Bezár!
2020. október 22., csütörtök, Előd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Nem csak fegyvert, katonát is külde(né)nek a törökök a testvéri azerieknek22:23 Bidenék korrupciós ügyét sajnos már tényleg nem lehet az oroszokra fogni22:13 Iohannis a járvány ellenére ragaszkodik a választás megtartásához21:48 A németek újabban nem beterelik, hanem kimentik az élősködőket a vagonokból21:24 Oroszország nem készül karantén bevezetésére21:05 Iskolaőr vetett véget egy verekedésnek (vagy verésnek) Polgáron20:47 A DK-s polgármester üzente meg Kari Gerinek, hogy a XVIII. kerületiek nem kérnek a biciklisávjaiból20:30 A pápát a legkevésbé sem zavarja az egyház tanítása: a buzik bejegyzett élettársi kapcsolata mellett kampányol egy zsidó filmjében20:10 Megfertőződött a német egészségügyi miniszter - meghűléses tüneteket mutat19:51 Merre tovább, nemzeti radikalizmus? - Novák Előd a Hadjárat podcastban19:44 Van egy kis káosz Lagosban19:25 Tündérország vagy Meseország? (x)19:24 Bolsonarónak nem kell a kínai oltás19:03 A francia terrorelhárítási ügyész hét ember ellen javasol vádemelést a tanárgyilkosság ügyében18:46 Lavrov az örmény és az azeri külügyminiszterrel konzultált Moszkvában
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Kimerészkednének Judapestről a lúdtalpas olimpiagáncsolók - reméljük, sok kellemes meglepetést tartogat számukra a "való világ"

Reklám

2018-ben minden választókörzetben lesz önálló jelöltjük - jelentették ki a pillanatemberkék (momentumok)  a HVG interjújában. Alább olvashatók a legfontosabb részletek.
Zoom
- A Momentum nagy győzelmet aratott a 266 ezer leadott aláírással múlt pénteken, ám a hírek alapján a következő napokban a kormány és a főváros elveheti a mozgalom legfontosabb témáját, az olimpiát.
Fekete-Győr András: Tarlós István hétvégi nyilatkozata alapján mintha ez még függőben lenne. Mi törekszünk arra, hogy felnyissuk az emberek szemét, mennyire gyáva hozzáállás lenne a visszalépés attól a miniszterelnöktől, aki „nem nyuszi”, aki „a végletekig kitart”, ám egy korábban maga által nemzeti ügyként meghatározott témából egyszerűen kihátrál, és elárulja szavazóit.
- Nem az lenne az igazi győzelem, ha már szerdán lemondanának az olimpiáról?
F.-Gy. A.: A végcélunk az, hogy ne legyen olimpia. De az is fontos, hogy az arra szánt pénzt másra költsék. Lennie kell végre egy erős ellenzéknek, amely a pénzköltést folyamatosan ellenőrizni tudja. A másik célunk pedig az, hogy legyen az ügyről népszavazás. Ha mégsem lesz, az a magyar demokrácia kudarca lenne.
- Mi lesz a Momentummal, ha elúszik az olimpia, mint a figyelemfelkeltés eszköze?
F.-Gy. A.: Országjárásba kezd. Lehetne ugyan abba kapaszkodni, hogy minden nap legyünk benne a hírekben, de ennél sokkal lényegesebb, hogy helyi ügyeknél jelen legyünk. Ez nem olyan közösség, amely mindig a reflektorfényben akar fürödni. Nekünk nem az a fontos, hogy a budapesti sajtó a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ügyekkel mennyire foglalkozik, minket az érdekel, hogy az adott településeken mennyire tudjuk aktivizálni az embereket és a helyi nyilvánosságot.
Zoom
(...)
- Az elmúlt harminc napban volt egy trendi témája a mozgalomnak, de mi lesz, ha majd Kecskeméten kell az egészségügyről fórumot tartani? Lesz az is elég menő?
F.-Gy. A.: A kecskemétieknek igen. Most jön a márciusi tagfelvételünk, átállunk országos szervezeti rendszerre.
- Hány tagja van a Momentumnak jelenleg?
F.-Gy. A.: Száznegyvenhárom.
- És hányan lesznek benne a párt alapításában?
F.-Gy. A.: Ahányan így döntenek. Nem mindenki akar ugyanis pártpolitizálni. Ez így van rendjén, a Momentum Mozgalom sokkal többről szól, több embert szólít meg. A párt ennek csak egy politikai képviseleti formája.
Zoom
(...)
- Hogyan győzték meg az aktivistákat a párttá alakulás fontosságáról? Miért kell a párt?
F.-Gy. A.: Mi arról akarjuk meggyőzni az embereket, hogy a politika nem valami izzadtságszagú, rossz dolog. Lehet vonzó is, amiben nincs semmi kivetnivaló. Amit most sok százezer ember csinált Budapesten, az mozgalmi alapon igenis politika volt. A párt pedig azért kell, mert ha rendszerszintű változtatásokat akarunk, ahhoz az erőforrások feletti rendelkezési jogra van szükség.
- Hogy állnak az országjárás előkészítésével?
Pottyondy Edina: Minden elő van készítve. Van egy „hálózatosodás munkacsoportunk”, ez volt az egyetlen a szervezeten belül, amely az NOlimpia-kampány alatt nem állt le. Minden más szervezeti erőforrásunkat a kampányra csoportosítottuk, ez az egy volt az, ami folytatta munkáját.
(...)
- A helyi ügyeket fel tudják tárni, de hogyan tudnak finanszírozást találni a megoldásukhoz?
F.-Gy. A.: Mi, ha kérünk valamire pénzt, azt teljesítjük. Kaptunk 17 millió forintot, és el is végeztünk a dolgunkat ebben a 30 napban. Ki kellene Magyarországon alakítani a közösségi finanszírozás mintáit. Ezt a Momentumon kívül még csak a Kétfarkú Kutya Párt képes megvalósítani.
Zoom
(...)
- A Momentumtól sokan most nem a helyi dolgok megoldását várják, hanem hogy megszabadítja az országot Orbán Viktortól.
P.E.: Ez a hosszú távú cél, de apró lépésekkel kell haladnunk, először a saját környezetünkben kell rendet rakni.
F.-Gy. A.: Irreális azt várni a Momentumtól, hogy 2018-ban megcsinálja a rendszerváltást. A lendület már megvan, de még növelnünk kell a “tömeget”. Adott a potenciál, a NOlimpia-kampány alatt azt láttuk, hogy az embereknek igényük van a hiteles és pozitív üzenetekre.
- Felkészültek, hogy a párttá válás után az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval kell versenyeznie a Momentumnak?
F.-Gy. A.: Sokan azt hiszik, hogy a Momentum megjelenésével a baloldali tortát szeletelgejük tovább, de ez nem igaz. A kampány során rengeteg bizonytalan, politikailag inaktív embert sikerült megszólítanunk, vagyis új tortát tudunk sütni!
P. E.: A Fidesz értesülések szerint azzal küzd, hogy nem tudja megszólítani a fiatalokat. Pedig ez nem igaz: nagyon sokan jöttek oda a pultjainkhoz aláírni, akik alig múltak tizennyolc évesek. Nekünk egy olyan alternatívát kell felmutatnunk a fiataloknak, ami túlmutat Zuschlag János és Szijjártó Péter valóságán. Könnyű lenne több oldalas kormányprogramokat lobogtatnunk, de a mi igazi fegyverünk a hitelességünk.
- A 2018-as választáson lesz az összes egyéni választókörzetben önálló momentumos jelölt?
P. E.: Igen, és ezért a kijelentésért vállalom is a felelősséget.
- És a győzelem ígéretével indulnak?
F.-Gy. A.: Reálisan nézve, a 2018-as választásokon az lehet a célunk, hogy megtegyük egy későbbi kormányváltáshoz vezető lépéseket. Az a legfontosabb, hogy a Momentum mindig készen álljon arra, hogy kihasználja azokat a lehetőségeket, amiket a magyar politika felkínál. Ilyen volt az olimpiai népszavazás is. A Fidesznek eddig nagyon kényelmes helyzete volt, nekünk egyelőre az a feladatunk, hogy ellensúlyként működjünk.
- Ha átváltjuk a 266 ezer ember aláírását szavazatokra, az elég lenne 2018-ra?
F.-Gy. A.: Ez körülbelül 5 százalékra lenne elég, de képesek vagyunk többre. Sokan ugyanis féltek aláírni, vagy nem budapesti lakosok. Még csak most ismerik meg országosan a Momentumot.
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready