A korszerű tiszalöki börtönben szilveszteri bulijukat videózták a rabok, majd a felvételt el is küldték a rokonoknak. Egy szombathelyi rab pedig egyenesen a börtönből frissítgeti a Facebook-oldalát. Becsempészett mobilok miatt repülhetett tehát a két említett börtön vezetője.

Felhőtlen szilveszteri börtönbuliról küldött videót valaki az RTL Klubnak: zene, tánc, nyitott cellaajtón beköszönő ismerősök a tiszalöki börtönben készült felvételen. A legújabb és legkorszerűbb magyar börtönben készült felvételt a rabok családtagjainak is elküldték.
Csakhogy a raboknál nem lehet olyan mobil, amellyel felvételeket lehet készíteni, ők csak úgynevezett rabtelefonokat használhatnak nagyon korlátozott feltételekkel: az őrök lehallgatják a beszélgetést, visszahívni nem lehet a telefonokat, kép és videó készítésére sem alkalmasak. A híradóban bemutatott felvétel tehát csakis becsempészett mobillal készülhetett.
Egy másik néző arra hívta fel a tévések figyelmét, hogy egy szombathelyi rab a börtönből facebookozik: még újévi üdvözletet is küldött a kiscsáládnak. Ez is csak becsempészett mobiltelefonnal történhetett.
A tévének a büntetés-végrehajtás (bv) szóvivője, Orosz Zoltán azt mondta, mindkét ügyben belső vizsgálatot indítanak. Megjegyezte, hogy 2016-ban 1459 mobil becsempészését akadályozták meg a bv emberei.
Csütörtök délután közölte a Belügyminisztérium: Pintér Sándor miniszter azonnali hatállyal visszavonta a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, a Budapesti Fegyház és Börtön, valamint a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokának kinevezését. Arról nincs hír, hogy a budapesti parancsnoknak miért kellett távoznia.
(RTL Klub - HVG nyomán)
Frissítés: "Te még Szombathelyen is király vagy!"
"Dinamó", a rettegett Csonnó­ klán egyik tagja éppen fegyházbüntetését tölti Szombathelyen, de ez láthatóan nem zavarja abban, hogy telefonáljon és képeket osszon meg magáról - írja a Vas Népe.
Zoom
Egy olvasójuk hívta fel a figyelmüket arra, hogy a berhidai rabszolgatartók ügyében elítélt Csonnó­ klán egyik tagja, CS. S. (becenevén: Dinamó) milyen jól érzi magát a Szombathelyi Országos Büntetés­végrehajtási Intézetben. Az elítélt Facebook­-profillal rendelkezik, üzenget, képeket tesz közzé. A tanúk és sértettek pedig rettegnek: ha ezt a börtönben megteheti, mi lesz akkor, ha majd szabadul? ­ - írja az olvasó.
A lap utánanézett a nyilvános Facebook­-profilnak, és valóban: "Dinamó" kétségtelenül egy zárkában készített magáról fotókat szilveszter napján, és január 1-­jén hajnalban sem mulasztott el boldog új évet kívánni ismerőseinek. Láthatóan amúgy is aktív életet él a közösségi oldalon, így például – egy saját maga által írt bejegyzésből – az is kiderül róla, hogy szabadulására még 2018­-ig várni kell.
Zoom
Január 4­-én egy hozzászóló pedig azt írta: "Te még Szombathelyen is király vagy!" "Ez így van" – válaszolta Cs. S. Felmerül a kérdés, hogyan lehetséges, hogy egy fogvatartott a börtönből csak úgy képeket készít, telefonálgat, és ezt meg is osztja az interneten, amikor az interneten is olvasható börtönszabályzat úgy rendelkezik, hogy fegyház fokozatban – amelyben ő is tölti a büntetését – a legenyhébb esetben is heti négy alkalommal maximum tíz perc telefonálás a megengedett.
A lap megkereste a Szombathelyi Országos Büntetés­végrehajtási Intézetet is az ügyben, választ nem kaptak, ám nem sokkal utána érkezett a hír, hogy a belügyminiszter leváltotta a szombathelyi börtön parancsnokát, Tóth Tamás Tibor dandártábornokot. Valószínű, hogy a parancsnok menesztése összefüggésben van az üggyel, a levélíró ugyanis panaszát a Büntetés­végrehajtás Országos Parancsnokságára is elküldte.
Többszörös visszaeső
Dinamó, a rettegett Csonnó­ klán tagja, a Veszprém megyei Berhidán is kiskirályként élte életét. Többszörös visszaeső bűnöző, aki erőszakos bűncselekmények tucatjait követte el, sok sértett állítólag azért nem mert terhelő vallomást tenni ellene, mert féltek tőle.
A klán tagjai 2004 és 2010 között "szociálisan hátrányos helyzetű embereket" tartottak fogva, dolgoztattak és kényszerítettek bűncselekmények elkövetésére, vagyis csicskáztattak.
A Veszprémi Törvényszék 2014. november 27­-én hozott ítéletet egy olyan ügyben, amelyben egy 18 év alatti személy sérelmére elkövetett kerítés bűntette és más bűncselekmények voltak a vádak. A bíróság Cs. S­.-t társtettesként elkövetett zsarolás miatt ­ mint többszörös visszaesőt ­ öt év fegyházbüntetésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte. Társai még rosszabbul jártak, volt, aki 13 évet kapott.
(Vaol nyomán)
2. frissítés: itt vannak a képek kitakarás nélkül - mint látható, a "börtönben bűnhődő" Dinamó, azaz Csonnó Dominik szeret pózolgatni, és igen aktív a Fb-oldalán...
Már most borítékolható, hogy megjavult emberként fog kilépni a börtön kapuján.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Egy jó asszony mindent megbocsájt...
3. frissítés: a berhidai rém anyja bevallotta: ő gondoskodik arról, hogy a fiacskája nyugodtan facebookozhasson:
Korábban írtuk: Pintér kirúgott három börtönparancsnokot
Pintér Sándor indoklás nélkül vonta vissza a tiszalöki, a budapesti és a szombathelyi bv-parancsnok vezetői kinevezését.
A közlemény szerint Pintér Sándor csütörtöki hatállyal, indokolás nélkül visszavonta vezetői kinevezését Mészáros László bv-dandártábornoknak, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokának, Széles Gábor bv-dandártábornoknak, a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnokának és Tóth Tamás Tibor bv-dandártábornoknak, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokának – tartalmazza a közlemény.
A miniszter ezzel egyidőben kinevezte a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokának Bozsó Zoltán bv-dandártábornokot, a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnokának Biczó László bv-dandártábornokot, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoki teendőinek ellátásával pedig Dömény Sándor bv-vezérőrnagyot bízta meg – közölte a Belügyminisztérium.
(MTI)