2017. december 15., péntek, Valér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:43 A Fidesz-székház elé szervezett fáklyás tüntetést a Jobbik - a kormány rendelte ÁSZ-támadás ellen tiltakoztak20:14 Ezek voltak a DNS-kutatás lépcsőfokai19:36 A teveszeretők már kórházba is vihetik kedvenceiket Dubajban19:17 A Havas Henrik ATV-s letiltása utáni hitközségi nézeteltérésbe kukkantott bele az N1TV18:51 Csaknem 100 ezer helyen fizethetünk bankkártyával18:24 A szabad szentestéről és a cégvezetők bérplafonjáról sem szavazhatunk - a kezdeményezőket meg is büntették17:45 Mostantól mehet a magyar búza Egyiptomba17:07 Oroszország által Európára mérendő nukleáris csapás miatt aggódik a NATO - persze az Egyesült Államok fél a leginkább16:35 Jobbik: ismét hazudik és csúsztat a Fidesz hazugsággyára15:49 "Soha nem ismerjük el Izrael létét, mártírok milliói menetelnek Jeruzsálembe" - ismét megszállókra támadtak a palesztinok15:25 Karácsonyi lottó lázában ég Spanyolország14:59 Őrizetbe vették az MSZP óbudai önkormányzati képviselőjét14:16 A Jobbik nyilvánosságra hozta az Állami Számvevőszék teljes jelentéstervezetét13:53 Az egyszázalékos erő eldöntötte: itt az ellenzék útja a győzelemhez - avagy hogyan gyűrhetők le a Fidesz és a Jobbik jelöltjei13:01 A kivégzés árnyékában már inkább megeredne a nyelve egy "belga" IÁ-terroristának
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Sport :: :: Hozzászólások

266 ezer aláírást szedtek össze a testnevelésből felmentettek - Tarlós gondolkodik az olimpiai pályázat visszavonásán

A január 19-én indult aláírásgyűjtést követően február 16-ig a Momentum Mozgalom aktivistái 160 ezer aláírást gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy a főváros népszavazást írjon ki a 2024-es budapesti olimpiáról – írja a Magyar Nemzet, amely szerint ehhez jön még az az 50-60 ezer aláírás, amelyet a jövőben várhatóan párttá alakuló egyesület akcióját támogató balliberális gittegyletek aktivistái gyűjtöttek össze az elmúlt hetekben.
A referendum kiírásához 138 ezer hiteles aláírás kell, és mivel ilyenkor rendszerint 15-20 százalék szokott lenni az érvénytelen aláírások száma, alighanem meglesz a szükséges érvényes aláírásszám, vagyis ki kell majd írni a budapesti népszavazást az olimpiáról.
Zoom
Belendült a belváros - a jellegzetes arcok pártot is alapítanak
A Momentum aláírásgyűjtése pénteken délelőtt 11 órakor zárul le, majd délután fél kettőkor jelentik be, hogy mennyi aláírást gyűjtöttek össze összesen, ekkor adják le az aláírásgyűjtő íveket a Fővárosi Választási Irodában.
Frissítés: Gyurcsányék máris választási csalást emlegetnek
Választási csalásért tesz feljelentést a Demokratikus Koalíció, ha a Fővárosi Választási Bizottság szerint kevés az érvényes aláírás – jelentette be a párt.
Most már bizonyos, hogy a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtése révén megvalósul a budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazás. Egyelőre sem kopasz verőlegények, sem aláírásokat szakmányban érvénytelenítő hivatalnokok nem akadályozták meg az emberek megkérdezését, de ennek a továbbiakban is így kell maradnia – írta közleményében a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője.
Zoom
Az olimpiaellenes kampány fővédnökei
Gréczy Zsolt hozzátette: felszólítják a Fideszt és a Fővárosi Választási Bizottságot, hogy eszükbe se jusson megakadályozni a népszavazás kiírását.
Jelezték: ha a testület azt fogja mondani, hogy nincs elég érvényes aláírás, választási csalás gyanújával tesznek majd feljelentést.
2. frissítés: 266 ezer
A Momentum Mozgalom bejelentette, hogy a pártokkal együtt 266 ezer aláírást gyűjtöttek a budapesti olimpiai pályázatról szóló népszavazási kezdeményezéshez.
Pénteken a Momentum Mozgalom leadja a Fővárosi Választási Bizottságnak a 266 ezer összegyűjtött aláírást. Fekete-Győr András, a mozgalom egyik vezetője elmondta, elvárják Orbán Viktortól és Tarlós Istvántól, hogy ne futamodjanak meg az olimpiai pályázat visszavonásával, hanem tartsák meg erről az ügyről a népszavazást. Hiszen ha enélkül vonják vissza, akkor azzal "azokat árulják el, akik támogatják az olimpia ügyét". Fekete-Győr azt is elmondta, hogy az alatt a 45 nap alatt, amíg a választási bizottság vizsgálja az aláírások érvényességét, ők felkeresik az összes megyeszékhelyt, mert "fontos helyi problémákkal szeretnének foglalkozni".
Tarlós visszavonná - "ez árulás"
Másfél évvel ezelőtt az országos politika maximális mellszélességgel kiállt az olimpia mellett, most valamiért az ellenzéki politikusok többsége kihátrált; ez árulás - mondta a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Tarlós István közölte: “ha már eldőlt, hogy a budapestiek kellő számban aláírták, hogy népszavazást akarnak, akkor (…) erősen el fogok gondolkodni azon, hogy nem kéne-e visszavonni a pályázatot”.
Ugyanakkor megjegyezte, a népszavazással korábban kellett volna előállni.
3. frissítés: az MTI híre:
Összesen 266 151 aláírást adott le pénteken a Momentum Mozgalom az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében - ezt Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke jelentette be a Fővárosi Választási Iroda épületénél.
Zoom
“Azt szeretnénk üzenni a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak, hogy az, hogy nem kérdezték meg az embereket, arról, hogy legyen-e olimpia Magyarországon, az egy hatalmas és óriási mulasztás volt a részükről” – fogalmazott Fekete-Győr András, hozzátéve, hogy ezt megtette helyettük a Momentum.
A mozgalom vezetője nyomatékosan felszólította Orbán Viktort és Tarlós Istvánt is, hogy ne lehetetlenítsék el a népszavazást, ez ugyanis értékelése szerint gyávaság lenne a részükről, valamint elárulnák azokat, akik egyébként támogatják az olimpia ügyét.
4. frissítés: Tarlós: ha kell, én ki fogom mondani
Az aláírások számát ismeri, de nem ismeri még a kormány álláspontját az olimpiáról és a népszavazásról - így reagált Tarlós István azokra a hírekre, miszerint a Fidesz rátolja a felelősséget, lefújja-e a budapesti olimpiát. Ezért először ellenőrzi, valóban így vélekedik-e Orbán Viktor, és Borkai Zsolt a MOB részéről.
Ha tényleg így van, mindenki visszalép, és mindenki rá néz, akkor ő ki fogja mondani, amit kell, és szerdán beviszi a fővárosi közgyűlés elé az olimpia visszavonásáról szóló javaslatot - jelentette ki az Indexnek.
Este egyeztetett Orbánnal
Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere péntek este hosszabb megbeszélést folytatott a budapesti olimpiai pályázat további sorsáról az Országházban. Közös közleményükben arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően - még szerda este, de legkésőbb a csütörtöki nap folyamán - Orbán Viktor és Tarlós István újból találkoznak, és megvitatják a további szükséges teendőket.
A főpolgármester már délelőtti sajtótájékoztatóján megpendítette, hogy súlyosan el fog gondolkozni, ha összegyűlik a megfelelő számú aláírás az olimpiáról tartandó népszavazásra. Sőt, elgondolkozik azon is, hogy vissza kell vonni a pályázatot.
Ezután derült ki, hogy a szükségesnél jóval több aláírás gyűlt össze, és a fideszes vezetők ennek hatására elkezdték a fővárosra mutogatást. Tarlós elmondta, furcsának tartja, hogy ennyi ember ilyen gyorsan meggondolta magát, de hajlik rá, hogy elfogadja a nép akaratát.
Tarlós hozzátette, hogy annyiban másabb a helyzete az olimpiai visszalépést korábban bejelentő római polgármesternél, hogy Budapest már beadta a MOB-bal közös pályázatot az olimpia megrendezésére, Róma pedig még nem.
Ezért Budapesten még két testület döntésére van szükség az esetleges visszalépéshez: a Magyar Olimpiai Bizottság és a fővárosi közgyűlés határozatára. Ha ezek megvannak, és mindenki bujkál, ő kiáll az emberek elé, és bejelenti a visszalépést, közölte a főpolgármester.
5. frissítés: Tarlós: korábban még mindenki akarta az olimpiát - de tudomásul veszi a "népakaratot"
A főpolgármester az M1 Ma Este című műsorában arról beszélt, hogy pénteken két órát tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Tarlós István elmondta: Orbán Viktor cáfolta a sajtóban megjelent híreket, miszerint a fideszeseket visszavonulásra szólította volna fel. Megállapodtak abban, hogy a fővárosi közgyűlés és a kormány szerdán alaposan megvitatja az előállt helyzetet, és később találkoznak újra, amikor eldöntik, melyek lesznek a további lépések az olimpia ügyében.
Tarlós István hozzátette: fenntartja, hogy elképzelhető egy olyan lépés, hogy visszavonják a pályázatot, még akkor is, ha a Momentumnak ez nem tetszik. ”Ők nem akarnak olimpiát, ha pedig nem lenne, teljesül a kívánságuk. Ha ez nekik nem tetszik, bebizonyosodik, hogy ez a népszavazás nem az olimpiáról szól” – mondta Tarlós István.
A főpolgármester arról is beszélt, hogy a parlament közel 100 százalékos arányban szavazott igennel az olimpia rendezéséről, az LMP-n kívül talán mindenki, és hasonló arányok voltak a fővárosban is: a DK-s képviselő tartózkodott, csak az LMP képviselője szavazott ellene.
2004-ben még Demszky Gábor összehívott egy találkozót, amelyen az összes kerületi polgármester jelen volt, és ott mindenki támogatta az olimpiát: a baloldal 13 évig ugyanazt mondta az olimpiáról, majd most 1-2 hónap leforgása alatt ennek ellenkezőjét állítják. Nemzeti ügyből pártügyet kreáltak – jelentette ki Tarlós István.
Mint mondta, az olimpiapártiak most fognak aktivizálódni, mikor rájönnek, hogy sok-sok éves álmuk köddé válhat. – Mi vagyunk az az ország, amely száznál több aranyérmet nyert, mégsem rendeztünk olimpiát soha – fogalmazott.
Kiemelte: a NOB óriási pénzeket ad a rendezéshez, vagyis nem egyedül állná az ország a költségeket. Tehát aki azt állítja, hogy tudja, 7 év múlva mennyibe kerül az olimpia, a bérlakások és a lélegeztetőgépek, az nem egyenes úton jár – fogalmazott Tarlós István.
A főpolgármester közölte: a népakaratot tudomásul veszi, a 266 ezer aláírás sokat mond.
„A mai események következtében Párizsban és Los Angelesben pezsgős vacsorával ünneplik a fejleményeket, de ettől függetlenül Budapest mindenképpen nyerne az olimpiával, akár az oktatásügy és egészségügy területén is, hiszen olyan fejlesztések kerülnének előtérbe, amelyek csak később, vagy egyáltalán nem valósulnának meg” – mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy teljes erővel fog küzdeni a budapesti projektekért, mert a budapesti fejlesztéseknek meg kell valósulniuk.
(HVG - MNO - MTI - Index nyomán)
Kapcsolódó: Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready