2020. szeptember 18., péntek, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:10 Kreml: azonnal jelentenék Putyinnak, ha vegyi fegyvert vetnének be Oroszországban15:49 Idén ősszel is vakcinázza a rókákat a Nébih15:32 Ma is "hasznossá" tette magát az EB: cselekvési tervet mutattak be a "rendszerszintű rasszizmus" ellen15:12 Hosszú hónapokig nem lesz még oltás, a kapkodás tragédiához vezethetne - Váratlanul részletes jelentéseket hozott nyilvánosságra két vakcinagyártó14:55 Szlovénia szombattól szigorít14:36 Továbbra is gyorsan terjed a járvány Ukrajnában14:19 Orbánt nem hatotta meg, hogy nincs elég szakember a lélegeztőgépekhez14:08 KSH: augusztusban újra több mint 4,5 millióan dolgoztak13:52 FBI-igazgató: Bident bántják a mindig beavatkozó az oroszok13:37 Maduro: Washington miatt kér lehetetlent az EU13:20 Élelmezési Világszervezet: 30 millióan halnak éhen, ha Mészáros Lőrincék nem segítenek12:57 Szerbiában karantén helyett elég a kérdőív a "veszélyesek" számára12:32 Már hat szegedi kézisről derült ki, hogy fertőzött12:23 A lengyel kormánykoalíció "gyakorlatilag már nem létezik" - kisebbségi kabinet jöhet12:02 Kína Tajvannál hadgyakorlatot tart, miközben nagy bánatukra egy amerikai államtitkár keresi fel a szigetországot
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

A vörös zsidóterrorista Szabó Ervinnel semmi baj, de Hóman Bálint fáj a demokratáknak

Reklám

Felháborító, hogy milyen kettős mércét alkalmaz a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) azon állásfoglalása, amely szerint nevet kell változtatnia az egykori történész-politikus nevét viselő Hóman Bálint Alapítványnak – nyilatkozta a Magyar Időknek Vincze Gábor történész. Az MTA-állásfoglalás szerint „a civil szervezet olyan személy nevét viseli, aki a 20. századi önkényuralmi rendszer megalapozásában vezető szerepet játszott”.
Az MTA a zsidó gárda néven hírhedté vált Tett és Védelem Alapítvány beadványa nyomán foglalt állást. Amennyiben a határozat jogerőre emelkedik, az ügyész törvényességi ellenőrzési eljárás részeként kezdeményezheti az alapítvány megszüntetését is.
Zoom
Az akadémia döntése értelmében meg is szűnhet az alapítvány
Vincze szerint erősen vitatható az MTA álláspontja, és a testület illetékesei a minimális kiegyensúlyozottságot sem ismerik a történelmi személyek megítélésének állásfoglalásaival kapcsolatban. Mint fogalmazott: döbbenetes, hogy az MTA közben elfogadhatónak tartja a Szabó Ervin (szül.: Schlesinger Sámuel Ármin, csak hogy képben legyünk - a szerk.) névhasználatot, holott az egykori szélsőbaloldali anarchista mozgalmár az egyik legszélsőségesebb figurája volt a 20. századnak. Mint fogalmazott: az egykori könyvárigazgatónak vezető szerepe volt a későbbi kommunista diktatúra és a Tanácsköztársaság ideológiai megalapozásában.

Szabó Ervin (szül.: Schlesinger Sámuel Ármin) arcképe emlékbélyegen (1964)
– Nem véletlen, hogy Kun Béláék egyik első intézkedése volt, hogy az időközben elhunyt ideológusról nevezzék el 1919-ben a könyvtárat, ezt állították vissza a második világháború után, amit a demokratikus átmenet is vállalhatónak tartott – hangsúlyozta a történész. Vincze Gábor külön kiemelte, hogy „Szabó Ervin 1916-ban a magyar állam tisztviselőjeként terrorista merényletet tervezett a magyar állam miniszterelnöke, Tisza István ellen”.
Vincze Gábor 2011-ben az egyik kezdeményezője volt annak, hogy változtassák meg a fővárosi könyvtár elnevezését. Az ügyben heves vita bontakozott ki, de érdemi döntés nem született. Szőcs Géza korábbi kulturális államtitkár azt javasolta, hogy Hamvas Béláról nevezzék el a könyvtárat. Kövér László, az Országgyűlés elnöke idén februárban úgy fogalmazott: „a kommunista gyilkos filozófus Lukács Györgynek köztéri szobra van, neve ott van a Magyar Tudományos Akadémia tagjai között, Szabó Ervin nevét pedig a Fővárosi Könyvtár viseli”. De az Országgyűlés elnöke számára megfelelő lehet ez a helyzet, hiszen semmit nem lépett a szégyenteljes helyzet megszüntetésének érdekében.
(MI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready