Nemcsak a villájában és a lakóparkjában, hanem Lagzi Lajcsi cégeinek érdi központjában is meglopták a közműveket. A másfél éves nyomozás alatt egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy a híres lakodalmas zenész trükközött a közművekkel. Az ügyészek vesztegetés miatt is szeretnék felelősségre vonni, mert a gyanú szerint a szolgáltatók ellenőreit is megvesztegette.
Zoom
Irodaépület Érden, lakópark Tatán, kastély a Mocsai halastó partján: a közös ezekben az ingatlanokban, hogy az ügyészség szerint mindegyikben lopták az áramot, a gázt és a vizet.
“A még méretlen közmű víz-, gáz-, villanyvezetékekre olyan csatlakozásokat kapcsoltak, amelyekre aztán a mérőóra megkerülésével kiépítették ezt az illegális közműrendszert, vagyis a gáznak, a víznek, és az áramnak a jelentős része folyik szabálytalanul ezen a berendezésen, és egy kis része csörgedezik a mérőórán, így a szolgáltató felé a szabályosan felszerelt és rendszeresen ellenőrzött mérőórák minimálértéket mutatnak” – magyarázta az M1 Kékfény című műsorában Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.
Van még egy közös pont, mégpedig Galambos Lajos, ismertebb nevén Lagzi Lajcsi, akit 2015 őszén több tízmilliós közműlopással gyanúsítottak meg, és előzetes letartóztatásba helyeztek. Nem sokkal korábban a rendőrség házkutatást tartott Galambos Lajos tulajdonában lévő tatai lakóparkban, majd pedig vidéki rezidenciáján, ahol megtalálták az illegális lecsatlakoztásokat.
A legkorábbi illegális bekötésekre 1993-ban és 1994-ben, a mocsai ingatlanon került sor. Itt építették ki először azokat a szabálytalan gáz- víz- és árambekötéseket, aminek hasonló metódusát aztán majd alkalmazták a további ingatlanokon – mondta el Gugyi Csilla.
Tatától 15 kilométerre a mocsai tó mellett, Boldogasszonypusztán egy hatalmas birtok Lagzi Lajcsié. A vádirat szerint a Galambos család több mint 20 éven keresztül lopta meg a közműveket.
A másik helyszín egy tatai, zöldövezeti épületegyüttes, amelyiknek Galambos Lajos volt az ügyvezetője és a résztulajdonosa. A Boglárka apartmanokat a kétezres évek végén építették, és a következő szöveggel reklámozták:
“Kiemelkedően jó, európai átlagon felüli kitűnő hőszigetelésnek köszönhetően legalább 30%-os megtakarítás érhető el az energia felhasználásban. Az egyedi gázfűtéssel, valamint egyedi víz- és villanymérővel felszerelt apartman a ma elvárásának minden tekintetben megfelel.”
Az ügyészség szóvivője szerint a reklámszöveg nem fedi a valóságot. A lebukás óta már sejthető, hogy mivel érhették el ezt az átlag feletti megtakarítást.
A lakások hasznosítása során a vádlottak kifejezetten hivatkoztak arra, hogy energiatakarékos kivitelezésre került sor, azonban ilyen megoldásokra sem a tervekben, sem a ténylegesen megvalósult megoldások nem vezettek – mondta Gugyi Csilla.
A főügyész és a rendőr-főkapitány is az apartmanparkban bérelt lakást
A Boglárka Apartman lakói mit sem tudtak. Az alacsony rezsi ígérete, a zöldövezet, a luxus vonzotta a környék befolyásos embereit.
Éppen emiatt ezt a bűnügyet nem is nyomozhatják Komárom-Esztergom megyében. Amikor az ügy kipattant, az ügyészség szóvivője ezt a következővel indokolta:
“Ebben az ügyben a kizárásnak, illetőleg a kijelölésnek nagyon egyszerű profán oka van, nevezetesen az, hogy a Komárom-Esztergom megyei főügyész ebben az apartmanparkban bérel egy lakást, ahol a cselekmény elkövetése megtörtént.”
De nem csak a Komárom-Esztergom megyei főügyész, hanem a megyei rendőr-főkapitány is itt bérelt lakást.
Amikor a botrány kirobbant, a megyei főügyész és a megyei főkapitány is kérte a kizárását. Az indoklás szerint érintettségük miatt nem várható el az ügy pártatlan elbírálása. A nyomozást emiatt a szomszédos Fejér megyébe tették át, és a Pest megyei ügyészséget jelölték ki az eljárás felügyeletére.
A kijelölés oka az volt, hogy az elfogultság látszatát is elkerüljék a nyomozás során – húzta alá Gugyi.
A Pest megyei ügyészség szóvivője azt mondta, hogy a főkapitány és főügyész lakásaiban szabályos mérőórák voltak, ezért ők egy pillanatig sem voltak haszonélvezői a lopott gáznak, áramnak és víznek. De a többi lakó sem, és nem is tudták, mi folyik a háttérben.
“Szabálytalan vételezés mellett működő lakások lakói sem voltak azok, hiszen átalánydíjat fizetek, ami a közös költséget és egy kikalkulált költséget mutatott” – fogalmazott a szóvivő.
És ezzel még nincs vége
Érden, a Fürdő utcában működött Galambos Lajos több cége is. Az ügyészség szerint itt is átalakították a közműrendszert, csak hogy a tényleges fogyasztás töredékét kelljen fizetni. Az ügyészség összességében több tízmillió forintra becsüli az ilyen módon meg nem fizetett, vagyis ellopott vizet, gázt és áramot.
A víz méretlen vételezése folytán 4-től 16 millió forintig terjedő összegben, a gáz méretlen vételezése folytán 1,3 millió forinttól 32 millió forintig terjedő összegben, a villany méretlen vételezése folytán pedig 12 millió forinttól 30 millió forintig terjedő összegben követték el a lopási cselekményt a vádlottak.
78 milliós kár keletkezett
Mindent egybeszámolva a 20 évvel ezelőtt Lagzi Lajcsi birtokán kezdődő közműlopással akár 78 millió forintos kárt is okozhattak a szolgáltatóknak.
És hogy miért nem tűnt fel senkinek?
Feltűnt, de az ügyet próbálták eltussolni.
Lefizették az ellenőröket
2014 októberében az áramszolgáltató két ellenőre kiment a tatai apartmanházhoz. Erről két vádlott tudomást szerzett, és tartottak attól, hogy le fogják őket leplezni, ezért több százezer forint készpénzt adtak át az ellenőröknek – fogalmazott Gugyi Csilla.
Galambos Lajos telefonon ötszázezer forintot ajánlott fel az ellenőröknek, ha szemet hunynak, ám ekkor már figyelték Lajcsit, és lehallgatták a mobilját. A lakodalmas zenész nem tagadta ezt a beszélgetést, de letartóztatásakor azt bizonygatta, hogy szó sem volt vesztegetésről.
“A telefonvicc az volt, hogy adjál öt kilót. Jó, oké, adok öt kilót, körülbelül. Az ügyre való tekintettel nem részletezem” – magyarázkodott korábban a zenész.
Az ügyészség szerint azonban Lagzi Lajcsi a félmillió forintos kenőpénzzel meggyőzte az áramszolgáltató ellenőreit, akik elfogadták a pénzt, cserébe pedig olyan jegyzőkönyvet vettek fel, ami a valóságtól eltérően azt rögzíti, hogy minden rendben van. Emellett pedig a mocsai ingatlanra eltekintettek az ellenőrzéstől – mondta el a szóvivő.
Galambos Lajos már a nyomozás elején tagadta a bűncselekményeket, és azóta is csak azt bizonygatja úton-útfélen a médiában, hogy egy összeesküvés áldozata.
Ma már nem az a kérdés, hogy Galambos Lajost ki jelentette fel, hanem az, hogy a mulatós zenész mit követett el. Ezt majd a bíróság fogja megítélni. Az ügyészség a napokban emelt vádat.
Lopás minősített esetéről van szó az ügyben, sőt halmazatról, így a törvény szerint számolható büntetési keret 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztés. Ehhez mérten börtönbüntetés kiszabására teszt indítványt az ügyészség egyes vádlottak esetében.
11 ember ellen emeltek vádat
Az ügyészség Galambos Lajossal együtt 11 ember ellen emelt vádat. Az áramszolgáltató két ellenőrét vesztegetés elfogadásával vádolták meg. Három szakiparost pedig azzal, hogy ők a kivitelezői az illegális víz-, gáz-, és áramhálózatnak. A további négy vádlott Galambos Lajos bizalmasa, akik részt vettek az ingatlanok üzemeltetésében.
Vádlottként áll a bíróság előtt Lajcsi felesége, Boglárka is.
A mulatós zenész négy hónapig volt előzetes letartóztatásban. Szabadulása után családjával külföldre, a hírek szerit Mexikóba távozott. Azóta már többször hazajött, de azt beszélik, most is Dél-Amerikában van. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a büntetőeljárást vele szemben lefolytassák.
A Kékfény kereste ügyvédjét, aki azonban nem kívánt az ügyben a nyilvánosság elé állni.
(Híradó nyomán)