A második világháború budapesti harcaiban a "szovjetekkel szövetségben" elhunyt magyar katonákra emlékeztek a Vérmezőn, a Budai Önkéntes Ezred emlékművénél február 13-án.
Zoom
A Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság képviseletében Filótás István dandártábornok mondott megemlékező beszédet.
"72 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon szabadult fel Budapest a német megszállás és a nyilas terror alól" – hangsúlyozta a dandártábornok, hozzátéve: "hosszú és keserves út vezetett a felszabadulásig".
"Az esküjükhöz hű, hősi halált halt magyar honvédekre emlékezünk ma, akik lelkiismeretükre hallgatva nem voltak hajlandóak a hitleri parancsnak tovább megfelelni" – zárta megemlékező gondolatait a dandártábornok.
Zoom
A rendezvény végén – amelyet a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály szervezett – elhelyezték az emlékezés koszorúit a Vérmezőn álló emlékműnél. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség közös koszorúját dr. Papp Ferenc ezredes, a főosztály megbízott főosztályvezetője és Filótás István dandártábornok helyezte el - adja hírül a Honvédelem.hu.
A gyalázatra Novák Előd önkéntes (és talán újabb lenyesés előtt álló) tartalékos honvéd hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán, azt írva, szégyelli magát az ilyen esetek miatt: