Az M1 Aktuális csatorna információi szerint lövöldözés történt a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben.
Meg nem erősített információk szerint két rendőrre is rálőtt valaki reggel 07:30 körül, egyikük belehalt sérüléseibe, de ezt a hírt még nem erősítette meg semmilyen hivatalos szerv.
Zoom
Falubeliek az MTI munkatársának azt mondták, egy idős férfi házát vették körül a rendőrök.
Sajtóinformációk szerint a feltételezett elkövető 74 éves, évekkel ezelőtt elvesztette az egyik gyermekét, azóta komoly problémái vannak.
Zoom
A településen lezárták az összes bevezetőutat.
Zoom
Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy több tucat rendőr és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai körbe vesznek egy családi házat. A rendőrök közül többen golyóálló mellényt viselnek, és mesterlövészek is készültségben vannak.
Zoom
Az MTI-t a megyei rendőrség a Központi Nyomozó Főügyészséghez irányította, ahol egyelőre nem adtak tájékoztatást. A TEK szintén nem közölt semmit sem az MTI-vel.
Frissítés: a Kisalföld szerint "a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) tevékenységének köze van a TEK-akcióhoz", a vélt elkövető "Gy. I.". A Magyar Nemzeti Arcvonal rendszeresen tart rendezvényeket Bőnyben, a szervezet vezetője, a 75 éves Győrkös István is a településen lakik, így az Origó szerint elképzelhető, hogy róla van szó.
A Kisalföld úgy tudja, a bőnyi férfi még azelőtt kilőtt a rendőrökre, hogy bekopogtak volna hozzá. Házkutatásra indultak, állítólag illegálisan tartott fegyvereket kerestek nála. Ekkor találta el az egyik rendőrt végzetesen (úgy tudni: fejlövés érte, és a helyszínen meghalt). A rendőrök combon lőtték a nyugdíjast, akit azóta elfogtak, mentő vitte a győri kórházba. Később azt írták, a hátát érte a lövés, a golyó a hasán jött ki, most műtik.
2. frissítés: a HVG szerint is Győrkösről van szó
Nevének elhallgatását kérve egy helyi lakos részletesen beszámolt a lapnak a szerda reggeli történésekről, mint mondta, ők még éppen beértek a munkahelyükre, utána, 8 óra körül történt a lövöldözés. A település központjától nagyjából fél kilométerre van a lezárt rész, ahol mindez zajlott. Ő nevet nem akart mondani, de ismeri a 70 év körüli férfit, aki a feleségével él a családi házban, amit körbezártak. A lakó úgy tudja, hogy pár éve az egyik fiuk meghalt, de nem tud róla, hogy bármi gond lett volna náluk, a többi gyerek már családos, külön él, őket is jól ismerik a községben.
Egy helyi lakos azt mondta Gy. Istvánról, hogy „nagyon tisztelettudó, de azért van múltja”. Pár éve költöztek a településre, de azt mindenki tudja róla, hogy „emberei” vannak, akik főként nyáron járnak hozzá. Az asszony azokat a 20-25 év körüli fiatalokat nevezte így, akik elmondása szerint szintén nagyon rendesen viselkednek, viszont „fiatal kommandósok”-nak néznek ki, mert „katonai terepjáró ruhában járnak”. Elmondása szerint nyáron voltak Gy.-nél.
A Kisalföld közben erre cserélte az esettel foglalkozó írása címét:
Zoom
A lap úgy tudja, Bőny-Szőlőhegyen, a család birtokában lévő több ingatlanban is házkutatást tartanak a rendőrök.
A Központi Nyomozó Főügyészség délután 2-kor tart sajtótájékoztatót az ügyben.
A Jobbik közleményt adott ki:
A bőnyi rendőrgyilkosság kapcsán a Jobbik Magyarországért Mozgalom mély együttérzéséről biztosítja az elhunyt családját, hozzátartozóit, őszinte részvétét fejezi ki kollegáinak, ismerőseinek. A sérült rendőrnek mielőbbi jobbulást kívánunk. A nemzeti néppárt rendkívül elkeserítőnek tartja, hogy Magyarországon ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények továbbra is előfordulhatnak.
Egyúttal a leghatározottabban elutasítjuk az elmúlt napokban kibogozhatatlan hazugságspirálba és időutazásba gabalyodott Habony Műveknek – sajnos ideértve a Hírcsárda komolyságú működést produkáló köztelevízió vezetőit is – azokat a rágalmazásait, melyek szerint a Jobbiknak bármi köze lenne az elkövetőhöz.
Volner János egykori rendőr, a Jobbik alelnöke
Túléli a lövöldöző
Győrből azt jelentették: véget ért a műtét, az idős férfit ért golyó nem talált életfontosságú szervet, vagyis az elkövető túlélte a beavatkozást.
Sajtótájékoztató:
Előre tervezett házkutatás volt
A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai előre tervezett házkutatás keretében próbáltak bejutni a bőnyi házba, de nem jutottak be, mert az elkövető több lövést adott le a rendőrökre egy gépkarabéllyal. Az egyik rendőr fejsérülést kapott, a helyszínen meghalt, semmilyen módon nem lehetett segíteni rajta. A rendőrök lövésétől az elkövető is megsérült - mondta a főügyész az Origó tudósítása szerint.
Nem nevezték meg a gyanúsítottat
A lövöldözőt - egy idős férfit - megműtötték, az állapota lehetővé teszi, hogy őrizetbe vegyék és a gyanúsítást közöljék vele.

Az áldozat: Pálvölgyi Péter, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója
Hősi halott lett a meggyilkolt rendőr
Papp Károly országos főkapitány az elhunyt rendőrről elmondta, hogy a 46 éves rendőrőrnagy a készenléti rendőrségnél szolgált, a rendőrség kötelékében 25 évet töltött. Rendőr alezredessé léptette elő, és hősi halottá nyilvánította a belügyminiszter.
Most akkor bejutottak vagy nem?
A TEK főigazgatója elmondta, hogy akkor kapták a riasztást, amikor rálőttek a rendőrökre. A behatolás pillanatában még sérült rendőrről tudtak, de amint bejutottak az épületbe, kiderült, hogy a rendőr meghalt.
Elbarikádozta magát
Elbarikádozta magát az idős férfi a lakásban, és közölte, hogy mindenkit lelő, aki megpróbál behatolni a szobába. Közben ő maga is egyre rosszabb állapotba került, ekkor a TEK elrendelte a behatolást, és átadta a sérült lövöldözőt a mentőknek.
Nem lehetett kérdezni
Vége a sajtótájékoztatónak, nem lehetett kérdezni, így azt sem erősítették meg, hogy az elkövető Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője. A tájékoztatón nem hangzott el, de valószínűnek tűnik, hogy nincs másik rendőr sérültje a lövöldözésnek.
"Nem a rendőrök és a katonák az ellenség"
Egy a Magyar Nemzeti Arcvonal egykori tagjaként bemutatkozó levélíró az alábbiakat juttatta el a Kisalföldhöz:
Az Arcvonal 2012 szeptemberében szakadt ketté, amiért az idősebb Gy. I., a lövöldöző, össze akart dolgozni nem liberális baloldali csoportokkal a kilakoltatások ellen. Ennek következtében 1:2 arányban szétszakadt a mozgalom, mert sokan nem kívántak ilyen elemekkel együttműködni. Az emberek kisebb része követte Gy.-t, a nagyobbik, körülbelül 150 ember pedig az észak-kelet magyarországi regionális vezetés irányítása alá került.
Gy.-t nem rázta meg a szakadás, pár hetes nyugvást követően a felerősített propagandának köszönhetően ismét nőni kezdett a taglétszám, bár a korábbit így sem sikerült elérniük.
Míg a keleti központtal rendelkező csoportnál folyamatos volt a lassú lemorzsolódás, addig ez Gy.-knél 2014 elején következett be, mikor egyik napról a másikra leállíttatta a nyilvános szerepléseket. Ezt követően a különböző csoportok sorra váltak inaktívvá, olyan szinten, hogy az ismerőseim beszámolói alapján az idei "sas-hegyi" nyári táborukban mindössze 11 ember vett részt, javában a családból. Mára a két szervezet együtt nem tesz ki 30 főt a még bent lévő barátaim állításai alapján.
Tekintve, hogy mint az egyik dunántúli területi vezető, gyakran beszéltem vele, így számomra két dolog nem világos. Először, hogy miért kezdett el lövöldözni. Folyton arról beszélt, hogy nem a rendőrök és a katonák az ellenség. A tagságban nem egy katona, rendőr is volt.
Másodszor pedig, tisztában volt vele, hogy figyelik, nem ez volt az első kivonulásuk, így teljesen ostoba, amatőr dolog lett volna illegálisan fegyvereket beszerezni, ráadásul több évtized ilyen "munka" után. Minden általam látott fegyvere engedéllyel volt tartva˝ - olvasható a levélben.
Újabb jobbikos közlemény:
Reagálás a Habony Művek kegyeletsértésére
A Jobbik felháborítónak és kifejezetten gyomorforgatónak tartja, hogy az egy rendőr halálával járó hatósági akciót a Fidesz médiabirodalma a Habony Művekkel az élen a Jobbik elleni lejáratásra használja fel. A bíróság előtt természetesen minden érintett sajtóorgánum felelni fog hazugságaiért, mert a Jobbiknak soha semmilyen kapcsolata nem volt az MNA-val vagy annak valamely szervezetével. Addig is arra szólítjuk fel a kormánypárti sajtóorgánumokat, hogy legalább kegyeleti okokból tartózkodjanak a halottgyalázással felérő politikai hazugságkampánytól.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője
Frissítés: hivatalos megerősítés továbbra sincs, de mostanra már valamennyi nagyobb sajtóorgánum tényként közli, hogy Győrkös István az elkövető.
Zoom
Az Origó azt írja, a bőnyi kisboltban sokan arról beszéltek, nem értik, hogy lehetett Győrkösnél éles lőszer, mert rengeteg házkutatás volt nála az utóbbi időben.
Az egyik fia meghalt, de két másik él, egyikük fegyverműves – tudta meg a lap tudósítója.
Valaki arról beszélt, hogy hajnalban volt lövöldözés, és ezért mentek ki a rendőrök reggel Győrkös házához. Többen azt kérdezték, ha házkutatás volt, hogyan juthattak be közvetlenül Győrköshöz, mivel kétméteres kerítése van, és azt az akadályt valahogyan le kellett küzdeniük a rendőröknek. Győrköst nagyon zárkózott emberként jellemezték, nem kereste a kapcsolatot senkivel.
A helyszínen járt az MNO tudósítója is, Muraközi László polgármester ezt mondta nekik:
– Félévente kardiológiai kivizsgálásra járok Győrbe. A professzor mindig azt mondja, hogy azt az átkozott mobilt be ne vigyem a rendelőbe. Ezért a telefonomat már korábban leraktam az öltözőszekrénybe. A szívemmel minden rendben van, ám, amikor 13 óra körül elővettem a telefonomat, 43 nem fogadott hívás volt rajta.
Muraközi László nem tud arról, a faluban többektől hallott feltételezésről, hogy két évvel ezelőtt Győrkös István már lövöldözött volna a falu főutcáján. Azt viszont tudja, hogy azóta, hogy 1989-ben beindította a Magyar Nemzeti Arcvonalat, a titkosszolgálat figyelte. Ez a szervezet legutóbb tavaly hívta fel a figyelmet magára, amikor videójában a migránsáradat ellen a fegyveres védekezés lehetőségét hangoztatta.
Muraközi László közölte, a férfi fegyverarzenáljáról sokan beszéltek, de azt hitték, hogy azok ártalmatlanítottak. Egy egykori egyetemista csoporttársától a polgármester azt is megtudta, hogy Magyarország egyetlen tengeralattjárója Bőnyben található, Győrkös hozatta ide és rakatta le a földjén.
Ez a lap is megemlíti, hogy Győrkös egyik fia öt évvel ezelőtt halt meg gyógyíthatatlan betegségben, amibe nem tudott belenyugodni az idős ember. Rendszeresen veszekedett a feleségével, és a szerda reggel is egy ilyen nézeteltéréssel kezdődött. Ekkor csengettek be a járőrök, akikre egyből tüzelt.
Az önkormányzat melletti vegyesboltban arról számoltak be, hogy a hetvennégy éves férfi nem volt mosolygós, vidám ember, de nagyon jól el lehetett beszélgetni vele.
Korábban írtuk: