A szocialisták miniszterelnök-jelöltje nemet mond minden együttműködésre a kormánypártokkal, pedig az MSZP képviselői már a Fidesszel alkudoztak a "Lex Csicskáról" – tudta meg a HVG. Ez már a második eset, hogy Botka László helyreteszi a frakciót.
Zoom
Botka László Molnár Gyula pártelnökkel
Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan hétfőn beszélt arról, hogy több módosító javaslatot benyújtanának az Áder János köztársasági elnök által visszadobott plakáttörvényhez, például hogy kampányidőszakban csak jelölőszervezet kampányolhasson, a kormány és a CÖF pedig ne, közpénzből pedig ne hirdethessen senki kampányidőszakon kívül.
A KDNP nem zárkózott el a szocialisták javaslatának egy részétől, a Fidesz szóvivője, Halász János is bizakodó volt: "úgy néz ki, körvonalazódik egy lehetőség arra", hogy el tudják fogadni a plakáttörvényt. Jelezte: a szocialisták javaslatát hétfőn ismerték meg hivatalosan, péntekre alakítják ki álláspontjukat, és ha szükségesnek látják, kezdeményeznek további egyeztetést, ez szerdára kiderül.
A visszadobott plakáttörvény fontos részei kétharmadosak, amelyek nem mentek át előző körben. Az MSZP támogatásával viszont el lehetett volna fogadni azt. Tóth Bertalan arról beszélt, az eredeti javaslatot biztos nem szavazták volna meg.
Botka László miniszterelnök-jelölt viszont ezen a ponton közbelépett: az elnökségnek azt javasolta, az MSZP ne nyújtson be saját javaslatot, és továbbra se támogassa a Fidesz javaslatát – tudta meg a HVG a párt kommunikációs igazgatójától. Botka felvetéséről hivatalosan a pártot vezető Országos Választási Bizottság dönt, az elnökség azonban nem ment szembe Botkával.
A miniszterelnök-jelölt egyszer már megakadályozott egy közös törvénymódosítót, akkor kimondta azt is: tilos az együttműködés a Fidesszel. Abban az esetben a Vadászkamara számára ingyen átadandó kastélyokról volt szó, a javaslatot négy szocialista aláírta. Akkor a DK követelt választ, a mostani, plakáttörvényes módosító miatt a Jobbik frakcióvezetője úgy látja, paktumot kötött az MSZP és a Fidesz. Kósa Lajos Fidesz frakcióvezető azt mondta, ha nem sikerül a kétharmados részekkel együtt elfogadni a törvényt, "ki kell azt dobni."
Frissítés: ki is zárhatják a Fidesszel együttműködő MSZP-seket
Akár ki is zárhatják a pártból a Fidesszel a háttérben üzletelgető MSZP-seket, azokat, akik politikailag együttműködnek a fideszesekkel anélkül, hogy erre hivatalos felhatalmazásuk lenne - értesült az ATV.
Forrásaik szerint erről is szó volt a szocialisták Országos Választási Bizottságának (OVB) ülésén.
Botka László miniszterelnök-jelölt megerősítette pozícióit. Tóbiás József lesz a kampányfőnök, de az OVB-hez tartozik majd formálisan a „kampányigazgatóság" is, mely egy új, operatív szervezetként működik, a csapat élén az MSZP új kommunikációs igazgatójával, Kerényi Györggyel. Botka befolyását növeli, hogy Tóbiás József nem tudta elérni, hogy az MSZP egykori kampányfőnöke legyen a jobbkeze a kampánycsapatban.
A személyi döntések köréhez tartozik, hogy Botka László Harangozó Tamást kérte fel kabinetfőnöknek.
Szintén a miniszterelnök-jelölt akció rádiuszának a szélesítését jelenti, hogy az OVB elfogadta: a párt szervezeteivel és pénzügyeivel kapcsolatos döntésekhez Botka László jóváhagyása is kell a jövőben.
3. frissítés: hivatalos az MSZP-s álláspont
Az MSZP nem nyújt be semmilyen javaslatot plakátügyben a pénteki rendkívüli parlamenti ülésre - mondta az ellenzéki párt sajtófőnöke Budapesten sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint.
Nyakó István elmondta, hogy a nap folyamán hivatalosan is megalakult a pártot választások idején irányító országos választási bizottság Botka László miniszterelnök-jelölt vezetésével. A sajtófőnök közölte: Botka László egyértelművé tette a bizottság ülésén, hogy az MSZP nem adhat be olyan törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely a Fidesz érdekében is állhat, amelyet a Fidesz is megszavazhatna, és arra utasította a pártot, hogy vonja vissza korábbi javaslatát.
Hozzátette: az MSZP nem fogja támogatni a Fidesz javaslatát sem. Nyakó István szerint Botka László kezdetektől fogva azt mondja: nincs semmilyen együttműködés a Fidesszel, ha a Fidesz támogatná az MSZP törvényjavaslatát, azt is együttműködésként kellene értelmezni.
Arra a felvetésre, mi történt a hétfői, az MSZP javaslatáról tartott ötpárti egyeztetés óta, Nyakó István azt mondta, "a rendszerváltás óta senki nem okozott annyi kárt ennek az országnak, mint a Fidesz", az MSZP célja pedig az, hogy leváltsa Orbán rendszerét.
Ezért most és a jövőben sem fogadható el semmilyen együttműködés – közölte – , erről beszélt Botka László az országos választási bizottság és előtte az elnökség ülésén is, korábban pedig a kongresszuson. Megjegyezte, ezt a programot a kongresszus 96 százaléka elfogadta.
Nincs semmilyen együttműködés a Fidesszel, aki ezzel szembemegy, az ki lesz zárva az MSZP-ből – jelentette ki. Egy másik kérdésre hozzátette: Tóth Bertalan frakcióvezető a legjobb tudásának megfelelően képviselte a párt érdekeit a hétfői ötpárti egyeztetésen, Botka Lászlóval azonban “új politikai időszámítás” kezdődött el.
Megismételte: nincs semmilyen együttműködés, nincs olyan, hogy az MSZP javaslatát támogatja a Fidesz. Ez árulás lenne – hangoztatta. A sajtófőnök bejelentette azt is, hogy az országos választási bizottság ülésén döntöttek a kommunikációs iroda felállításáról, amelyet Kerényi György kommunikációs igazgató vezet. Ő dönt az MSZP központi szerveinek kommunikációjáról – ismertette.
Nyakó István elmondta, felállították a párt országos kampányigazgatóságát, amelynek tagja Botka László mellett Molnár Gyula pártelnök, Tóbiás József kampányfőnök, Kerényi György kommunikációs igazgató és Ruff Bálint, a miniszterelnök-jelölt politikai főtanácsadója.
Közben bejelentkezett az Együtt nevű gittegylet
Ha átveszik a párt módosítóit, megszavazzák a plakáttörvényt – üzeni az Együtt. Két képviselőjük csatlakozása a kormánypártokhoz elég is lenne, hogy pénteken elfogadják a kétharmados törvényt. Nem elrugaszkodottak a feltételeik - írja a HVG.
A formálódó MSZP–Fidesz-együttműködést megvétózta Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, azonban a kormánypárt most kapott egy új ajánlatot, méghozzá az Együtt-től. A párt elnöke közleményben azt írta, ha a visszadobott plakáttörvényt a kérésüknek megfelelően módosítják, megszavazzák azt. Így már meglenne a kétharmad, az Együttnek ugyanis két parlamenti képviselője ül bent, Szelényi Zsuzsa és Szabó Szabolcs. A Fidesz–KDNP-frakció 131 fővel rendelkezik. A sikerhez még csak hiányozni sem kell senkinek az ellenzéki oldalon.
Az Együtt szerint a korábbi javaslatból három elem volt támogatható:
  • Csak nyilvános árjegyzék szerint lehessen politikai plakátokat elhelyezni.
  • Politikai plakát elhelyezésére a kampányidőszakban a jogerősen nyilvántartásba vett jelölt és jelölő szervezet legyen csak jogosult.
  • Civil szervezet vagy a kormány ne helyezhessen el párt célját támogató politikai plakátot kampányidőszakon kívül.
A következő pontokat törölnék a törvényből:
  • A plakáthasználat kvótával történő korlátozása a pártok számára kampányidőben, aminek eredményeként minden párt, a kamupártokkal azonos számú kereskedelmi plakátra volna jogosult az egyéni választókerületekben.
  • A politikai célú plakáthasználat teljes körű tilalma a kampányidőn kívül, amely a kormányon és a pártpolitikai célokat szolgáló civil szervezeteken túl a pártokra magukra is kiterjed.
Ezt a két pontot írnák bele a törvénybe:
  • A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy vagyoni hozzájárulásnak számítson a pártok számára a bevett piaci ár alatt nyújtott szolgáltatás.
  • Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tétele érdekében a 2%-os országos listás eredményt el nem érő pártoknak vissza kell fizetniük a listás kampánytámogatást.
A 2 százalékos határ amúgy is napirenden van, szóval ezzel is tárt kapukat dönget az Együtt.
4. frissítés: elmondták lassan is, hogy mindenki megértse
Az MSZP nem asszisztál sem a "Jobbik-Simicska tolvajbandának", sem pedig a "Fidesz-Habony hazugsággyárnak" az "ellopott" közpénz elköltéséhez, ezért nem szavazza meg a plakáttörvényt - írta a szocialista párt szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében.
Az MSZP arra reagált, hogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a nap folyamán a TV2 műsorában azt mondta, az ellenzék a plakáttörvény elutasításával “a rendszerszintű korrupció” pártjára állt, várja az oligarchák adományait, az MSZP pedig “kilóra megvehető”.
A szocialisták azt írták: Simicska Lajos nagyvállalkozó eddig “két pártot vett meg kilóra”: a Fideszt és a Jobbikot. Úgy folytatták: a Fidesz és a Jobbik is “az emberektől ellopott közpénzből” plakátol, és most azon vitatkoznak, hogy melyikük tehesse ezt meg továbbra is.
Közölték: Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, ha kormányra kerül, egy igazságos választási rendszer keretei között “megteremti a tiszta, átlátható és egyenlő feltételekkel folytatott” kampányolás lehetőségét, véget vet “a milliárdos oligarchák által pénzelt korrupt jobboldali pártok mutyizásra épülő világának”.