Orbán Viktor az Országházban a Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnökhöz intézett beszédében a többi között kijelentette: Magyarország tévedett azzal, hogy együttműködött Németországgal a második világháború idején, és nem védte meg az ország zsidó lakosságát. Ám, amint az előre várható volt, nincs olyan múlttal szembenéző magyar miniszterelnöki beszéd, amely a zsidó vezetők elvárásait kielégítené. A Mazsihisz nevű, a magyarság minden megnyilvánulásával elégedetlen, a kormányoktól egyre többet követelő szervezet egyik kulcsfigurája, Radnóti Smuél Zoltán vezető rabbi úgy véli: Orbán tegnapi, részbeni beismerése csak „az út kezdete, s talán ezzel megnyílnak az ajtók és az ablakok arra vonatkozólag, hogy lehessen majd beszélni Magyarország összes bűnéről” – olvasható a Válláh!Hádásot izraeli hírportálon.
Zoom
Radnóti Smuél Zoltán rabbi
Radnóti Smuél Zoltán rabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének az elnöke a Válláh!Hádásot izraeli héber nyelvű hírportálnak nyilatkozva elégedetlenségét fejezte ki mind Orbán Viktor, mind Binjámin Netanjáhu antiszemitizmussal és a magyarok második világháborús cselekedeteivel kapcsolatos szóbeli megnyilvánulásával, illetve a zsidó kormányfő erre adott válaszával kapcsolatban. (Arról a rabbiról van szó, aki „kiharcolta” Egri Oszkárnak, a Mazsihisz jogi képviselőjének, zsidó egyetemi előadónak a zsidó hitközség szolgálatából történt menesztését, miután az utóbbiról hosszas kutakodás után kiderítette, hogy csak az apja volt zsidó, tehát Egri tulajdonképpen tőről metszett goj. Amint azt mi is megírtuk, Radnóti rabbi korábban azt is kifogásolta, hogy az Orbán-kormány által közterületre kihelyeztetett „sorosozó” óriásplakátokon Sorosnak túl nagy a füle és az orra – H. J.)
Zoom
Az izraeli újság felvezetője szerint a magyarországi zsidóság Orbán Viktor keddi (szerintünk túlságosan megalázkodó – H. J.) „történelmi visszatekintését” nem találja kielégítőnek, mert a kormányfő „felelősséget vállalt ugyan országa második világháborús ’bűneiért’, ám a zsidó hitközségen belül ezt nem tekintik a kiengesztelés és a bocsánatkérés megnyilvánulásának, de még a magyar kormány által a második világháború idején elkövetett tettekért való felelősségvállalásnak sem”, összegzi előzetesen a vezető rabbi nyilatkozatát az izraeli újság.
Radnóti Smuél Zoltán válaszának szó szerinti idézése előtt a Válláh!Hádásot Orbán Viktor tegnapi megnyilvánulásából citál: „Magyarország tévedett és vétkezett, amikor együttműködött a nácikkal, és nem védte meg a zsidókat” (Az idézet a héber nyelvű újságszöveg visszafordítása magyarra – H. J.), amire a rabbi így reagál: „Ez csak féligazság, mert a magyarok maguk is elkövették a bűnt, gyűjtő- és haláltáborokba küldték a zsidókat. A nácik 1944 márciusában léptek be (sic!) Magyarországra, ám előtte több mint tíz zsidóellenes törvényt hoztak (mármint a magyarok – H. J.) a gazdasági életben, az oktatásban. De szintén ezelőtt (mármint 1944 márciusa előtt - H. J.) az állam a zsidókat háborús munkaszolgálatra küldte fegyvertelenül. Mindezt Magyarország kormánya saját maga cselekedte, nem pedig a nácik”, emlékeztetett Orbán Viktor történelemértelmezésének hiányosságaira Radnóti rabbi.
Zoom
Lelki kapcsolatban áll vele a többi zsidó
Orbán Viktor a Horthy Miklóst dicsérő szavait sem vonta vissza, pedig erre már többször is fölszólították a zsidók. Sőt, a Binjámin Netanjáhunak mondott beszédében Orbán egyáltalán nem tett említést a Horthyt dicsérő, a zsidók által kifogásolt megnyilatkozásáról.
Orbán Netanjáhunak mondott szavairól ezt mondta Radnóti rabbi: „Ez csak az út kezdete, s talán ezzel megnyílnak az ajtók és az ablakok arra vonatkozólag, hogy lehessen majd beszélni Magyarország összes bűneiről. Ez csak a kezdet, de nem a vég”.
Zoom
Orbán Viktor és Binjámin Netanjáhu az Országház lépcsőjén (fotó: Hájim Cáh)
A héber hírportál ezután visszatér a „sorosozó” hirdetésekhez, amelyekről a lap Radnóti rabbinak újabb véleményét (a nagy orr és fül után) ismerteti meg az olvasóval: „Remélem, Netanjáhu megmondja majd (Orbán Viktornak – H. J.) azt is, hogy semmilyen módon, szóval és formában nem lehet ártani a zsidóknak, megbántani őket érzelmeikben, megsérteni a történelmüket”, jelentette ki Radnóti rabbi, majd a plakátügyre vonatkozóan leszögezte: „Ha valaki egy olyan holokausztot túlélő ellen, mint Soros, valamit tesz, azzal minket, magyarországi zsidókat is megsért. Soros holokauszt-túlélő, annak ellenére, hogy 1946-ban elhagyta Magyarországot, lelki kapcsolat van köztünk és közte”, összegezte az Orbán Viktornak és a magyarságnak szánt üzenetét Radnóti Zoltán rabbi.
Hering J. – Kuruc.info