Ahogyan az sejthető volt (megjósoltuk már a legelején, lásd itt vagy itt), szó sincs itt semmiféle kitakarításról, csak a szokásos keménykedés meg gumicsont volt a Fidesz rezsihősének hangzatos bejelentése. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 168 Órának adott interjújában kerek-perec kijelentette:
A kormány nem zaklat és nem takarít el sehonnan senkit sem, nem folytat harcot a civilek ellen.
illetve
Németh Szilárd elképzelése és szóhasználata nem esik egybe a kormány ízlésével és terveivel.
Letudják majd az egészet egy-két kamu vagyonnyilatkozattal, mint amilyent Lázárék is letesznek a maguk munkahelyén, és megy tovább minden a régiben - a Fidesz-szavazók viszont nagyon büszkék lesznek a hőseikre, akik megvívták ezt a kemény csatát is...

Részlet az interjúból.
– Mi változott két nap alatt? A Fidesz alelnöke bejelentette, ki akar takarítani az országból néhány civil szervezetet. Ön erre úgy reagált, hogy nyugi, nem eszik olyan forrón a kását.
– A nyugalom mindig fontos! A nemzeti oldalon a párt radikális, a kormány megfontolt.
– Orbán Viktor decemberben azt mondta, ez az év Soros és az általa szimbolizált erők kiszorításáról fog szólni, ő is ezt a szót használta. Ez a radikális vagy a megfontolt változat?
– Sokak szerint a külföldi támogatásokból politikai munkát végző szervezetek befolyásolási kísérleteit a nyilvánosság elé kell tárni. A kormány azt szeretné, hogy minden választónak joga és lehetősége legyen betekinteni valamennyi olyan, közéletben részt vevő szervezet munkájába, amely külföldről támogatást kap. A programról a kormányban érdemi vita még nem volt, de a céljaink világosak. Jól látható, hogy a befolyásolás kérdése sok nyugati országban napirenden van, hiszen a felek egymást vádolják beavatkozással. Orosz hekkertámadásoktól hangos Amerika, befolyásolási kísérletektől Európa, de elég csak a romániai választások kapcsán megjelent híreket áttekinteni. Bár az ötlet kapcsán kirobbant viták során folyton felmerül a személye, mégis, többről van szó, mint Soros Györgyről.
– Nem arról van szó, hogy Orbán Viktor kijelölte az új célpontot, Németh Szilárd pedig ennek megfelelően nyilatkozott?
– Nem. A nemzeti oldalon politizálók hagyományosan érzékenyek arra, hogy kül­­föld­­ről miképp szólnak bele a magyar vi­­szonyokba. Jogot kell adni minden magyarnak, hogy megtudja, ki mire kap támogatást, és az, aki megpróbálja őt befolyásolni, kinek a megbízása alapján jár el.
– Ezek a szervezetek eddig is nyilvánosságra hozták ezeket az információkat.
– Vagy igen, vagy nem, törvényi kötelezettségük ez ügyben korlátozott. A választott politikusok kötelesek minden támogatásról elszámolni, miért ne kellene azoknak, akik nem a választók, hanem valaki mások támogatásával akarják alakítani Magyarország életét?
– Például azért, mert nem gyakorolnak közhatalmat és nem döntenek közpénzről. Így is elég szigorú törvények vonatkoznak rájuk, különösen a közhasznú szervezetekre.
– Magyarországon működő párt külföldről nem fogadhat el támogatást. A nyugati társadalmakban a civilek legalább annyira alakítják egy modern demokrácia hétköznapjait, mint a politikusok. A legfontosabb demokrata párti, amerikai doktrína: nem az ellenzék, hanem a civilek jelentenek kontrollt a végrehajtó hatalom felett. Ezt nem tartom egészségesnek, mert ez a választói akarat megkerülése, hiszen a társadalmi szervezetek nem indulnak a választásokon. Ha már létezik ez a tendencia, akkor a nyilvánosságot is biztosítani kell. A nyilvánosságért küzdő civil szervezetek nem félhetnek a fénytől.
– Mikor jövünk mi, újságírók? Nincs választói felhatalmazásunk, de alakítjuk a közbeszédet.
– Az önök tevékenysége jobban szabályozott, mint a civileké.
– A civilekre ugyanúgy vonatkozik a törvény. Ha valótlanságot állítanak, akkor helyesbíteniük, ha rágalmaznak, azért felelniük kell. Számos ilyen per indult az elmúlt években. Apropó, per: Orbánt a most kisöpörni kívánt TASZ képviselte a 2006-os rendőri túlkapások kapcsán, ahogy a Helsinki Bizottságról is elismerően nyilatkozott a Fidesz, amikor a megvert tüntetők jogait védte.
– Ez a kérdés nem arról szól, hogy valaki a kormány ellen vagy mellette politizál. Az, aki a magyar emberek életének befolyásolására külföldről pénzt kap, tárja fel a pénz származását és annak célját. Sok olyan érdekvitát láttunk már, amikor például az alternatív energiát támogató mozgalmak befolyásolják egy országban a régi energiavállalatok sorsát, miközben előbbiek mögött is állhatnak gazdasági érdekcsoportok. Mi nem mondunk ítéletet, csupán lehetőséget akarunk adni mindenkinek, hogy a teljes háttér megismerésével maga alakíthassa ki a saját véleményét és döntését.
– Azért mosolygunk, mert mégiscsak olyan emberek köteleznék civil szervezetek vezetőit vagyonbevallásra, akiknek az elmúlt években sehogy sem sikerült a vagyonbevallásukat rendesen elkészíteniük. Rogán Antalnak hónapról hónapra nőtt a Pasa parki ingatlanja, L. Simon László pedig nem tudta eldönteni, hogy a feleségéé vagy az övé-e egy vagyontárgy.
– Helyes, hogy a politikai közélet bizonyos szereplőinek kötelező a vagyonnyilatkozat.
– Következmények nélkül.
– A magyar vagyonnyilatkozati szabályozás az egyik legszigorúbb Európában.
– A lebukott képviselők számára nem járt szigorú következménnyel a csalás.
– 2018-ban a választók döntenek rólunk. E műfajban a következmények négyévente esedékesek. Annak, aki részt vesz a politikában, akármilyen minőségben, vállalnia kell a nyilvánosságot. Az arculat civil, de a hang a politikáé. Helyes, hogy a politikai közélet bizonyos szereplőinek kötelező a vagyonnyilatkozat.
– A Németh Szilárd által felsorolt szervezetek eddig sem bujkáltak, minden releváns információ ott van a honlapjaikon.
– Mégsem tudjuk, milyen feltételek mentén kapják ezek a szervezetek Soros Györgytől a pénzt. Sokan szeretnék megismerni azokat.
– Nemcsak Sorostól kapnak, hanem például az ENSZ-től, az uniótól.
– Meg még ki tudja, honnan és kitől. Mindenkinek sokkal jobb lenne, ha ezeket a kérdéseket tisztázni tudnák. Akkor talán a negatív sztereotípia is kevesebb lenne.
– Nézze meg a honlapjukat!
– Megtettem. Elvétve megtudható, hogy pénzt kapnak különböző szervezetektől, de arra már nem térnek ki pontosan, cserébe milyen programot kell végrehajtaniuk. Az emberek szeretnék megismerni, melyik mozgalomnak mi a valós küldetése.
– Az is elérhető a honlapjukon. Ön egyébként munkavállalója volt a Helsinki Bizottságnak, így biztosan tudja, hogy megy ez.
– Nem minden adat nyilvános. Sokszor azt sem tudjuk, kitől és azt sem, milyen feltételekkel kapják a pénzt. Sok-sok kérdést nyitva hagynak. Ez senkinek nem lehet érdeke.
– Egyszer már nekiestek a civileknek. Vizsgálat indult ellenük Orbán Viktor kérésére, de a bíróság jogtalannak találta a vegzálásukat és kimondta, törvényesen működtek.
– Norvégia mégis hozzájárult, hogy más játékszabályok szerint működjön a pénz elosztása.
– Ha már nyilvánosság, ennek a módosításnak nem ismerjük a pontos hátterét.
– Norvégia elfogadta a kormány álláspontját.
– Norvégia azt fogadta el, hogy a kormány nem zaklatja többet a civileket.
– Norvégia belátta, hogy a magyar kormány nélkül nem jelöl lebonyolítót, mert ez a kérdés nem csak a civilekről szól.
– Cserébe azért, hogy a kormány nem zaklatja tovább a civileket. Lesz eltakarítás?
– A kormány nem zaklat és nem takarít el sehonnan senkit sem, nem folytat harcot a civilek ellen. A nyilvánosság és az átláthatóság feltételeit szeretné megteremteni.

– Nem úgy ismerjük a Fideszt, hogy egylépéses kampányokat tervezzen. A putyini recept szerint először jön a vagyonbevallási kötelezettség, aztán a tevékenység korlátozása.
– Mindeközben pedig nem nézik, mi megy Amerikában. Ott is felmerült, fel kell tárni, ha valaki külföldről kap támogatást és azt is, milyen befolyásolási szándéka van.
– A KDNP-s Hollik István meg Izraelre mutogatott, hogy onnan veszi a kormány a példát.
– Egy kereszténydemokrata képviselő nem a kormány.
– Ezek a képviselők nem bírnak magukkal: nagy a kommunikációs fegyelmezetlenség.
– Mert rosszul esik a nemzeti oldal képviselőknek, hogy kívülről bele akarnak szólni Magyarország életébe. A kormány javaslata nem arról szól, hogy bárki korlátozni akarná ezen mozgalmak működését. Nem értem, mivégre az idegesség.
– Talán az eltakarítani szó miatt.
– Németh Szilárd elképzelése és szóhasználata nem esik egybe a kormány ízlésével és terveivel.