.
Miután minden érintett szerv elzárkózott az egyezség elől Dukán két perben összesen közel tízmillió forintot követel hányattatásaiért. Idén júliusban a Fővárosi Törvényszék elutasította a rendőrséggel szembeni keresetét, szükségesnek és arányosnak minősítve levadászását és kizárólag a Dukán Dánielt megverő, az őt elfogó rendőrök vallomásának adott hitelt, annak ellenére, hogy más bizonyítékok ezeket cáfolták és a semmisségi törvény okán ezeket ki kellett volna zárni a bizonyítékok közül.
Az őt 35 napig fogva tartó két büntetés-végrehajtási intézet elleni kárigényét szintén idén júliusban elévülésre hivatkozva söpörte le első fokon a Székesfehérvári Törvényszék. Dukán mindkét ítélet ellen fellebbezett.
A mostani perben az alperes a Fővárosi Törvényszék volt, amely előzetes letartóztatásba helyezte az akkor még egyetemre járó fiatalembert és amely gyorsított eljárásban ítélte el őt.
Hasonló súlyú jogsértések esetén a mostani egymilliós kártérítés többszörösét szokták megítélni. Emlékezetes, hogy 2010-ben a 2006 őszi jogsértettek döntő többsége jóvátételt kapott, és az ilyen mértékű fogva tartás és bántalmazás érintettjei több millió forintos kártérítésben részesültek. Nemrég egy 8 órás előállítást elszenvedő tibeti aktivista számára ítélt meg a bíróság egymillió forintot. A Kúria friss ítéletében pedig rendőrségi jogtanácsosoknak fejenként közel félmillió forint összegű sérelemdíjat állapított meg egy nyilvános bírósági tárgyalásról készített olyan tudósítás miatt, amelyben őket 3 másodpercig bemutatták jogszabály által nem tiltott módon. Ennek fényében is látható, hogy a megfelelő jóvátételtől a mostani összeg messze elmarad.
Az eset azt is jelzi, hogy a 2006 őszi teljes igazságtétel még mindig várat magára, a felelősök pedig máig büntetlenek.
(Dr. Gaudi-Nagy Tamás honlapja nyomán)